用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York新開的國際班
樓主: fafa_yim
go

York新開的國際班 [複製鏈接]

Hi all mommy,

Honestly, I do feel disappointed on YORK's suddenly notice especially they set up an "International Class" --- and the school fee almost is the expensive one in Kowloon Tong other's billingual kindergartens.

I do want to send my girl to YORK for educating her with a GOOD English language environment... but now they suddenly set up an "International class" ... it makes the oridnary class look down grade

But, on the other hand, my friend's son is now studying at oridnary class which the comment is good.... I have told my friend about the international class and she's interested in that change... HOWEVER, per my checking with YORK's staff, the international classes are only set up for 2010 K1's student. So, her son & other upper class kids will not have chance to study in international class at YORK.

Oh no.. i am now so struggled in which kindergartens to be chosen again.

YORK --- why do you make difference talking topic to all your competitors to put you onto the table ... and also why do you make all the parents to an dead corner after they decided to choose you...

****** other mommy, if you have another kindergartens on hand, you will keep to choose to study at YORK ? if so, keep in oridnary class OR International class ?

Can someone share your idea to me. Please ....

Miuccia224

原帖由 poon小朋友 於 10-3-3 20:54 發表

咁可能我唔會左..因為我一心比佢讀國際班 ..所以我問佢係唔係我地in(49号)嘅隔離(51号)佢話係

回覆 47# poon小朋友 的文章

新校好大一陣味!起码半年都散唔到陣味.都係舊學校好哋..又近地鐵站..坐校車都是最快放低那個.

回覆 57# poon小朋友 的文章

咁你又講得有道理.. 原本我都諗住同佢去報普通話班既, 咁而家唔使, 嗰到又慳左... 其實都差不多... 我都寧願喺學校上埋, 不過就唔知個老師有無Heart 教囉....

醒目開學勳章

原帖由 Miuccia224 於 10-3-3 21:17 發表

Honestly, I do feel disappointed on YORK's suddenly notice especially they set up an "International Class" --- and the school fee almost is the expensive one in Kowloon Tong other's bil ...
york...的確趕左一心諗住揀佢嘅家長入死角 我終於明白點解咁多家長點sure揀邊間都好, 都比660蚊"牙"住好多唔同kg嘅位, 起碼唔駛有surprise時無路可走。

原帖由 dora媽 於 10-3-3 21:30 發表
新校好大一陣味!起码半年都散唔到陣味.都係舊學校好哋..又近地鐵站..坐校車都是最快放低那個.

我地返學都半年la.... 同埋係我地in個時已經做緊應該冇問題...同埋我有朋友見到話好似好靚咁....希望係la

其實york都早左一個月收費..我諗係因為剛剛比york開國際班..所以早d收$...睇下有幾多人唔讀..再收生

原帖由 Miuccia224 於 10-3-3 21:17 發表

Honestly, I do feel disappointed on YORK's suddenly notice especially they set up an "International Class" --- and the school fee almost is the expensive one in Kowloon Tong other's bil ...

You should find out more what York considers as International School, simply having a Net or Mandarin teacher does not make it an international school.   Chinese is taught as an 2nd language in international schools and their curriculum is to ensure students follow the international school path.   

Furthermore, if you cannot provide English speaking environment for your kid at home then just going to school will not make a big difference.   An English speaking environment does not mean hiring an Filipino maid.   

Strangely, HM made point against International Schools in her presentation.  Surprise now an IS at the new campus.  I guess she needs to pay of loan for renovation.   

Yes, it does sounds like local York school is not as good as the IS.  

Hence, will definitely not send my kid to York.

我唔滿意係 誠信問題:
1. 當初校長親口講過會將所有 K1放喺新校舍, 依家只有國際班先肯定...
2. 國際班嘅構思一定唔係一時三刻想法, 點解唔早講!
3. 校長親口講過普通話係York 弱項, 來年必需改善, 但佢嘅改善方法只係另增國際班, 咁本地班又點??? 如果有日國際班被批評英文差, 係咪又要加錢另增"超級國際班" 呀???

到而家大家唔好太擔心了 !

1) 無other offers 既, 就讀住1年先啦 ! 唔好諗得太負面, 唔值既k2轉校囉or讀一d唔出名既, 明年repeat k1, 反正大部份york收既都係細仔, 出年再考, 有機會考到更好既幼稚園
2) 有其它offers既, 就考慮一下讀其它kg, 都係讀1年, 唔滿意, 就轉返york lor.

我朋友個女, 都係咁讀多年k1做大女, 之後考到SPK, 所以唔好自己嚇自己先啦!

我好好彩, 剛考到一間好好既幼稚園, 所以我唔讀york了,

希望其它媽媽不要大擔心, 唔好再諗學校未來會做D咩, 而家應諗下點步處, 如果我自己的話, 我會REPEAT一年, 明年再考, 到時應該好多間都會收的, 咁樣就唔會比學校迫入死角啦 !!

國際班學費實在十分誇張, 思前想後, 查詢過ms fung, 國際班同普通班平均都是2x學生, 應該是一樣的... 其他資料同上面幾位媽咪/daddy大致相同

國際班我估應是在我們聽seminar後設計的, 點解咁講, 若然佢地一早決定應該會大事宣傳囉, 話晒好多家長都真係鍾意local+net雙班住任制, 佢地係一所牟利機構, 又點會錯過每一個宣傳機會呢!

新舊校舍安排問題, 根據當時大家包括我都聽得好清楚新校舍是為2010年度k1而設, 既然每班平均學生差不多, 總收生數目又維持不變的話, 無論有多少學生選國際班定普通班, 我相信都會在新校舍上堂的, 不過佢地講到好似要選國際班先有得係新校舍讀, 我感覺是心理戰囉! 不過, 校舍新舊並不是我主要考慮因素...

試想想每天上課時間只有3小時, 當中可能包括好多 i.e.中文,勞作,唱歌,英文,story-time,playground,小便洗手食荼點etc., 相信net teacher係國際班同普通班既教授時間相若, 國際班反而不是太多優勢

不過多左每天25min.國語堂, 就當difference係補貼國語堂的話, 這都算合理價錢, 問題就是他們的質素, 話晒第一年吾知程度會點?

我都係傾向小女讀國際班, 不過茶點費有少少保留, 校服都會先去九龍城check價, 錢應洗得洗!

唔買校服, 唔join 茶點費, 淨交 $1842 雜費留住學位

i also will join the international class, 就當自己出去學PTH,都係番到,茶點方面,我朋友個女讀k2,佢話係食sandwich,麥皮,米粉.....好似幾好咁,所以我都會join....

我就唔會讀學前班啦.封信寫話讓小朋友早D適應校園生活.到8月份返學先適應囉.唔通第1日返學就返3個鐘..其他幼稚園都有1個星期適應期啦.都唔使比錢..
我報讀york都係想小朋友英文好d....國際班我就唔轉啦..到時K2報佢劍英讀仲好啦,之前睇到york讀緊d小朋友媽咪寫佢哋個小朋友讀得好開心,,又攞幾多個循,唔轉到ok啦..如果話想讀好d普通話,可以出去揾其他讀囉??可能唔駛咁貴呢!!

茶點到時交錢時問吓有d嘜嘢食先決定........又可以比住今次先.等到小朋友返學問吓學校d茶點好唔好食之後再決定之後仲比唔比茶點費

校服可能學校訂會好d..(質地),,但係書包及茶杯袋,,,毛巾盒連杯碟...我考慮緊...

原帖由 mokstick 於 10-3-4 01:22 發表
i also will join the international class, 就當自己出去學PTH,都係番到,茶點方面,我朋友個女讀k2,佢話係食sandwich,麥皮,米粉.....好似幾好咁,所以我都會join....

Is this true?  Hot food!  Can whole process be completed say within 30 mins?  That leaves 2:30 minutes for other activities and teaching.

醒目開學勳章

原帖由 totobi 於 10-3-3 23:00 發表
我唔滿意係 誠信問題:
1. 當初校長親口講過會將所有 K1放喺新校舍, 依家只有國際班先肯定...
2. 國際班嘅構思一定唔係一時三刻想法, 點解唔早講!
3. 校長親口講過普通話係York 弱項, 來年必需改善, 但佢嘅改善方法只 ...
我同你嘅感覺係一模一樣

醒目開學勳章

原帖由 gigi812 於 10-3-4 00:13 發表
到而家大家唔好太擔心了 !

1) 無other offers 既, 就讀住1年先啦 ! 唔好諗得太負面, 唔值既k2轉校囉or讀一d唔出名既, 明年repeat k1, 反正大部份york收既都係細仔, 出年再考, 有機會考到更好既幼稚園
2) 有其它off ...
你都講得好有道理, 如果入讀之後唔鍾意, 唯有repeat k1 /  k2再去其他地方插班....宜家都冇選擇可言, 因為已經放棄左另外兩間嘅offer...

醒目開學勳章

原帖由 june6so 於 10-3-4 01:05 發表
國際班學費實在十分誇張, 思前想後, 查詢過ms fung, 國際班同普通班平均都是2x學生, 應該是一樣的... 其他資料同上面幾位媽咪/daddy大致相同

國際班我估應是在我們聽seminar後設計的, 點解咁講, 若然佢地一早決定應 ...
如果多出600蚊一個月係for補貼pth, 我或者唔會join, 因為下午點都會比小朋友出去玩下extra其他野, 上下pth堂又唔定,  (我自己覺得,原先返學都係3個鐘左右,即係原先課程少左25mins for 補貼pth, 但又要比多600蚊一月, 數唔係咁計的)

另一concern, 係quality 嘅問題, 第1年加pth, 根本唔知quality 又點, 同埋, 多左個net, 可能係英文 , 又可能係pth...如多個英文net, 我都會考慮 (本身揀york係for英文好), 但如果個pth net...sorry, 我真係唔會比多600蚊 !

仲有, 如不轉國際班, 係咪即係原先普通班會down grade 左?? 我呢樣野都好介意。

首先申報,我囡囡有york offer,但不會入讀,因為有較合心水的選擇.自己覺得york唔太差,雖然不太喜歡及認同校長的理念,但佢算比較transparent(除咗呢單嘢),有幾多校長會走出介紹自己學校,當然呢d充滿商業計算.

對於沒有其他offer的家長,如果做開荒牛,不如留响本地班,原本你們就是接受本地班的課程而選擇呢間學校,先觀察一年,如果國際班係好,咪k2先轉,我覺得校長唔會唔俾你轉.

我昨晚看了 York 的信,真的嚇了一跳,學費加幅驚人不在話下,仲整埋個國際班,收$4200學費,D雜費又收得驚人.

衰在我個係細仔,0711,我幫他報了超過十間,他基本上在所有面試中,總共(是總共)都說了約十句話,所以只有York 和金巴倫收佢,因York 名氣響些,而金巴倫又只收他下午班,所以只交了 York 留位費.

看過BK 許多 blogs, 已知佢較商業化,但這樣真的太離譜了,但最衰又沒有其他更好的選擇,唯有硬食.但我會像其他媽媽,暫時交住雜費留住個位.

我地可以先讓小朋友讀一年本地班.k2時如果發現國際班真的是很好的話到時再轉返去讀都未遲呀!
‹ 上一主題|下一主題