用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正/KV / St Cat /Mum san which good
go

培正/KV / St Cat /Mum san which good [複製鏈接]

which is good?

0    0    0    0

原帖由 airforce1 於 10-2-28 17:07 發表
小兒有幸全部KV 都收咗.  培正 就一定報, 貪佢有小學100%收.  而且 $700 學費.  覺得負擔得起.
但係心裹掙扎緊, 兩個Choice

1.)  另外3間再揀多間.  
2.)  用個$3000 俾佢學 Piano, Phonic.....etc

中間要工人接 ...

我同你既OFFER 一樣. 曾經好多人叫我比個仔番2間K
我一口拒絕.正等於你叫我上下午分別番2份工.我都會死.
對住唔同既老闆做2份既工作.唔辛苦死都會攪亂哂.
自己大人都頂唔住.何必要小朋友去辛苦呢
番2間K又為咩.迫到佢討厭番學仲衰
只係起步者.唔洗去到咁盡下嘛
係因為名校而唔捨得放棄?我唔會囉
好既一間已經夠.
小朋友身體健康比一切都重要.太辛苦自然抵抗力弱.
到時只怕得不常失

千祈唔好返兩間kg,個小朋友會不清楚自己的身份呢!尤其培正很重視歸屬感的,如你要個小朋友上午著培正校服,下午著其他校服,佢會好難適應架。
而且留返個位給其他有需要的小朋友,又可以積下福。

超級反對d父母要小朋友返兩間學樣!!!佢地好細架咋,應該要有玩嘅時間呢!我一聽到d人話佢個小朋友返兩間,我就好有衝動想鬧佢父母…你唔好咁呀!

我唸冇人咁傻比個仔女返兩間幼稚園 ma .... 如果係你唔咪幫佢, 係害緊佢, 係到玩緊個仔女. 小朋友係好需要休息時間, 佢上午返完一間幼稚園已好辛苦, 仲要返第二間, 唔好傻啦, 仲未計做功課, 到時佢兩間都應付唔到仲死, 比佢學吓其他興趣班好過啦. 人地問你個仔讀邊間, 佢都唔知點答 ! 人地聽落唔咪覺得你勁, 而係痴線及好笑 .....

原帖由 路人甲2012 於 10-3-1 14:23 發表
我唸冇人咁傻比個仔女返兩間幼稚園 ma .... 如果係你唔咪幫佢, 係害緊佢, 係到玩緊個仔女. 小朋友係好需要休息時間, 佢上午返完一間幼稚園已好辛苦, 仲要返第二間, 唔好傻啦, 仲未計做功課, 到時佢兩間都應付唔到仲 ...

其實小朋友12:00 放學後 (nursey), 會比佢做啲乜?  因為而家佢一放學, 工人就湊住佢, 開住TV俾佢睇.  兩公婆放得工返到屋企都7:30pm.

原帖由 airforce1 於 10-3-20 09:30 發表

其實小朋友12:00 放學後 (nursey), 會比佢做啲乜?  因為而家佢一放學, 工人就湊住佢, 開住TV俾佢睇.  兩公婆放得工返到屋企都7:30pm.

我工人會同佢塗鴉,睇書.其實小朋友大D好多野要學
下午可以去學SWIM, 畫班, 合唱團,遲D仲要做功課
比佢下午休息下.你放工比佢有D精力一齊溫習做功課

There're many things for the kids to do after-school: lunch, sleep and rest, play at home and play in the park nearby..., many many, or you can prepare some books, artwork or educational CD for him/her to watch.
It's very important to have enough rest (both mentally and physically) if you want the kids to grow up with good health.
Think twice before you made the decision of putting your kids into 2 kindergartens ar!
‹ 上一主題|下一主題