用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 校車安排
樓主: BB小WIN神
go

校車安排 [複製鏈接]

原帖由 CanS 於 10-4-20 01:25 PM 發表
我想講, 學校現在選用的校車公司, 服務很差....
1)約上車時間7點55分, 我們準時到, 但車已走, 連一個電話都沒有, 雖然家長要預早一點, 可是有些特發的事(如上次是大廈壞了一部lift)校車公司就是連等都不等, 連累家長 ...

I think you really need to complian to the school (better to Ms Ip or PTA)
for the 功課轉交, I used to pass to the school buss EE. She is willing to do so. (as well as the homework from school as well)

我不是住藍田的, 我住在tko, 幸好校巴是在屋苑內下車, 而女兒說只是等了約1-2分鐘左右, 可是當刻我真的在想, 1-2分鐘都可能有意外的....:-x

功課方便, 對, 他們會把功課從學校帶給我(因我打電話叫學校交給校巴EE), 但我想不到她不會幫我交回給學校囉, 我現在是交給住在同屋苑, 但是隔離班的同學代交的.

或許freddie講得對, 我應同家教會反映一下吧

其實我自己覺得呢間校巴公司麻麻地,我地藍田車有超載的問題,但校巴話2個小朋友=1個大人,試過3個小朋友坐2個位,亦有一個小朋友坐車頭司機旁邊個位,仲要係坐高了一級背住司機,而車尾坐了一共5個小朋友,又無安全帶,如校巴遇有急剎情況,坐車尾中間及車頭嗰2個小朋友可以好大件事!!

有同學校負責的職員(or老師?)講過,但佢就話校巴跟足運輸條例,無問題,反而令我覺得自己好似自找麻煩;亦都同校巴廖小姐反映過,又係話無問題,佢地d司機駕駛態度好好,唔通真係要有意外發生才可正視?

究竟其他校巴公司係唔係都係咁架?定係我地過份緊張?

其實我喺呢度講咗好多次,PTA係邊個?有無班代表?有意見向邊個反映?新的一屆又黎了,希望新嘅PTA唔係只係攪講座,能夠真係可以做到學校與家長的溝通橋樑!

以上只是個人意見,如有得罪,請見諒!

Freddie,如果你參選,我一定投你一票!!!!

原帖由 Emailfamily 於 10-4-21 06:03 PM 發表
其實我自己覺得呢間校巴公司麻麻地,我地藍田車有超載的問題,但校巴話2個小朋友=1個大人,試過3個小朋友坐2個位,亦有一個小朋友坐車頭司機旁邊個位,仲要係坐高了一級背住司機,而車尾坐了一共5個小朋友,又無安全帶,如校 ...

邊樹有甘多時間!明天比番張PTA參選form比郭sir

回覆 24# freddielau 的文章

哎呀!點解你唔選呀?但at least你可唔可以反映一下我以上的concern?

我地d要返工嘅家長梗係希望有時間返下學校同校長及老師交流下啦!但最衰唔得,咁咪希望PTA可以代勞囉!

原帖由 Emailfamily 於 10-4-22 11:25 AM 發表
哎呀!點解你唔選呀?但at least你可唔可以反映一下我以上的concern?

我地d要返工嘅家長梗係希望有時間返下學校同校長及老師交流下啦!但最衰唔得,咁咪希望PTA可以代勞囉! ...

冇時間麻!有都比晒個仔
will try to 反映一下if get the chance!
There will be a talk delivered by Mr Lo, (unfortunately, I'm not able to join) you can go and try to gossip with him before 11am

‹ 上一主題|下一主題