用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學四年級握筆姿勢唔正確, 是否要強迫改正呢? ...
go

小學四年級握筆姿勢唔正確, 是否要強迫改正呢? [複製鏈接]

小兒年齡9yrs old, P.4 now,
佢握筆姿勢唔正確, 考中文卷會有唔夠時間做,
好像好唔扺.

您們認為要不要去參加書寫訓練班呢?
但這有些訓練班係HK$350/堂(1 hr),
由職業治療師教的,
so expensive.
   0    0    0    0

乜野治療師收噤貴,硬筆書法好平之嘛.

原帖由 Terry280905 於 10-2-26 11:10 發表
小兒年齡9yrs old, P.4 now,
佢握筆姿勢唔正確, 考中文卷會有唔夠時間做,
好像好唔扺.

您們認為要不要去參加書寫訓練班呢?
但這有些訓練班係HK$350/堂(1 hr),
由職業治療師教的,
so expensive. ...
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-2-26 18:58 發表
乜野治療師收噤貴,硬筆書法好平之嘛.

咪係 Links law.

大會堂和社區會堂有好多,你去睇下.
我個名叫林波仔

原帖由 minna_no_bobo 於 10-3-2 21:18 發表
大會堂和社區會堂有好多,你去睇下.

Thanks!

有無website ?

原帖由 Terry280905 於 10-3-2 21:51 發表

Thanks!

有無website ?

我細仔學校之前有個講座係講正確執筆手勢,發覺大囡(小三)握錯筆,所以寫字又慢又肉酸,之後跟住佢既方法幫阿囡改手,用0左2星期就完全改好,依家寫字真係快0左同靚0左好多,比個website你參考下啦~

http://www.luichiuwing.com/service.html

用三角型的筆

我的女兒已中二了,她很久以前也不懂得握筆,你可以買一些三角型的原筆給他,(如staedtler ,它還有粗身和幼身選擇給不同年齡的小朋友。)他便要跟隨筆型握筆,慢慢地便會改善握筆姿態! 。但千萬不要因握筆姿勢不對而打或駡他,會使他更害怕握筆寫字!

原帖由 EvaLam^^ 於 10-3-7 00:56 發表

我細仔學校之前有個講座係講正確執筆手勢,發覺大囡(小三)握錯筆,所以寫字又慢又肉酸,之後跟住佢既方法幫阿囡改手,用0左2星期就完全改好,依家寫字真係快0左同靚0左好多,比個website你參考下啦~

http://www.luichi ...

Thank you!
Your daughter 上了一堂就 ok ?

原帖由 Lydiafu 於 10-3-7 01:33 發表
我的女兒已中二了,她很久以前也不懂得握筆,你可以買一些三角型的原筆給他,(如staedtler ,它還有粗身和幼身選擇給不同年齡的小朋友。)他便要跟隨筆型握筆,慢慢地便會改善握筆姿態! 。但千萬不要因握筆姿勢不對而打 ...

staedtler 文具舖有嗎?

原帖由 Terry280905 於 10-3-7 10:00 發表

staedtler 文具舖有嗎?

幼身筆比較容易買,可以在商務印買到,但粗身我以前是打給staedtler問,你也可以問他們那兒有得買!我給你網址你看一看是怎樣形的!你也可以問下你小朋友應該用粗D或幼D!

http://www.staedtler.com.hk/triangular_school_products_hk.Staedtler?ActiveID=122499

醒目開學勳章

原帖由 EvaLam^^ 於 10-3-7 00:56 發表

http://www.luichi ...

他們的收費不便宜, 可否說說他們用什麼方法? 是否一堂已經有效.

我小朋友K1,左手人,我都有俾職業治療師train佢,大約800,4堂.同一般書法班好吾同,会針對小朋友自己的問題教.

三角執肇膠,我見得大眾書局有得買,10,一包.
妹妹豬 齊來做個好朋友)

三角筆也不是太粗,
三角執筆膠對執筆幫助較大,亦較三角筆粗好多.
妹妹豬 齊來做個好朋友)

原帖由 zitaeric 於 10-3-8 11:52 發表
三角筆也不是太粗,
三角執筆膠對執筆幫助較大,亦較三角筆粗好多.

如果是粗的三角筆應該和手指公差不多粗,不常見於書局,我是打到staedtler買的,因為小女不習慣三角執筆膠。

執筆膠~~我個女成日唔見鉛筆, 年執筆膠都唔見哂~~~:evil:
$1500一堂真的有點貴...應該都係教你正確方法再自己練吧...有冇特別的地方是我們平時誤解了的的??

小朋友查錯筆既元凶就係細時長期依賴三角筆,三角筆只適合初學寫字既幼稚園生,頭半年用粗身個隻,之後要轉用幼既三角筆,去到高班就要轉用普通既HB鉛筆.原因係佢0地用懶粗身筆,去到小學先用幼筆,兩隻手指就自然會重疊,就形成查錯筆.希望大家聽得明~

原帖由 3b 於 10-3-7 17:14 發表

他們的收費不便宜, 可否說說他們用什麼方法? 是否一堂已經有效.

如果你搵佢改手,真係要收$1500一堂,不過就一堂過,佢話未遇過有人唔成功,佢話收0甘貴係有原因,係要等家長肉痛,就會下定決心幫小朋友改手,因為我當時係聽講座,佢比張工作紙我,教埋我點樣改手,我係自己幫個女改,一分錢都唔駛,但父母一定要有決心,每日睇住佢做改手工作紙.

請問可以send你張改手工作紙比我嗎?

Email: [email protected]

原帖由 EvaLam^^ 於 10-3-10 01:22 發表

如果你搵佢改手,真係要收$1500一堂,不過就一堂過,佢話未遇過有人唔成功,佢話收0甘貴係有原因,係要等家長肉痛,就會下定決心幫小朋友改手,因為我當時係聽講座,佢比張工作紙我,教埋我點樣改手,我係自己幫個女改,一分 ...

請問有無人知網上有無movie教呢?

醒目開學勳章

原帖由 EvaLam^^ 於 10-3-10 01:22 發表

如果你搵佢改手,真係要收$1500一堂,不過就一堂過,佢話未遇過有人唔成功,佢話收0甘貴係有原因,係要等家長肉痛,就會下定決心幫小朋友改手,因為我當時係聽講座,佢比張工作紙我,教埋我點樣改手,我係自己幫個女改,一分 ...

多謝你的分享. 請問工作紙是以圖畫形式講解姿勢, 亦或好似COPY BOOK咁跟住寫?
‹ 上一主題|下一主題