用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 3
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 3 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Kitty : 叫亞囡努力, 唔好辜負老師一番心意, 咁為佢哋著想.

其實係屋企温書都唔係温到好多, 三小時都係默下單詞, 做下綀習. 佢哋仲全程想瞓個樣.   一放小息, 就鬼咁精神.

原帖由 kitty 於 10-3-8 13:10 發表
我好彩剛剛病完..
我女兩個都要呈分...
我地呢兩日都不停溫習..希望盡最後努力..

雪文,
果日原來我女番的數學加強培訓
鄭SIR話要盡最後的努力把BAND2頭的谷上去..
都幾好..開頭我女又話唔番..叫我填不同意..
果日番 ...

醒目開學勳章

喊都無時間呀, 我真係咩都要自己搞掂.

原帖由 kitty 於 10-3-8 13:03 發表
比個叻你
我次次病就一定要
仲要老公係身邊,否則我實
因為我一病就好驚,果日我C6趕番黎同我睇醫生,佢話又喊呀,咁大個仲好似細路仔..
你地病會唔會喊架? ...

醒目開學勳章

今期我囡二年級的oral好多頁, 有排讀. 不過我贊成的, 而家細個背熟, 以後中學面試都無有怕.

我都覺得學校既oral 範圍太大,跟本讀唔切、又記唔晒!我上次考試溫左少少,最後放棄!

原帖由 雪文 於 10-3-8 13:41 發表
今期我囡二年級的oral好多頁, 有排讀. 不過我贊成的, 而家細個背熟, 以後中學面試都無有怕.

醒目開學勳章

啱我第一次主動打電話俾油塘區各議員, 俾我感覺唔多好, 好敷淺咁荅我問題, 又無問我留返聯絡電話等等跟進.

醒目開學勳章

各位你哋係文化日相片到見唔見到自己個小朋友呀, 我揾唔到我對仔女.  連全班合照都無 ????

http://www.kfps.edu.hk/photo/2009-2010/feb/20100226/page_01.htm

醒目開學勳章

睇第三次, 揾到我仔的全班褔二張.

原帖由 雪文 於 10-3-8 16:20 發表
各位你哋係文化日相片到見唔見到自己個小朋友呀, 我揾唔到我對仔女.  連全班合照都無 ????

http://www.kfps.edu.hk/photo/2009-2010/feb/20100226/page_01.htm

醒目開學勳章

Kitty : 慘啦, 我囡又話舒服. 補習社叫我去接我都話我早走唔到.

醒目開學勳章

我佬又話病.....
全家病完一個又一個
我叫我佬明天好請病假係屋企照顧下囡

原帖由 雪文 於 10-3-8 17:08 發表
Kitty : 慘啦, 我囡又話舒服. 補習社叫我去接我都話我早走唔到.

我幫你找到你的千金啦, 第3張,後排中間位啦, 我女就第1排 ,你再去睇下 ...

我決定每天同自己和女惡補一張PAPER ,希望日子有功,我都可以進步埋

原帖由 sara11 於 10-3-8 14:40 發表
我都覺得學校既oral 範圍太大,跟本讀唔切、又記唔晒!我上次考試溫左少少,最後放棄!

醒目開學勳章

Thank you .
呢張我一眼見到Sandy個仔, 我仲以為係其它班

原帖由 yan02 於 10-3-8 17:39 發表
我幫你找到你的千金啦, 第3張,後排中間位啦, 我女就第1排 ,你再去睇下 ...

醒目開學勳章

努力加油, 你咁有恒心, 一定得

原帖由 yan02 於 10-3-8 17:42 發表
我決定每天同自己和女惡補一張PAPER ,希望日子有功,我都可以進步埋

醒目開學勳章

亞囡食完饅頭食完葯就嘔, 點解佢二兄妹都係咁加, 唔好咁快嘔嘛.

醒目開學勳章

旅行必備良藥—黃連素/思健

出外公幹或旅行,人們往往會帶一些「百搭藥品」,如遇上水土不服、肚屙肚痛或傷風感冒之疾病,可以應急。不過你知道嗎?效果最佳、應用最廣、價錢最廉的「百搭藥品」應屬黃連素了。

黃連的特性是苦,正因為它是中藥材中最苦的一味單方草藥,故最具清熱燥濕,瀉火解毒的功效。它可以醫治多種名貴藥物都難以達到的旅行疾病。

目前藥房裡常用鹽酸小檗鹼片的中成藥片代替黃連素,兩者功效差不多,片劑攜帶和服用更為方便。以下是黃連素的幾種百搭藥效:

治飲食不潔而引起的肚痛腹瀉,黃連素有明顯的殺菌抗炎作用,用它對付細菌性痢疾也勝似一般抗生素藥物,且副作用極小。

治結腸功能失調引起的排便習慣改變(腹瀉或便秘)、腹痛、腹脹等疾病,這種症狀因不是感染所致,故不能亂用抗生素,一旦引起菌群失調反加重腹瀉。而黃連素對緩解腹瀉或腹痛及黏液便效果最佳。

治濕疹等皮膚病,可將黃連素片劑碾碎,加些護膚液或溫水調勻,然後外搽患處,每天三至四次,即可緩和症狀或治愈。治療因水土不服或上火引起的多種膿皰瘡也同樣有效。

治旅途中的皮膚擦傷、唇裂、肛裂等意外傷痛,可用黃連素粉末加入適量鹽水調成糊狀外敷傷處,必要時可用紗布覆蓋,膠布固定。

兩班一齊影的

LOKLOK 唔知係屋企定出面唔見咗個人八達通,應該點算好

醒目開學勳章

早晨 !

Loklokma : 如果係兒童八逹通就由佢唔見啦, 個人的要報失, 再揾揾.

原帖由 LOKLOK89 於 10-3-9 01:02 發表
LOKLOK 唔知係屋企定出面唔見咗個人八達通,應該點算好

Good morning!

醒目開學勳章

sara : 你好返D未 ?  我又頭重重.

原帖由 sara11 於 10-3-9 09:39 發表
Good morning!
‹ 上一主題|下一主題