用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 3
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 3 [複製鏈接]

雪文,
你囡囡講普通話講得好好呀!佢有無響出面學呢?

原帖由 雪文 於 10-3-2 09:32 發表
各位早晨 !

好搞笑呀 !  狐狸先生最盞鬼

Loklokma, 開咗之後用mouse點擊屏幕二下就變成全屏幕啦, 試下.

醒目開學勳章

Sara : 佢無出去學過. 其實仲有些音唔准的, 係屋企糾正咗好多次都係錯.   哥哥的普通話發音比佢准.  可能佢哋自細都有睇普通話的卡通VCD ( 深圳買)的, 所以都會明白.

個日我先講, 係深圳書城買咗咁多書返來, 我又係無問佢哋識唔識睇簡體字, 佢哋又無問我咁奇怪.  我仔我就知佢明的.  可能都係接觸得多就明明哋掛.  

而家我想佢哋學多D英文呀, 成日話得閑無事屋企部電視就要開英文台, 唔睇來听都好. 點知都無時間開個電視.

原帖由 sara11 於 10-3-2 10:16 發表
雪文,
你囡囡講普通話講得好好呀!佢有無響出面學呢?

醒目開學勳章

你係公司可以追電視呀, 真係好, 羡慕

我而家都追女王辦公室, 好搞笑呀, 昨日問杜文澤點解肥到連頸都無, 我對仔女笑到抱肚.

(一面食飯一面睇電視, 好耐無咁啦.)

原帖由 sara11 於 10-3-2 10:08 發表
雪文,
呢排開始做新一季,所以唔駛上大陸,都唔太忙,只不過要追返夜晚既電視,咪少左吹水囉!

醒目開學勳章

Sara : 啱我去咗商務幫公司買字典, 買咗300幾. 個收銀亞姐又好好人肯話分單都OK俾我做會員, 但係我自己揾唔夠百幾元的綀習, 我想買的全部缺貨, 唉......算啦.
我又無謂勉強為咗個會員卡, 去買5年級的綀習.

原帖由 雪文 於 10-3-2 11:45 發表
Sara : 佢無出去學過. 其實仲有些音唔准的, 係屋企糾正咗好多次都係錯.   哥哥的普通話發音比佢准.  可能佢哋自細都有睇普通話的卡通VCD ( 深圳買)的, 所以都會明白.

個日我先講, 係深圳書城買咗咁多書返來, 我又係 ...

普通話的卡通VCD ( 深圳買)如NODY可否運回香港,怕怕當老翻捉

我都好少一次過買練習,次次都係要用先買,搞到想平D 都唔得! 因為試過買左用唔著,所以如果為左多5%off, 就寧願貴少少!
我自已覺得大眾買書平D,不過屋企&公司附近都係得商務!

原帖由 雪文 於 10-3-2 11:52 發表
Sara : 啱我去咗商務幫公司買字典, 買咗300幾. 個收銀亞姐又好好人肯話分單都OK俾我做會員, 但係我自己揾唔夠百幾元的綀習, 我想買的全部缺貨, 唉......算啦.
我又無謂勉強為咗個會員卡, 去買5年級的綀習. ...

我都不清楚, 我女話,會話衣服不整齊 , 我今早縫好粒鈕啦

原帖由 LOKLOK89 於 10-3-1 15:57 發表

無咗粒鈕都要記過咩

醒目開學勳章

我唔知呀, 大超市, 書店買個D係正版掛. 我係咁帶.
(荅你唔到, sorry)

原帖由 LOKLOK89 於 10-3-2 12:25 發表

普通話的卡通VCD ( 深圳買)如NODY可否運回香港,怕怕當老翻捉

醒目開學勳章

Kitty, 今朝我見我囡著個條 27吋裙, 我都知會出事啦. 點知今日返來真係俾主任閙.   好彩而家有二條29吋.

醒目開學勳章

泳天唔俾請事假, 假期又無咗200銀啦. 但無計, 你都要keep住報.

學校幾時可以考校隊呀 ?

有暑期班通知我 , 我想女學 !

原帖由 雪文 於 10-3-2 15:42 發表
泳天唔俾請事假, 假期又無咗200銀啦. 但無計, 你都要keep住報.

早晨,
我女的同學有幾個都收到電話面試la..
有d是band3入表bnad2都有得in

而家要開始收拾心情準備考試...我地兩個都要呈分..

時間都幾緊迫...
我家有對雙子公主

又好眼訓
我家有對雙子公主

早晨!

雪文,
大力事假、病假都無得補,仲衰!
我記得呀仔上年太約五、六月左右就水試,然後暑假就開始訓練!

原帖由 雪文 於 10-3-2 15:42 發表

kitty,
你今朝咁早!
有D學校會interview 晒所有交表既學生,有D就全部都唔見!
係喎,你細女今次都要呈分,加油呀!其實距離考試淨係得返兩個星期,希望今個weekend 可以開始溫習啦!如果唔係就...........

原帖由 kitty 於 10-3-3 08:18 發表
早晨,
我女的同學有幾個都收到電話面試la..
有d是band3入表bnad2都有得in

而家要開始收拾心情準備考試...我地兩個都要呈分..

時間都幾緊迫... ...

大家都要加油呀!
日日都咁忙..真係冇咩時間溫..!
好彩佢地都有KEEP住小測,默書果D..
都好的,考完試先放假..
原帖由 sara11 於 10-3-3 09:42 發表
kitty,
你今朝咁早!
有D學校會interview 晒所有交表既學生,有D就全部都唔見!
係喎,你細女今次都要呈分,加油呀!其實距離考試淨係得返兩個星期,希望今個weekend 可以開始溫習啦!如果唔係就...........

...
我家有對雙子公主

聽聞有得寄..不過我朋友買遊戲碟..!
原帖由 LOKLOK89 於 10-3-2 12:25 發表

我家有對雙子公主

早晨!

醒目開學勳章

各位午安 !

亞仔病, 我都放假照顧佢.

希望天氣快D 好返啦.

我個女都流左幾日鼻水,食晒屋企淨低既藥水都唔斷尾,今晚都要帶佢去睇醫生!

原帖由 雪文 於 10-3-4 12:02 發表
各位午安 !

亞仔病, 我都放假照顧佢.

希望天氣快D 好返啦.
‹ 上一主題|下一主題