用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 自學英語
go

自學英語

英文 wirting 我是沒有問題, 但聽力不太好,一般新聞, movie 等都是聽得7成, 3成靠估. 講就 basic 野都OK, 但複雜少少就窒同錯. 反而以前同學成績很差,無去過外國,但唔知點解英文又幾OK, 可以同鬼佬打工,拍拖等, 我就攪左甘多年都未如理想.  

之前 join 過不少坊間課程,是有一點進步,但花了很多時間,金錢. 前年 join 了一個貴價英語課程, 得著都只是一般,但其中一老師就啟發了我一定要多 training 自己聽力 repeat repeat 甘聽, 再跟著講. 佢地鼓勵用看movie 方法學習,一來又無甘悶.

我昨天買了一些有中,英文 subtitle DVD 回家看,希望會改善聽力同 conversation.

大家有什麼有效率的方法 如提供好用的website, book, exercise等 . thanks.

natnatbaby, 係道理錯咗, 我哋成日去追求聽到英文片十成十, 但大家有冇諗過有時我哋睇啲中文講古代片都唔知佢
up乜, 唔通你就坐响電視機度不斷重覆聽聽到明為止? 嗰啲字係唔識解就聽一百次都係唔識架啦, 你再諗吓, 你細個學中文時有冇特登去磨練聽中文嘅能力? 我想講嘅, 係只要你識講就自然識聽, 唔洗特登去上埋啲搵錢嘅聽力堂, 咁點先可以識講呢, 就係自己搵幾會去講英文, 再唔係你自响屋企時同自己講, 例如見倒地下有舊垃圾, 你可以大大聲同自己講...Let me pick up the trash! 久而久之, 你就學會咗家用英文, 不過呢個只係第一步, 你學識咗我再教你

原帖由 natnatbaby 於 10-2-25 01:07 發表
英文 wirting 我是沒有問題, 但聽力不太好,一般新聞, movie 等都是聽得7成, 3成靠估. 講就 basic 野都OK, 但複雜少少就窒同錯. 反而以前同學成績很差,無去過外國,但唔知點解英文又幾OK, 可以同鬼佬打工,拍拖等, 我就 ...

原帖由 ess 於 10-2-25 11:53 發表
natnatbaby, 係道理錯咗, 我哋成日去追求聽到英文片十成十, 但大家有冇諗過有時我哋睇啲中文講古代片都唔知佢
up乜, 唔通你就坐响電視機度不斷重覆聽聽到明為止? 嗰啲字係唔識解就聽一百次都係唔識架啦, 你再諗吓,  ...

有呀, 我平日同工人都是以英語溝通, 晚上有時用英文講故事. 陪小朋友睇英文卡通, 和囡囡學校外籍老師都是用英文溝通. 只不過講得不大好, 同看 TV, movie 同美國人講得太快就聽唔到了. 如何改善? 因為我係想 fluent, 對工作幫助.

好, 既然你已經有咁多機會响屋企練習, 咁係時候去搵十句八句每日一定有機會重覆講嘅新句, 例如同工人可練..."Could you bring me a cup of water, please?", 又例如同囡囡可練..."It's time for little girls to be in bed!" 不斷用, 直到你覺得順口到不得了, 先再加啲新句, 問題係你識唔識去揀邊句嚟用, 因有啲英語係textbook English, 唔夠地道, 用出嚟可能文皺皺, 仲有文法撑握得啱唔啱呢, 呢啲就係學問嘞, 不過有時睇西片都會領略到多少, 最好就係陪小朋友睇卡通片, 講得夠清晰又簡單同地道, 以我學咗英文咁多年都知邊兩套兒童節目對學英文好, 但我唔想免費幫佢哋賣廣告, 我pm比你啦, 哈哈!

原帖由 natnatbaby 於 10-2-25 23:22 發表

有呀, 我平日同工人都是以英語溝通, 晚上有時用英文講故事. 陪小朋友睇英文卡通, 和囡囡學校外籍老師都是用英文溝通. 只不過講得不大好, 同看 TV, movie 同美國人講得太快就聽唔到了. 如何改善? 因為我係想 fluen ...

原帖由 ess 於 10-2-26 01:31 發表
好, 既然你已經有咁多機會响屋企練習, 咁係時候去搵十句八句每日一定有機會重覆講嘅新句, 例如同工人可練..."Could you bring me a cup of water, please?", 又例如同囡囡可練..."It's time for little girls to be  ...

ess,

Thanks. 收到你 pm, 會看看你的介紹.  係呀, 日常在家是很少用你提到的完整句子, 同工人講野都多是用 simple sentence, 無執著句子正唔正, 禮貌與否同grammar. e.g. please give me xxxxx.

有時看英文台聽到常用的句子都會寫下, 自己講幾次. 如果同本身不是 english is not the first language 的人傾計, 聽是無問題, 但 native speaker ,如果不是teacher , 一定唔會就往講得慢同清楚的,就未必 get 到講什麼講咩.

記得初學要完整句子, 因你熟咗之後再刪減就易過借火, 但相反就難喇, 況且寫嘢正式時一定完整架嘛, 到嗰陣你就知當初狂練完整句子嘅好處!

原帖由 natnatbaby 於 10-2-26 23:45 發表

ess,

Thanks. 收到你 pm, 會看看你的介紹.  係呀, 日常在家是很少用你提到的完整句子, 同工人講野都多是用 simple sentence, 無執著句子正唔正, 禮貌與否同grammar. e.g. please give me xxxxx.

有時看英文台聽 ...

ess,

pls check pm !

Could you PM me, please.

好, 既然你已經有咁多機會响屋企練習, 咁係時候去搵十句八句每日一定有機會重覆講嘅新句, 例如同工人可練..."Could you bring me a cup of water, please?", 又例如同囡囡可練..."It's time for little girls to be  ...

pls PM me Children TV program for 自學英語

原帖由 amymail 於 10-3-10 13:50 發表
Could you PM me, please.
My English is not good, could you pls also PM me, thank you very much.

Hi ess,

Please PM to me.

Thanks!

hi ess,

could you pls also send pm to me.

thanks

pls pm me too

喂, 你哋有冇人想同我夾學英文? net加前教師嚟架, 我想10am-11am (Mon) (4人組), 詳情去"組班專區"

ess

"咁係時候去搵十句八句每日一定有機會重覆講嘅新句, 例如同工人可練..."Could you bring me a cup of water, please?", 又例如同囡囡可練..."It's time for little girls to be in bed!"
any more

and

Thanks!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

請問你想more乜嘢?

原帖由 circle119 於 10-3-20 09:18 發表
ess

"咁係時候去搵十句八句每日一定有機會重覆講嘅新句, 例如同工人可練..."Could you bring me a cup of water, please?", 又例如同囡囡可練..."It's time for little girls to be in bed!"
any ...

Hi ess,

Thanks!

Hi ess,

could you pm to me, many thanks