用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教報名時間
go

請教報名時間 [複製鏈接]

因為係第一次,所以唔系太知道D報名時間點樣安排,想請教!

我個仔2011小一,今年9月尾參加自行派位就知道了,但應該幾時係時候報直資、私小甚至國際小學的呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

國際學校就唔知
一般直資最早由4月份開始有簡介會到7~8月份最多,有一兩間10月都有簡介
一般來說7~9月申請
9~10月面試
11月份出成績

私校
DGJS上年8月底9月中申請
True Light也是差不多時間
民生聽聞是6月份(講緊是當年的6月份)即係2011年9月入小一的,2011年6月才申請

其實最好將打算申請的學校的網頁kept book marks,得閑look look最新的資料最safe

原帖由 eatcookies 於 10-2-24 14:14 發表
因為係第一次,所以唔系太知道D報名時間點樣安排,想請教!

我個仔2011小一,今年9月尾參加自行派位就知道了,但應該幾時係時候報直資、私小甚至國際小學的呢? ...

謝謝你!

不好意思想問多句,如果9月尾報左自行派位就會11月尾先知結果,咁通常直資嘅結果會係自行派位結果前或後公布的呢?

回覆 1# eatcookies 的文章

有些直資是自行派位結果前, 有些是後公佈. 人生交叉點常在.

原帖由 CHP 於 10-2-24 14:57 發表
有些直資是自行派位結果前, 有些是後公佈. 人生交叉點常在.

非常同意,亦好無奈,學校方面高抬貴手唔好咁來對我地家長吧??!~!

另請問知道有邊間係自行結果後公布的嗎(九龍區)?

醒目開學勳章

我打算申請的,上年都是在自行出results前公布,並要決定讀定唔讀

所以申請得直資,就要將直資放係首選的位置上,否則只會庸人自擾.花多眼亂,心大心細

原帖由 eatcookies 於 10-2-24 14:50 發表
謝謝你!

不好意思想問多句,如果9月尾報左自行派位就會11月尾先知結果,咁通常直資嘅結果會係自行派位結果前或後公布的呢?

原帖由 ziyi 於 10-2-24 14:27 發表
國際學校就唔知
一般直資最早由4月份開始有簡介會到7~8月份最多,有一兩間10月都有簡介
一般來說7~9月申請
9~10月面試
11月份出成績

私校
DGJS上年8月底9月中申請
True Light也是差不多時間
民生聽聞是6月份(講緊是 ...

Thanks ziyi for your information. :)

some DSS/PIS may ve the seminar as early as in March. e.g. ICQM will ve seminar on 19 March. u can call the school to reserve a seat ( 2777 3828 ) ref: http://icqm.edu.hk/

and i know that LA also had the first session in March last yr. but it had not yet announced the details this yr.

pls note that for int'l school, e.g. ESF, as their kinder only has two yrs, if you apply in K3, u will be applying G2 (i.e. v. limited seats).

原帖由 eatcookies 於 10-2-24 15:05 發表

非常同意,亦好無奈,學校方面高抬貴手唔好咁來對我地家長吧??!~!

P.1 allocation system is better. for F.1 allocation, the result of 自行 (thr interview of a choice of two schools) and 統一  are announced in one go (actually, u won't know whether ur kid is accepted thr 統一 or 自行) in early July but DSS' registration deadline is in Apr!

係自行結果後公布的嗎(九龍區)-

DBSPD
YW

原帖由 eatcookies 於 10-2-24 15:05 發表

:-D :-D :-D :-D

醒目開學勳章

Thank you so much

原帖由 bakusensei 於 10-2-24 15:47 發表

Thanks ziyi for your information. :)

some DSS/PIS may ve the seminar as early as in March. e.g. ICQM will ve seminar on 19 March. u can call the school to reserve a seat ( 2777 3828 ) ref: http://i ...

醒目開學勳章 王國長老

直資都有收政府錢, 要跟edb玩法, 佢地都有deadline要交人名上去架(點解d超級名校可以唔跟........我都唔知點解)

原帖由 eatcookies 於 10-2-24 03:05 PM 發表

原帖由 bakusensei 於 10-2-24 15:47 發表

some DSS/PIS may ve the seminar as early as in March. e.g. ICQM will ve seminar on 19 March. u can call the school to reserve a seat ( 2777 3828 ) ref: http://i ...

Thanks so much. Surely it is helpful.
BTW, what does "LA" stand for?
‹ 上一主題|下一主題