用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全日制小學 vs 半日制小學
go

全日制小學 vs 半日制小學 [複製鏈接]

全日制小學 vs 半日制小學

全日制好定半日制小學好?  多元智能學校是否對小朋友多些幫助?

請比意見.

Re: 全日制小學 vs 半日制小學

people 3

我認為全日制小學, 學校生活時間充裕一點, 在校午膳可令現在的小朋友獨立一點. 但在適應期間較辛苦, 因幼稚園多是half day的.

至於多元智能學校是什麼, 便不太清楚  

rr

我個人愛全日
小朋友多時間在學校
多休息時間
多時間請教老師
有自修課時間
飯後有小息可增强同學關系人際溝通會更好

半日就好似急左D

全日制放學後, 時間就唔係好夠用, 既要做功課, 又要溫習, 晚上九時又要睡覺, 皆因要早起身返學。  

版主 醒目開學勳章

我比較喜歡全日制~
不同類型既活動多好多,學校生活變得較有趣,而且可以訓練小朋友獨立及學習社交生活

我都喜歡全日制,但小朋友回家後的時間真是爭分奪秒。

are the students supposed to finish their homework in the school for full time study ?

版主 醒目開學勳章

我兩個仔女果間會預最後一堂時間比學生做功課,功課少咪做得晒囉,多既話返屋企都要繼續做,但都好過無啦
‹ 上一主題|下一主題