用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪一定要選以英文為重的幼稚園才有助升上英文小學呢? ...
go

係咪一定要選以英文為重的幼稚園才有助升上英文小學呢? [複製鏈接]

出色的英文小學不多, 但若想有較大的機會升上呢 d 英文小學, 係咪選擇以英文/語文教育為重的幼稚園會比較好呢?
   0    0    0    0

那一定啦, 雖然以中文教學的幼稚園一樣有人入到英文小學, 但在適應上, 一定係一班聽慣英文講慣英文的小朋友會跟得快D.  

英文唔同數學和其他科目, 英文係"浸"出黎, 要花較長時間去學.

是的,小學老師面試時也一定會選能用英文溝通、有底子的小朋友,之後也容易教一點,這是人之常情。

sure la
原帖由 magiccandy 於 10-2-24 11:00 發表
是的,小學老師面試時也一定會選能用英文溝通、有底子的小朋友,之後也容易教一點,這是人之常情。

原帖由 jaycee_mami 於 10-2-24 09:05 發表
那一定啦, 雖然以中文教學的幼稚園一樣有人入到英文小學, 但在適應上, 一定係一班聽慣英文講慣英文的小朋友會跟得快D.  

英文唔同數學和其他科目, 英文係"浸"出黎, 要花較長時間去學. ...

咁點解SPN, SPK等三間的英文時間得咁少, 以大埔SPN為例, 佢哋同其他係CWB個兩間一樣, 都係以中文為主的教學, 係頭一年N1只係得每日10分鐘添, 就算去到N4(即K3)的全日班, 英文只不過為每日50mins, 而且又無NET教喎?

....但係St. Paul Convent又係咁出色的英文中,小學, 真係令人費解? 請教, 請教!

SPN和SPK是因為同辦學團體而直升的,但有朋友的子女在SPK讀,她說程度很淺,她的女兒升上St. Paul's Convent 後很辛苦,要額外補中、英、數,她的兒子不能直升,考其他學校都失敗,又要惡補各科。所以如果你子女能入SPK,亦要額外谷你的小朋友,因為St. Paul's Convent 小一小二已很深。

原帖由 magiccandy 於 10-2-24 13:40 發表
SPN和SPK是因為同辦學團體而直升的,但有朋友的子女在SPK讀,她說程度很淺,她的女兒升上St. Paul's Convent 後很辛苦,要額外補中、英、數,她的兒子不能直升,考其他學校都失敗,又要惡補各科。所以如果你子女能入SPK,亦要額外谷 ...

我對您所講嘅都略有所聞, 但既然係同一辦學團體, 但點解兩套教學模式咁唔同. SPN仲係全日制嘅KG添, 平日根本無時間比學生上補習班.

而我又聽過有D畢業的學生會被DGJS或SPCo-edu取錄, 係SPK畢業生未定?  相信佢哋除咗讀得開心外, 總有一些個人之處, 係咪我哋未發現呢?

Absolutely agree "英文係'浸'出黎", 所以比小朋友讀用英文教的KG很重要, 此外亦要看同學們是否也用英文溝通, 如是的話則事平功倍。

原帖由 jaycee_mami 於 10-2-24 09:05 發表

英文唔同數學和其他科目, 英文係"浸"出黎, 要花較長時間去學. ...

Really?

Interviews are in Cantonese and include very basic questions in English. So is high standard of English really required?

share the same thoughts. BIG schools have confidence to train up students in ENG.
原帖由 smartmatt 於 10-3-3 10:38 發表
Interviews are in Cantonese and include very basic questions in English. So is high standard of English really required?

我前2日睇免費報紙, 當中有1 article 係訪問男拔中學校長, 佢話面試英語對答, 可能弄巧反拙. 佢話家長對面試仍有不小誤解, 以為要求子女面試時以英文對答會獲加分, 結果弄巧反拙, 令學生反而難以表達自己, 最後被扣分.
原帖由 smartmatt 於 10-3-3 10:38 發表

雖然很多小學面試以中文為主,不過老師必問英文題,誰英文較好很容易就知道。相信很多讀中文幼稚園的學生家長都會讓子女在外補英文,單靠幼稚園很短的英文堂時間是不足夠的。名校常期望家長投入資源,自動波搞掂。

回覆 12# magiccandy 的文章

係咪呢個原因, 所以有d英文小學的直屬KG會用中文教學, 而非英文. 佢哋都係期望我哋家長自己係外面搵補習.
如果堅持唔係外面補習嘅, 會唔會好難跟得上?

雖然很多小學面試以中文為主,不過老師必問英文題,誰英文較好很容易就知道。

不一定 - 我個仔去年在兩家都是多人爭的直資學校中, 一句英文也不用說!

對某些名校來說, 英文好(最起碼口語)已是假定家長已經自動波搞掂
原帖由 magiccandy 於 10-3-3 19:04 發表
雖然很多小學面試以中文為主,不過老師必問英文題,誰英文較好很容易就知道。相信很多讀中文幼稚園的學生家長都會讓子女在外補英文,單靠幼稚園很短的英文堂時間是不足夠的。名校常期望家長投入資源,自動波搞掂。 ...

凡聘有外籍教師的英文幼稚園,英文定貴很多,用者自付,所以未必適合所有家長,而且學校真的通常已假定家長會搞掂。

亞囡之前參與嘅小學面試當中,除CKY,SFA及SMCE有比較重嘅英文環節外,其他小學都以廣東話面試。以廣東話面試嘅小學,就算問英文題都不外乎"What's your name?","How old are you?"....呢d簡單題目。

我記得女拔張申請表有問小朋友嘅first language,亦講明除非小朋友嘅first language係英文或PTH,如果唔係就通常以廣東話面試。

所以好多小學面試未必會考小朋友嘅英文程度,知嘅只會係幼稚園成績表上睇到嘅grade或家長交比學校嘅証書。而小學最主要睇嘅(綜合同學仔媽咪嘅意見)係小朋友性格及臨場表現。

原帖由 magiccandy 於 10-3-3 19:04 發表
雖然很多小學面試以中文為主,不過老師必問英文題,誰英文較好很容易就知道。相信很多讀中文幼稚園的學生家長都會讓子女在外補英文,單靠幼稚園很短的英文堂時間是不足夠的。名校常期望家長投入資源,自動波搞掂。 ...

原帖由 雙子媽媽 於 10-3-3 14:02 發表
我前2日睇免費報紙, 當中有1 article 係訪問男拔中學校長, 佢話面試英語對答, 可能弄巧反拙. 佢話家長對面試仍有不小誤解, 以為要求子女面試時以英文對答會獲加分, 結果弄巧反拙, 令學生反而難以表達自己, 最後被扣 ...

Really!!!  Oh NO!!! My boy has habit of using English full sentences if can and mix of Cantonese /English if can't.

原帖由 chingchingb.ma 於 10-3-4 00:45 發表
亞囡之前參與嘅小學面試當中,除CKY,SFA及SMCE有比較重嘅英文環節外,其他小學都以廣東話面試。以廣東話面試嘅小學,就算問英文題都不外乎"What's your name?","How old are you?"....呢d簡單題目。

我記得女拔張申請 ...

I think only CKY really want bilingual ready kids as their direction is very much bilingual.   

The questions are very basic, I remember my girl telling me she was asked to name colours - kindergarten questions.  

You have to remember that English is essentially a 2nd language as such the content taught by kinders will be very different.  Unlike, Cantonese as a first language you would expect higher content.

係呀,CKY嘅英文題目都好basic,只係主要以廣東話interview嘅小學會問1-2題英文題目,而CKY問咗約10題,而其中一題我覺得比較難(唔知亞囡有冇報錯料)。

原帖由 smartmatt 於 10-3-4 04:57 發表

I think only CKY really want bilingual ready kids as their direction is very much bilingual.   

The questions are very basic, I remember my girl telling me she was asked to name colours - kindergar ...

Your english is very cute!

原帖由 smartmatt 於 10-3-4 04:53 發表

Really!!!  Oh NO!!! My boy has habit of using English full sentences if can and mix of Cantonese /English if can't.
‹ 上一主題|下一主題