用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 究竟佢係咪有問題?
go

究竟佢係咪有問題? [複製鏈接]

我叔仔個老婆真係比佢個仔(即係我既姪仔)激到cc 下,今年昇小一,開學到e+成日比人投訴,見過好多次家長,搵埋駐校社工幫手(叫佢畫畫,睇佢內心世界又冇咩野wor),個班主任教到好勞氣,郁d 都罰阿姪仔,even 唔係阿姪仔錯先都入哂佢數,成日叫佢阿媽去check 下個仔有過度活躍又話阿姪仔唔係資優,e+返學有好多堂都唔比佢上,只係係社工室畫畫,講真咁返學黎都冇咩用啦..

姪仔在校搗蛋事件薄:
1)  成日上堂唔專心,攪lee 攪路又攪同學 (esp 上數學,佢話因為太淺冇心機上)
2) 老師罰佢又唔聽佢解釋唔關佢事,so 好不忿氣,係toilet 個垃圾桶度weewee
3)上堂時被老師忽略,心有不扮,用原子筆大力劃自己手臂
4) 見人地曳佢開聲叫人唔好咁,但冇人理佢then 同人發生推撞
5) 想同人玩又冇人理佢,then 又去推人整難人地件衫
6) k3時因為係早會上表現打功夫,唔理附近有冇人,亂打一通,結果踼到個女同學下體流血
7) k3時有次佢做岩功課,老師叫佢比一個唔識做既同學睇,結果佢突登改為錯既答案比果同學睇..

係kinder時都有人投訴佢架啦,不過果時d 老師唔覺佢有問題只係比同齡既曳...唔洗去check...

而我都唔覺佢有大問題只係同人相處&行為比較差及自私,佢學習能力都幾好,教一次or 講一次佢都記到(不過又冇資優咁叻),佢寫字好靚,畫公仔都好似......

我記得我阿囡細個時,佢父母及奶奶一定唔比阿姪仔(果時2-3歲啦)行埋我個囡身邊,怕佢傷害到阿囡....因為阿姪仔太百厭啦,而佢諗野好負面架,試過同佢阿媽嘈唔開心就講"你都唔鐘意我架啦,我死o左佢好過",又試過唔開心衝出馬路or 用窗簾繩纏頸話要死...

其實佢地去過健康院check,再去容鳳書check 埋,好似話冇咩野,叫佢地排另一度,around 下年先有得見醫生...

佢阿媽好大壓力,問過協康會同小童群益會,排到下個月check,不過叔仔好似唔贊成去check,話細路仔係咁曳架,冇謂"side"錢...e+ 佢心大心細唔知去唔去check 好,而我就緊係叫佢去check 啦,有冇事都好,起碼知道係咩事,到時對正下藥醫好佢or 冇事既同學校交代下都好ar ma...

其實男仔係咪咁曳架?
   0    0    0    0

原帖由 pipi331 於 10-2-23 23:49 發表
佢d男同學會唔會曳到咁呀?  
正常去到p1, 點到識睇吓場合, 人地面色, 唔會亂嚟 la...
照去check 睇吓衰mud, 同時比訓練佢 la.

佢D男同學好似冇佢咁曳,而阿姪仔有點"hell" 同自私所以唔係點理人感受,要佢父母提佢先肯讓人....

原帖由 Pui_Pui 於 10-2-23 14:15 發表
我叔仔個老婆真係比佢個仔(即係我既姪仔)激到cc 下,今年昇小一,開學到e+成日比人投訴,見過好多次家長,搵埋駐校社工幫手(叫佢畫畫,睇佢內心世界又冇咩野wor),個班主任教到好勞氣,郁d 都罰阿姪仔,even 唔係阿姪仔錯先 ...

曳仔好多時係爸媽唔識教, 但如果响學校都曳, 有投訴, 就當然係做評估會放心d, 早d 知道係乜事, 就早d 幫到佢!
話時話, 好似有少少亞士保加症..... 或者資優.....

揍慣囡o既父母,真係唔會知揍囝o既辛苦.......

原帖由 SandraLo 於 10-2-24 21:28 發表

曳仔好多時係爸媽唔識教, 但如果响學校都曳, 有投訴, 就當然係做評估會放心d, 早d 知道係乜事, 就早d 幫到佢!
話時話, 好似有少少似亞士保加症..... 或者資優..... ...

佢由細到大都係阿公阿婆湊,因為佢阿媽做sales 好夜返屋企&佢老豆只係sat &sun 係hk,不過佢阿公好嚴架(因為係紀律部隊做),阿姪仔對住阿公先唔會亂黎....

亞士保加症或者資優??? 如果好似之前TBB 節目所講既亞士保加症,又好似冇咁嚴重......資優??我又唔覺佢似,佢只不過係"精" d 同有小聰明.....

我就建議同姪仔去check 架啦,不過阿叔仔似乎唔想,咁我又迫唔到佢地既...

原帖由 annaanna 於 10-2-25 10:28 發表
揍慣囡o既父母,真係唔會知揍囝o既辛苦.......

係呀,所以我好樂意同叔仔老婆傾電話,等佢舒緩下都好,因為阿婆都成日乍佢型話阿仔難教,老公又少係hk 又唔理解佢,真係好大壓力架....

原帖由 Pui_Pui 於 10-2-25 10:32 發表

佢由細到大都係阿公阿婆湊,因為佢阿媽做sales 好夜返屋企&佢老豆只係sat &sun 係hk,不過佢阿公好嚴架(因為係紀律部隊做),阿姪仔對住阿公先唔會亂黎....

亞士保加症或者資優??? 如果好似之前TBB 節目所講既亞士保 ...

亞士保加症嘅問題係read唔到人地嘅眉頭眼額, 但都有唔同程度, 一般唔輕易察覺.....電視節目嘅case可能會傾向揾d 「勁」d 嘅....
資優有d 都唔易睇出, 因唔同人可以响唔同範籌度醒, 你未接觸到佢開個「範」, 又係唔會知, 與其估估吓, 當然係做評估俾專業人士睇下好d!

原帖由 SandraLo 於 10-2-25 22:57 發表

亞士保加症嘅問題係read唔到人地嘅眉頭眼額, 但都有唔同程度, 一般唔輕易察覺.....電視節目嘅case可能會傾向揾d 「勁」d 嘅....
資優有d 都唔易睇出, 因唔同人可以响唔同範籌度醒, 你未接觸到佢開個「範」, 又係 ...

今日再同叔仔個老婆傾,原來上個星期佢帶O左阿姪仔去睇精神科e生,e生話唔覺姪仔有問題,只係同個老師唔夾,令到阿姪仔有反感所以係度搗蛋(同上次去榕鳳書個e生所講既一樣...)

佢地一家見完e 生後就更加唔覺阿姪仔有問題,e加佢地覺得只係老師對阿姪仔有偏見,要投訴個老師........唉! 我同佢分析o左,無謂去爭果啖氣,為阿仔著想,快快趣趣去評估好過,知道問題所在,再諗下點安排(eg...轉校),不過,同佢提過轉d 有愛心既happy school,佢地又唔想....怕個仔學唔到野~~~

原帖由 Pui_Pui 於 10-2-27 01:09 發表

今日再同叔仔個老婆傾,原來上個星期佢帶O左阿姪仔去睇精神科e生,e生話唔覺姪仔有問題,只係同個老師唔夾,令到阿姪仔有反感所以係度搗蛋(同上次去榕鳳書個e生所講既一樣...)

佢地一家見完e 生後就更加唔覺阿姪仔有 ...

如果你姪仔真係只係同個老師唔夾, 咁轉咗學校, 學嘢應該好過依家喎!

原帖由 SandraLo 於 10-2-28 21:15 發表

如果你姪仔真係只係同個老師唔夾, 咁轉咗學校, 學嘢應該好過依家喎!

sandra,

真係好多謝你回覆我呀~
我地都覺試下轉校可能會好d,但係唔知邊度會有p1 插班?又怕轉去另一間都會發生同樣事件,始終小學老師對學生既要求嚴過kinder既老師, so我都主張帶姪仔去check 下先,如果有問題既話,都可以搵有支援既學校去讀...

我建議佢屋企人應該帶佢去見心理醫生.

由心理醫生同佢傾下咩事.

我唔係話佢有問題,而係有d野我地做父母/

旁觀者都無辦法畀到舒緩/解決既方法.

回覆 1# Pui_Pui 的文章

踼到個女同學下體流血
‹ 上一主題|下一主題