用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

原帖由 blackbeauty 於 10-3-6 11:19 發表

對一d較大較多經驗既朋友或者可以做到, 但都真係要發自內心的先至最自然最高境界!如參賽者唔檔係比賽,當日常練習或者會好d.

係呀,真係要睇下小朋友個心態。

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-6 11:25 發表

係呀,真係要睇下小朋友個心態。

講就容易,比我都唔得。

呀女都無填form, 因為之前是要填form的,但今年無,我驚住係漏左. Thanks!

原帖由 Karinachu 於 10-3-6 10:38 發表
violetching,

多謝.
無喎, 咁你係咪有填呀?張表格係咪粉紅色呢?我見阿囡有分紙, 藍色祺同一張粉紅色紙(內容關於5月-7月到何文田取獎牌or獎杯.)

Were you in 屯門大會堂?  我星期一果道比賽.

原帖由 Karinachu 於 10-3-6 11:02 發表
多謝!

評判評語係:
1)      1) page 1 同page2係有快慢同大細聲分別的. (因有很多人在page1彈的好快同大聲), 我囡第一,二句跟譜用p , (好彩個琴唔緊, 如果唔係, 可能唔夠聲.)
2)      2) 句尾要漸細聲. 比人知道你en ...

回覆 22# rogerchiu 的文章

給囝囝多點鼓勵吧!汲取教訓,明年攞更好成績。

唔好意思打錯左 (page2第一, 二句係mf).

原帖由 Karinachu 於 10-3-6 11:02 發表
多謝!

評判評語係:
1)      1) page 1 同page2係有快慢同大細聲分別的. (因有很多人在page1彈的好快同大聲), 我囡第一,二句跟譜用p , (好彩個琴唔緊, 如果唔係, 可能唔夠聲.)
2)      2) 句尾要漸細聲. 比人知道你en ...

醒目開學勳章

del..........

Karinachu

Congratulations!
My son also played the same piece, what was the name of your adjudicator?

原帖由 Karinachu 於 10-3-6 10:38 發表
violetching,

多謝.
無喎, 咁你係咪有填呀?張表格係咪粉紅色呢?我見阿囡有分紙, 藍色祺同一張粉紅色紙(內容關於5月-7月到何文田取獎牌or獎杯.)

係呀咁岩gar, 其實第三名的小朋友, 同我囡係同一個鋼琴老師的.
原帖由 choufatty 於 10-3-6 11:59 發表
Were you in 屯門大會堂?  我星期一會係果道比賽.

Karinachu

"個琴唔緊".  i.e. 要用少的力?

評判一定 buy 你的鋼琴老師的 style, 加 上女女的掌握: win!

請問 page 1 全部細 聲 or  有層次地大?

Thank you

原帖由 Karinachu 於 10-3-6 12:50 發表
係呀咁岩gar, 其實第三名的小朋友, 同我囡係同一個鋼琴老師的.

醒目開學勳章

原帖由 Karinachu 於 10-3-6 12:50 發表

Hi Karinachu,

請問評判是不是Dr Du Huang 來自美國的華人教授. Tks.

原帖由 Ciz 於 10-3-6 12:13 發表
給囝囝多點鼓勵吧!汲取教訓,明年攞更好成績。

佢明年要玩中學組了,今日應成我下次會練習多D,其實我只係想佢用也去比賽就好。

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-6 16:05 發表

佢明年要玩中學組了,今日應成我下次會練習多D,其實我只係想佢用也去比賽就好。

參加考試/比賽, 係比自己有目標去練習!

係Dr Xiao Hu.

原帖由 ng 於 10-3-6 13:12 發表

Hi Karinachu,

請問評判是不是Dr Du Huang 來自美國的華人教授. Tks.

係有層次地漸大聲. 係p, mp, mf,f. 記得每句尾要收細聲.不過p同mp個分別有時阿囡做得唔係太好.
加油!

原帖由 choufatty 於 10-3-6 13:11 發表

Karinachu

評判一定 buy 你的鋼琴老師的 style, 加 上女女的掌握: win!

Thank you

Kangaroo,

thank you. She is Dr Xiao Hu.

原帖由 Kangaroo 於 10-3-6 12:44 發表
Karinachu

Congratulations!
My son also played the same piece, what was the name of your adjudicator?

Hi choufatty,
"個琴唔緊", 即係你用少少力, 個p都有聲. 如果緊, 你要大力少少先有聲. 所以通常係比賽同考試前, 都會同阿囡去多d琴行彈下人家的琴, 要佢感受下.

原帖由 choufatty 於 10-3-6 13:11 發表
Karinachu

Thank you

bbmami,
係屯門呀, 咁岩.

原帖由 bbmami22 於 10-3-6 00:57 發表
唔知是不是在屯門呢? 成績系一樣(口架)!
好彩我個仔都有81分,已經好開心啦!

bbmami

Smalljokerbb,

多謝!應該唔係太慢wor, page1可以慢d, 但page2一,二句係輕快架.
sorry無彈過wor, 要去多d琴行彈下感受下先得.

原帖由 Smalljokerbb 於 10-3-6 00:23 發表
恭喜!恭喜! 我個仔都係彈 105...請問係咪要彈得好慢先好呀?
有冇人試過在鰂魚涌青年中心演奏廳嗰琴呀? 硬唔硬呀?  

好彩通常我搵返鋼琴老師伴奏, 始終比較熟d. 比較有默契.

原帖由 rogerchiu 於 10-3-6 07:23 發表

呢個係今之COURSE既,之前果個係之前考試同比賽時的,但今次佢黎唔到。
雖然評判比邊個小朋友幾多分係一定有理由,但最慘評判講返好壞時,已經提到伴奏的問題,之後同學仔拎第三,同Jesse 仔同一個,咁評判在台上又在提佢伴奏問 ...
‹ 上一主題|下一主題