用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

唔知是不是在屯門呢? 成績系一樣(口架)!
好彩我個仔都有81分,已經好開心啦!

bbmami

原帖由 Karinachu 於 10-3-4 17:33 發表
阿囡今日參加Grade 2, 105, 好好彩得第一. 85分, 第二同第三各得一名, 係84同83分. 個評判都比得好緊.

原帖由 洛婷 於 10-3-5 22:45 發表

成績都 ok , 就當吸取一個經驗

你個伴奏唔係伴開果個咩 ???

呢個係今之COURSE既,之前果個係之前考試同比賽時的,但今次佢黎唔到。
雖然評判比邊個小朋友幾多分係一定有理由,但最慘評判講返好壞時,已經提到伴奏的問題,之後同學仔拎第三,同Jesse 仔同一個,咁評判在台上又在提佢伴奏問題。

我覺得最基本,伴奏要準時,要有返D應該做既野。2:15開始,佢自己約話兩點到(我地1:45到左),結果係2:10先到,到左唔同兩位小朋友熱第,TUNE音(雖然佢地係伴奏未到時己經做左),到比賽時,其實今次現場可以坐得好近小朋友,但佢就自己坐一邊,都算了,到最後第二位比賽完,佢走左我地兩個家長都唔知。

呢次年事我唔會返協會度講,不過下次要伴奏時,一定要求唔用呢位。

Jesse 仔開頭係有D唔開心,反而我一早己經覺得冇所謂,但係呢次事件可以比佢做日後睇返,自己要多練習,同今次評判所教的事。

Karinachu,

恭喜曬!
我想問下個評判助理有無要你個小朋友填張表格,寫低中英文姓名及學校名?

原帖由 Karinachu 於 10-3-4 17:33 發表
阿囡今日參加Grade 2, 105, 好好彩得第一. 85分, 第二同第三各得一名, 係84同83分. 個評判都比得好緊.

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-6 07:23 發表

呢個係今之COURSE既,之前果個係之前考試同比賽時的,但今次佢黎唔到。
雖然評判比邊個小朋友幾多分係一定有理由,但最慘評判講返好壞時,已經提到伴奏的問題,之後同學仔拎第三,同Jesse 仔同一個,咁評判在台上又在提佢伴奏問 ...

rogerchiu,

睇黎伴奏之表現都好重要喎....
多謝你的分享!

原帖由 blackbeauty 於 10-3-6 10:07 發表

rogerchiu,

睇黎伴奏之表現都好重要喎....
多謝你的分享!

自己小朋友既問題當然要自己學習再去解決,所以Jesse 仔經過今次之後,會更加努力,不過我都係唔會迫佢練,等佢自己知道,要有好成績,就一定唔可以好似家下咁懶懶閒。
不過有時外來因素就真係好無奈。

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-6 10:18 發表

自己小朋友既問題當然要自己學習再去解決,所以Jesse 仔經過今次之後,會更加努力,不過我都係唔會迫佢練,等佢自己知道,要有好成績,就一定唔可以好似家下咁懶懶閒。
不過有時外來因素就真係好無奈。 ...

今次你仔的經驗之談, 不但可以令自己日後有不少改進, 就好以我咁, 就得益不少!

恭喜,恭喜!

評判有什麼評語可作參考?

可否比譜要求彈慢一點?

謝謝!

原帖由 blackbeauty 於 10-3-6 10:24 發表

今次你仔的經驗之談, 不但可以令自己日後有不少改進, 就好以我咁, 就得益不少!

你小朋友比賽左未?記得要笑多D,唔好太緊張。

violetching,

多謝.
無喎, 咁你係咪有填呀?張表格係咪粉紅色呢?我見阿囡有分紙, 藍色祺同一張粉紅色紙(內容關於5月-7月到何文田取獎牌or獎杯.)

原帖由 violetching 於 10-3-6 09:50 發表
Karinachu,

恭喜曬!
我想問下個評判助理有無要你個小朋友填張表格,寫低中英文姓名及學校名?

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-6 10:30 發表

你小朋友比賽左未?記得要笑多D,唔好太緊張。

20/3(六)上午比賽, 希望到時佢會笑得出la.

原帖由 blackbeauty 於 10-3-6 10:39 發表

20/3(六)上午比賽, 希望到時佢會笑得出la.

記得仲要望評判同伴奏。

原帖由 violetching 於 10-3-6 09:50 發表
Karinachu,

恭喜曬!

應該唔駛填啵,舊年我個仔都係得張分紙,旗仔,同獎杯換領書,張證書同獎杯係要由學校或報名既會員去拎。
冠亞季軍都應該有記錄,邊間學校都係。

原帖由 Karinachu 於 10-3-6 10:38 發表
violetching,

多謝.
無喎, 咁你係咪有填呀?張表格係咪粉紅色呢?我見阿囡有分紙, 藍色祺同一張粉紅色紙(內容關於5月-7月到何文田取獎牌or獎杯.)

一般比賽完係有分紙,90分或以上會出紅分紙。
第一名會有旗仔同獎杯/牌既換領信,交點學校/幫你報名的會員,到5﹣7月佢地會幫你拎。因為領獎時要會員證。
其他沒有三甲的參賽者,都係到5-7月,由學校/會員一次過拎返黎派。

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-6 10:42 發表

記得仲要望評判同伴奏。

Woo.....要好似做show咁, 真係要好enjoy先得呢!

多謝

評判評語係:
1)      1) page 1 page2係有快慢同大細聲分別的. (因有很多人在page1彈的好快同大聲), 我囡第一,二句跟譜用p , (好彩個琴唔緊, 如果唔係, 可能唔夠聲.)
2)      2) 句尾要漸細聲. 比人知道你ending.
至於可否比譜彈慢一點, 評判無特別提出. 我見有人彈得好慢, 但我覺得太慢,小小應該ok. 記得page2第一, 二句係比較快同大聲 - mp.) 希望幫到你, 加油!

原帖由 choufatty 於 10-3-6 10:30 發表
恭喜,恭喜!

評判有什麼評語可作參考?

可否比譜要求彈慢一點?

謝謝!

原帖由 blackbeauty 於 10-3-6 10:53 發表

Woo.....要好似做show咁, 真係要好enjoy先得呢!

唔知其他評判要求點,但係昨天果位 Mrs. Childs 就係咁要求。佢話音係重要,但係上台比賽就係一個表演,要令到睇既都感覺好。
我覺得呢D先最難,走音吹少彈少個音可以努力練到,要好ENJOY咁比賽就10個中可能只有一位做到。Jesse仔只係做到上台唔緊張,要佢望落去好開心好ENJOY都有排先練到。

Very kind of you.  Thank you very much for your sharing.

原帖由 Karinachu 於 10-3-6 11:02 發表
多謝!

評判評語係:
1)      1) page 1 同page2係有快慢同大細聲分別的. (因有很多人在page1彈的好快同大聲), 我囡第一,二句跟譜用p , (好彩個琴唔緊, 如果唔係, 可能唔夠聲.)
2)      2) 句尾要漸細聲. 比人知道你en ...

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-6 11:04 發表

唔知其他評判要求點,但係昨天果位 Mrs. Childs 就係咁要求。佢話音係重要,但係上台比賽就係一個表演,要令到睇既都感覺好。
我覺得呢D先最難,走音吹少彈少個音可以努力練到,要好ENJOY咁比賽就10個中可能只有一位做到。Jes ...

對一d較大較多經驗既朋友或者可以做到, 但都真係要發自內心的先至最自然最高境界!如參賽者唔檔係比賽,當日常練習或者會好d.

醒目開學勳章

rogerchiu,

唔記得問下你果場有幾多人no show?
‹ 上一主題|下一主題