用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

原帖由 洛婷 於 10-3-1 15:07 發表

佢地個比賽係冇第 4 名
不過 80 分就有張優良 (merit) 獎狀 :loveliness:

即係好似我女上年 2 級比賽咁 ,
冠軍 85 分、亞軍 84 分、季軍 83 分、
我女攞 82 分 , 佢都一樣係冇名次 ,
唔通我可以話佢第  ...

補充一些:
如果個比賽係有 1個 86分,2個85分,2個82分,1個81分,其他80分以下。
咁呢個 86分就係冠軍,2個85分係亞軍,2個82分係季軍,81分果位就沒有名次。

舊年 N427-4 果組就1冠2亞5季軍,我囝囝舊年係 N427-5果組就1冠1亞2季。
http://www.hksmsa.org.hk/download/winlist/61MWinner.pdf

90分以上或A級 - 會有榮譽獎狀
80分至89分或B級 - 會有優良獎狀
75分至79分或C級 - 會有良好獎狀

每一個項目分成的小組均設冠、亞、季軍,然而任何項目之成績如未能達到80分,則所有名次、獎盃及獎品將被取消。

回覆 38# rogerchiu 的文章

跟私人老師學的,只是每晚都會陪呀仔一起拉琴。

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 16:01 發表

補充一些:
如果個比賽係有 1個 86分,2個85分,2個82分,1個81分,其他80分以下。
咁呢個 86分就係冠軍,2個85分係亞軍,2個82分係季軍,81分果位就沒有名次。

舊年 N427-4 果組就1冠2亞5季軍,我囝囝舊年係 N427-5果組就1冠1亞2季 ...

我當然知道 , 我只係用我個案解釋比另一位聽

冠軍一定係得一個 ,
但亞軍、季軍可以同時多過一個 , 甚至更多 !!!

原帖由 小伊 於 10-3-1 16:09 發表
跟私人老師學的,只是每晚都會陪呀仔一起拉琴。

我試過陪我囝囝一齊吹單簧管,結果係有D想死既感覺,我真係唔識運氣,所以從那次之後我就唔迫佢吹,而枝 Yamaha YCL650 就封塵了。

原帖由 洛婷 於 10-3-1 16:10 發表

我當然知道 , 我只係用我個案解釋比另一位聽

冠軍一定係得一個 ,
但亞軍、季軍可以同時多過一個 , 甚至更多 !!!

係咩?咁如果最高分有2位,咁點算?

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 16:31 發表

係咩?咁如果最高分有2位,咁點算?

每場比賽只得一面錦旗 ,
所以你講既情況好少出現

原帖由 洛婷 於 10-3-1 17:43 發表

每場比賽只得一面錦旗 ,
所以你講既情況好少出現

現場係,另外個杯就遲D先會比。舊年隻杯,家下放左係學校。
http://gallery.me.com/rogerchiu#100049/IMG_0018&bgcolor=black

我覺得,如果開始時大家係同分(當有兩個最高分),咁就係為左得一面旗,就要把一個分數改多/改少,兩樣都係唔好。不過呢D係大會既例的話,真係冇辦法。

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 18:50 發表

http://gallery.me.com/rogerchiu#100049/IMG_0018&bgcolor=black

我覺得,如果開始時大家係同分(當有兩個最高分),咁就係為左得一面旗,就要把一個分數改多/改少,兩 ...

所以比賽有時都要講天時、地理人和 ,

再加少少運氣 :loveliness:

原帖由 洛婷 於 10-3-1 19:06 發表

所以比賽有時都要講天時、地理人和 ,

再加少少運氣 :loveliness:

上次我個仔係好多運,因為我覺得另外兩人都好過佢。

就算評判如何不願意,最終仍不得不以0.5分判勝負!
這就是半分"分"天下!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 20:01 發表
就算評判如何不願意,最終仍不得不以0.5分判勝負!

咁佢會加好果位既分定減差些少既分?

加減又有何重要呢!敗的亦無損其地位,最終二人還是好朋友、同時往美國深造。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Sorry, I have a question. Only certificates will be awarded to winners or there will be trophies as well?

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 18:50 發表

我覺得,如果開始時大家係同分(當有兩個最高分),咁就係為左得一面旗,就要把一個分數改多/改少,兩 ...

根據阿女上年既經驗, 佢上年雖然第二名, 但即場只得分紙一張, 而張CERT.就要等到臨放暑假前, 至從學校手中領回! PIANO SOLO沒有TROPHIES的, 唔知其他項目有無?!

原帖由 Kangaroo 於 10-3-1 21:42 發表
Sorry, I have a question. Only certificates will be awarded to winners or there will be trophies as well?

第一名當場取得獎旗和分級,遲些取獎狀時會有Trophy留念。
其中部份如下
U100-U144 N410-N459= Tom Lee Music Trophy
N206-N231 =Hong Kong Strings Trophy

最興奮的是宣報和拿著獎旗和評判照相那一刻
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

係? 即場喎, 我記得上年第一名果個女仔都係得張分紙 & 同評判合照咋喎, 有獎旗既咩? 唔通我記錯?!

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 22:18 發表
第一名當場取得獎旗和分級,遲些取獎狀時會有Trophy留念。
其中部份如下
U100-U144 N410-N459= Tom Lee Music Trophy
N206-N231 =Hong Kong Strings Trophy

最興奮的是宣報和拿著獎旗和評判照相那一刻 ...

My son also participates G2 piano solo.  He is assigned to the morning session.  When did you finish?  We want to go back to school after that.  Thanks.

原帖由 POTATOYUNG 於 10-3-1 12:38 發表
我囡囡今早比賽完PIANO-Grade 2, 取得80分, 係未即係第4名?????

My son also finished G2 piano solo this morning at Wan chai Arts Center. Fully Relief now.

原帖由 cherubic 於 10-3-1 22:25 發表
My son also participates G2 piano solo.  He is assigned to the morning session.  When did you finish?  We want to go back to school after that.  Thanks.

ic. Thanks.

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 21:44 發表
根據阿女上年既經驗, 佢上年雖然第二名, 但即場只得分紙一張, 而張CERT.就要等到臨放暑假前, 至從學校手中領回! PIANO SOLO沒有TROPHIES的, 唔知其他項目有無?!

...
‹ 上一主題|下一主題