用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Karinachu 於 10-3-6 18:28 發表
係Dr Xiao Hu.

多謝你回覆. 再次恭喜你小朋友得到第一.

p.s. 5/3 係男評判.

我囡係4/3號比賽, 係女評判.

原帖由 ng 於 10-3-6 21:01 發表

My son's adjudicator is also a male foreigner, Mr Guy Cremnitz.

原帖由 ng 於 10-3-6 21:01 發表

咁請問有無人彈過灣仔灣景國際會所的琴呢? 緊唔緊呢? 須唔須要用大力啲彈p呢? 因而家鋼琴老師家彈的琴可能比較緊, 所以要求囡囡彈p時要大些啲!  

Karinachu,

Congratulations to yr daughter!  想問吓你囡囡有無帶琴譜上台比賽呢? 常聽人說不帶譜會印象分好啲, 其實有無這樣的事呢?

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

灣景國際會所個琴都唔錯,不過睇你彈開個琴點啦,小女彈開Petrof,佢話灣景個琴幾好彈。

hi
我都係係灣仔呀, 你幾多號, 我17號, 阿女grade 1, 你呢..

hi crabtree
我都係同你一樣場地呀.  你小朋友grade幾呀..
我阿女grade 1, 17號下午個場呀.  佢都係第一次參加.  

你呢.....

多多指教呀

原帖由 Crabtree 於 10-3-7 19:21 發表
咁請問有無人彈過灣仔灣景國際會所的琴呢? 緊唔緊呢? 須唔須要用大力啲彈p呢? 因而家鋼琴老師家彈的琴可能比較緊, 所以要求囡囡彈p時要大些啲!  

Karinachu,

Congratulations to yr daughter!  想問吓你囡囡有無帶 ...

咁撬!  我囡囡都係當日比賽, Grade 1, 2:15pm 那場, 第一次參加.  你囡彈成點? 我囡仍有改進空間.  你有朋友試過那個琴, 緊唔緊呢?

原帖由 Little_cy 於 10-3-7 10:10 PM 發表
hi crabtree
我都係同你一樣場地呀.  你小朋友grade幾呀..
我阿女grade 1, 17號下午個場呀.  佢都係第一次參加.  

你呢.....

多多指教呀
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

小伊,

囡囡彈開Yamaha的直身琴, 未彈過三角琴, 但下堂會試彈老師的Yamaha三角琴, 她彈老師的琴時, 老師認為她彈p不夠聲, 要彈大聲啲(mp), 但我怕她習慣了, 彈啲無咁緊的琴時, 可能會大聲咗.  請問你囡囡意思"好彈", 是否不用太大力都可以彈到出聲呢? 還有須不須要小朋友自己攪高琴椅呢?(因小朋友在同年齡中屬於高的一類)

原帖由 小伊 於 10-3-7 07:51 PM 發表
灣景國際會所個琴都唔錯,不過睇你彈開個琴點啦,小女彈開Petrof,佢話灣景個琴幾好彈。

醒目開學勳章

原帖由 Crabtree 於 10-3-8 00:38 發表
小伊,

囡囡彈開Yamaha的直身琴, 未彈過三角琴, 但下堂會試彈老師的Yamaha三角琴, 她彈老師的琴時, 老師認為她彈p不夠聲, 要彈大聲啲(mp), 但我怕她習慣了, 彈啲無咁緊的琴時, 可能會大聲咗.  請問你囡囡意思"好彈", ...

得閒帶小朋友去各大琴行彈唔同琴,對佢地掌握琴鍵輕重好有幫助,而且又可以俾小朋友習慣陌生環境對住陌生人彈琴,膽都可以練大D!

hi crabtree.
my daughter will be 3.15個場呀.
佢... 希望吾緊張, 吾luck音就已經ok喇.
我冇朋友試過呀,  個日帶阿女去琴行比佢叮下d 3角琴, 比個sales眼望望.

你女呢, 彈成點呀, 有咩要留意呢

原帖由 Crabtree 於 10-3-8 00:32 發表
咁撬!  我囡囡都係當日比賽, Grade 1, 2:15pm 那場, 第一次參加.  你囡彈成點? 我囡仍有改進空間.  你有朋友試過那個琴, 緊唔緊呢?

醒目開學勳章

原帖由 Little_cy 於 10-3-8 11:26 發表
hi crabtree.
my daughter will be 3.15個場呀.
佢... 希望吾緊張, 吾luck音就已經ok喇.
我冇朋友試過呀,  個日帶阿女去琴行比佢叮下d 3角琴, 比個sales眼望望.

你女呢, 彈成點呀, 有咩要留意呢

...

所以我都唔係幾敢

Crabtree,
阿囡無帶譜, 老師要求背到盡量要背.可能會高d分wor.唔好意思阿囡無彈過灣景個琴. 加油呀!

原帖由 Crabtree 於 10-3-7 19:21 發表

Karinachu,

Congratulations to yr daughter!  想問吓你囡囡有無帶 ...

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-3-8 11:33 發表

所以我都唔係幾敢

邊間琴行會係咁?

係呀, 通利同柏斯都任彈, 我女前日響九龍灣通利每個琴彈一次, d sales都無理佢呀, 尤得佢彈彈彈!

heidi媽, 你囡囡比賽左未呀? 我女22號呀.....仲有14日呢!

原帖由 Heidi媽 於 10-3-8 14:19 發表
Tom Lee / 栢斯都可以試彈無問題, 除非佢地個場地考緊試.

原帖由 Heidi媽 於 10-3-8 14:26 發表
我女19/3, 那天早上學校考試, 下午去比賽; 而仔仔就23/3. 祝你女女成功!

嘩, 考完試再去比賽, 好刺激呢!

你囡囡同仔仔參加邊首呀? 我女參加二級104, 但我見bk淨係有人講105, 唔知104要注意d咩呢?!

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 10-3-8 14:26 發表
我女19/3, 那天早上學校考試, 下午去比賽; 而仔仔就23/3. 祝你女女成功!

咁咪好趕囉!比賽場地遠唔遠?希望你仔仔女女都有好成績(比賽和學校考試)!
‹ 上一主題|下一主題