用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 新出的語言教材
go

[聽/語障] 新出的語言教材

最近朋友話我知用過一套新出嘅語言教材, 覺得非常好用, 兩個仔仔都好鐘意睇, 一個五歲, 細就三歲幾有語言遲緩, 佢訂購後重打去問點樣教, 之後俾左個網頁我, 原來係之前我都用過, 不過呢兩套係新出的, 有程序故事(內容係香港節日), 另一套係叫推測, 圖畫好有親切感同好易明白, 上網睇都有介紹。 其實協康會好多治療師都用離做訓練, 但係我地家長就永遠都借唔到, 有家長問佢地邊度有得買, 佢地都冇答, 我地真係好難知道有適合嘅訓練工具, 外國來貨有好多,不過唔太啱用, 所以喺度想通知大家:loveliness:

我都有買新那兩套, 真係好啱香港嘅小朋友, 去做訓練時都見過治療師用, 所以我都知道點樣教囉。

Could you pls tell me the website and where can I buy it?

原帖由 Hay_Ma 於 10-2-23 13:26 發表
最近朋友話我知用過一套新出嘅語言教材, 覺得非常好用, 兩個仔仔都好鐘意睇, 一個五歲, 細就三歲幾有語言遲緩, 佢訂購後重打去問點樣教, 之後俾左個網頁我, 原來係之前我都用過, 不過呢兩套係新出的, 有程序故事(內 ...

May i have the website information??  thanks

hello! can u e-mail the website to me?
thanks!
[email protected]

質數好言語治療師

小兒3 歲5個月,語言慢 1 年,有好口啤言語治療師介詔嗎?謝謝大家幫忙

禁止 發佈任何形式的產品及服務宣傳帖子

Yes, the website is correct which is 禁止 發佈任何形式的產品及服務宣傳帖子

你可以在他們的website內的訂購表格內訂購!

Re Yanmommy,
你住在那一區? 等我幫你問吓同學仔d媽媽有無好介紹!

我想問呢套教材適合26個月未有言語能力幼兒用嗎?

優質治療及教育中心誠意為全港老師及家長推出了一套「提升兒童的理解及說話能力」的故事圖咭。

圖咭特點:
內容帶有比喻、抽象概念,故事人物表情誇張生動,主要訓練副詞、四字詞及敘述能力。

每套故事有六張故事圖咭及五張訓練咭
(包括:1.故事內容、2.故事問題、3.句式、4.副詞、書面語及口語轉換、5.四字詞)。除了訓練兒童故事敘述的能力外,老師及家長還能運用不同的訓練咭全面提升兒童的理解及說話能力。

多謝推介!

原帖由 leungsir_st 於 10-4-15 16:49 發表
優質治療及教育中心誠意為全港老師及家長推出了一套「提升兒童的理解及說話能力」的故事圖咭。

圖咭特點:
內容帶有比喻、抽象概念,故事人物表情誇張生動,主要訓練副詞、四字詞及敘述能力。

每套故事有六張故事圖咭 ...

各位家長,

我都發現而家多左d訓練語言嘅教材, 提提大家, 我地做家長嘅, 要識得揀先得! 反而價錢上落不很大囉!
教材內容生活化, 要啱自己囝囡用先得, 另外, d圖畫靚唔靚, 吸唔吸引小朋友鐘意睇同講? 圖畫清唔清楚表達到意思, 都好緊要架!
如果小朋友睇唔明幅圖畫, 或者圖畫唔吸引唔鐘意睇, 禁貴買離都冇用啦!
呢d係我嘅經驗, 都想同大家分享一下。

可以提供更多有关这份教材资料吗

回覆 1# rsfwong 的文章

我而家用開的語言訓練圖咭都好好用, 圖畫內容小朋友好鐘意睇, 因為易明, 同畫得好靚好吸引。