用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 毒禍
go

毒禍 [複製鏈接]

這是我見到的一角冰山.
這個冰山有幾大,我不知道,也許是我太過敏感了,但仍寫出來和大家分享.

你可以說一句謝謝分享
你可以一言不發
你可以回應你的所見

但你絕不可,一定不可

濫藥!!!

我習命理,故信命理.

今年有官非,用命理的角度,是要見官.所以立春日,去了地方法院聽審.

庭上聽席一大早已坐得滿滿的,我祗好沿階梯站著,看著,聽著.
一整個早上,主要審理兩種案件.

偷竊和販毒!!!

偷竊很多是積犯,偷竊的全是超市十多廿十元的東西.
有人為偷一牌口香糖要監禁三個月.

回家和女兒說起,她突然問我:這是不是故意的?
...........

我沒有去數到底有幾多案件,祗是覺得有好多人收監,而販毒的因祗是過堂,審得很快,卻審了一整個早上.和偷竊比例大約是3:7

販毒是7!!!

更可怕的是,這些過堂的案件,祗是荃灣,葵青區一個月左右發生的.而犯案的,9成是年青人.

大埔恩主教反驗毒計劃,我以前認為是一場鬧劇.

現在,我在想,誰人手上有一份青少年的濫藥統計報告.

好想看一下,好想知道,已經嚴重到那一地步
   0    0    0    0

不知道濫藥吸毒吸煙等行為問題和自少缺乏家庭溫暖或父母疏忽照顧和關心等因素有多大關係?受朋輩影響又多大?

《港傳˙煲呔年春》

毒害校園

我估家庭影響是主要因素,尤其對小朋友的成長。他們長大後應該明白朋輩對自己的影響。我懷疑家裡沒有感情出路才找朋友。我沒有數據或研究資料。只是問問大家意見。

原帖由 joenjac 於 10-2-23 10:51 發表
這是我見到的一角冰山.
這個冰山有幾大,我不知道,也許是我太過敏感了,但仍寫出來和大家分享.

你可以說一句謝謝分享
你可以一言不發
你可以回應你的所見

但你絕不可,一定不可

濫藥!!!

我習命理,故信命理.

今年有 ...

現今世代人權,自由已經是最高的道德, ....
政府推行的驗毒計劃都可以俾衛道之士搬出私隱作擋箭牌, 在香港的中學生亦都已經完全成長,可以當家作主了....師兄都不用太為青少年擔心了呵....

samuel,

一直以來,對毒品都是遠之,惡之.
但從未深入瞭解過.即使迷上了pink floyd, 專集全部收集了,對70年代藥物文化仍是不想主動知道更多.

以為人人都似我,一見毒品就嚴拒之.
政府的宣傳以為祗是例行公事
誰料,這問題原來我一直都是坐井觀天,
一天一區審過百起,販毒與吸毒人數的比例如何?你說,這問題不嚴重嗎?

原帖由 joenjac 於 10-3-3 10:31 發表
samuel,
一直以來,對毒品都是遠之,惡之.
但從未深入瞭解過.即使迷上了pink floyd, 專集全部收集了,對70年代藥物文化仍是不想主動知道更多.

以為人人都似我,一見毒品就嚴拒之.
政府的宣傳以為祗是例行公事
誰料,這 ...

記得讀書時期曾與一位同學兼好友到他位於屯門的安置區公屋[靜修]應付高考....他當時是位好煙酒的[窮苦學生], 但他寧願用僅有的零用錢去買煙, 都唔買飯,.....當其時我雖然不是煙酒不沾, 但只是一大班豬朋狗友一齊[高興]才[順勢而行].....我完全唔明他點解可以上癮到煙重要過飯(我問過他,他不答我)....

所以我相信毒品同煙酒一樣....人會上癮只是他們相信[它]可以幫人解決一d自己解決唔到既問題(雖然呢個理由系錯誤,他們自己可能都好明白, 但電視劇舖天蓋地甘每個人一有問題,就會借用[它],呢d劇情已經幫d人洗晒腦, 雖然大部分劇情最後都正面地講出借用[它]只是暫時性,問題就系愈來愈多人追求呢d暫時性,繼而不能自拔)

聽你咁講,我係覺得我地既忍耐力不夠,先借外物去舒緩情緒上既不安.

而事實上,我亦有過呢種經驗.

兩害取其輕,我當年都係吸煙人士

原帖由 joenjac 於 10-3-3 11:34 發表
聽你咁講,我係覺得我地既忍耐力不夠,先借外物去舒緩情緒上既不安.

而事實上,我亦有過呢種經驗.

兩害取其輕,我當年都係吸煙人士

我反而覺得系d人覺得試下無妨,自己一定有能力唔上癮.....所以愈來愈多人去試.....
但決定上唔上癮, 其實系取決於解唔解決到個[原來問題], 唔系個人既忍耐力,能力....

回覆 11# joenjac 的文章

其實我覺得應該宣傳依賴毒品系唔可以暫時性解決問題,反而會將暫時性的問題變成永久問題.....
最重要d電視劇劇情唔好再將毒品煙酒當成暫時性解決or逃避問題既[必需品]..

不停吸煙會上瘾不是因為尼古丁嗎?是藥性問題,而不是心理問題吧。

原帖由 Kanba 於 10-3-3 14:07 發表
不停吸煙會上瘾不是因為尼古丁嗎?是藥性問題,而不是心理問題吧。

個人認為如何你認為煙酒唔可以給你暫時性的安撫.....你根本唔會不斷去嘗試, 又何來會上瘾, 更不會給尼古丁綑綁...
上瘾必先有心瘾, 才有藥性上瘾......只不過毒品的藥性上瘾較煙酒來得強烈得多.....

那麼心癮的源頭是什麼?最初吸煙能給你什麼慰藉?快感?朋友/女友認同?

原帖由 Kanba 於 10-3-3 21:07 發表
那麼心癮的源頭是什麼?最初吸煙能給你什麼慰藉?快感?朋友/女友認同?

心癮的源頭應該是"痴".....

我最初吸煙只是"嘗試"心態....什麼慰藉?快感?朋友/女友認同?<---根本對我完全起不了作用, 所以我唔會上癮...

我曾聽過做三行的老行尊講,佢地吸煙有一個目的系"拿正牌蛇王", 老闆絕對唔會見你食緊煙話你蛇王,但你如果稍作休息,就一定會受人白眼....所以做三行的未學好功夫要先學吸煙,甘先唔會頂唔順d甘粗重既工作....
朋友/女友認同<---我信系大部分吸煙者既心癮的源頭.

「朋友/女友認同<---我信系大部分吸煙者既心癮的源頭」

我都信。朋友影響好大。關乎朋友間的感情,明知是不良行為,對自己唔好的事,都會做。這不是痴,是有點不理智。

看來你當初是試玩玩的吸下煙而已。未上癮,算好事。

失戀也會染上煙酒。

‹ 上一主題|下一主題