用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

Hi ALSC,
你住的地區在那裏呢?
你又喜歡那一類型的教學方法呢?
學券是否要考慮的因素呢?

1. 嘉德麗在第一城區亦算出名。她出名於較催谷及背誦經典。她亦使用較多資源請較多 Net teacher。但她無學券及地方環境較普通。有全日制及半日制。
2. 威寶。地點較遠位於富安花園。環境不錯,但要留意較多蚊。她亦有 Net teacher。教學較為活潑。威寶亦無學券。但有免費校車往返第一城。有全日制及半日制。
3. 聖心。在沙田區內有人說是名校(雖然我不覺得)。校舍雖然有戶外地方,但較為殘舊。教學模式及教材亦十分舊式及傳統。只有半日制。她可以用學券。若你有興趣入聖母無玷聖心學校,則或許叩門時會有優勢。

另嘉德麗及威寶均有playgroup,若你想更了解學校,可參加她們的playgroup,以感覺學校的老師及氣氛。
poison

原帖由 ALSC 於 2010-3-15 11:19 發表
Hi Posion,
My daughter already accepted by below kindergarden,  點擇好? Thanks!

1. 嘉德麗 (A.M.)
2. Wellborn (A.M.)
3. 聖心 (P.M.)
poison

Hi bb0826,
對不起!我不知道兩間學校的沙田市中心上車時間。但論學費則吳多泰便宜得多,而且校車不用過隧道,校車費亦較便宜。若你小學目標是沙田區,則選吳多泰較適宜,因日後的小學資訊亦會圍繞沙田區。校長亦會較熟沙田區的小學情況。
若你要全日制,則可以考慮又一村,因她有全日制及全日制下午會有 Net teacher 講半小時英文故事。
希望可以幫到你決定啦!
poison

原帖由 bb0826 於 2010-3-15 13:47 發表

Really? I'm living at 市中心, do u know their 上落車時間? Other than the location, which one is better u think? Many tks.
poison

原帖由 poison 於 10-3-16 22:49 發表
Hi ALSC,
你住的地區在那裏呢?
你又喜歡那一類型的教學方法呢?
學券是否要考慮的因素呢?

1. 嘉德麗在第一城區亦算出名。她出名於較催谷及背誦經典。她亦使用較多資源請較多 Net teacher。但她無學券及地方環境較普通。 ...

Poison,

咁我想問你聖心是否有net teacher? 你認為英文及普通話是否足夠? 如考直資小學, 她的課程可以應付嗎?

Hi babycreamy,
聖心為傳統型幼稚園,以我所知並沒有Net teacher 或者現在不同了(請在讀者賜教)。若你不考慮叩門聖母無玷聖心學校,則此幼稚園並沒有什麼優勢。現在考直資小學,均十分看重學生面試的表現,所以表達能力高及較活的小孩會較有優勢。
poison
原帖由 babycreamy 於 2010-3-17 00:29 發表

Poison,

咁我想問你聖心是否有net teacher? 你認為英文及普通話是否足夠? 如考直資小學, 她的課程可以應付嗎?
poison

Poison,
你好呀!:
我過多月會搬入馬鞍山,所以原有九龍的學校(今年K1)會放棄!相信現在報學校已遲了,但有什麼學校可以報呢?
我個仔上年上過N班有個不快的經驗,怕了返學現在仲貼身跟住我!我好想為阿仔找有愛心的老師的學校,最緊要阿仔讀得開心同學到嘢!
唔知康傑和威寶你會prefer那一間呢?不知所操的媽媽真的很想你的幫忙,謝謝!

Hi chuchu1207,
康傑位於富寶花園。環境十分好,因有獨位三層高的校舍,天台亦讓幼兒種植植物。她稱自己為雙語教學,但並不是英普班,而班主任仍是廣東話老師。課程可函接一般小學。
威寶校舍亦很好,有戶外地方供幼兒玩樂。她則有國際班或本地課程兩種。國際班內容較國際化。
你選的此兩間均為幼兒及幼稚園。兩間均有全日制及半日制。兩間均無學券。
請問你住那裏呢?你選擇幼稚園時有何考慮呢?
其他你可考慮如下:
有學券的:
1. 香港中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園
2. 合一堂單家傳紀念幼稚園
3. 馬鞍山靈糧幼稚園
4. 崇真會美善幼稚園(馬鞍山)
無學券的:
1. 博士山(香港)國際幼稚園
2. 朗思國際幼稚園(馬鞍山)

因現時已很多學校申請完結了,所以可能要個別致電學校問是否有位。若沒有位亦留下資料 ,希望有位通知你面試。努力吧!加油!

希望幫到你。:
poison
原帖由 chuchu1207 於 2010-3-21 16:41 發表
Poison,
你好呀!::" />
我過多月會搬入馬鞍山,所以原有九龍的學校(今年K1)會放棄!相信現在報學校已遲了,但有什麼學校可以報呢?
我個仔上年上過N班有個不快的經驗,怕了返學現在仲貼身跟住我!我好想為阿仔 ...
poison

Poison,

好多謝你熱心的寶貴竟見!
我將會住富安花園!到阿仔讀K1之時我可能胎著第二個。
不過,因為阿仔之前被老師不好的對待,我最著緊老師有愛心!
別外,小學打算考慮直資!我想找些可以訓練小朋友自己主動和喜歡學習的學校!
請問『雙語教學』和『英普班』有什麼分別呢?
請問香港中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園如果呢?這一間現現還有位。而聖三只有pm,我就唔考慮了!我先生唔係咁喜歡靈糧!

原帖由 poison 於 10-3-22 00:52 發表
康傑位於富寶花園。環境十分好,因有獨位三層高的校舍,天台亦讓幼兒種植植物。她稱自己為雙語教學,但並不是英普班,而班主任仍是廣東話老師。課程可函接一般小學。
威寶校舍亦很好,有戶外地方供幼兒玩樂。她 ...

原帖由 poison 於 10-3-21 01:36 發表
Hi babycreamy,
聖心為傳統型幼稚園,以我所知並沒有Net teacher 或者現在不同了(請在讀者賜教)。若你不考慮叩門聖母無玷聖心學校,則此幼稚園並沒有什麼優勢。現在考直資小學,均十分看重學生面試的表現,所以表達能力高及 ...

Poison, 謝謝你的意見. 我想聖幼是比較嚴謹的學校, 好處是可以讓小朋友更獨立, 但可能academic上就只有中文比較好, 及有學卷....

原帖由 S-Kwok 於 10-2-21 21:08 發表
小朋友出年讀k1, 沙田區唔知點選好?
1) 吳多泰
2) 嘉德麗
3) 樂基
4) 威寶

有學卷ge好似得吳多泰好, 仲有冇其他好ge選擇呢?  比d意見可以嗎?

樂基真係好好,語言好,老師好,不過好難入!!!吳多泰便宜好似幾百元一個月,不過英文堂好少好少...!!!嘉德麗???唉~~學校講比唱的好聽,老師們都肉笑皮不笑,我完全感受唔到老師的愛及熱!!!我小朋友已退學了,我知道也有3位小朋友退學!!我小朋友回家常發夢話驚驚老師!!

想問下,有無媽咪的小朋友讀過靈光幼兒園啊,在廣源果邊,唔知好唔好呢?Thanks!

Poison,

唔知你覺得靈光幼兒園好唔好呢?

Thanks a lot!

我本來報咗聖母無玷聖心幼稚園,救世軍田家炳, 嘉德麗,三間都收,but 嘉德麗好貴,而 救世軍只有下午班,so最後入咗聖心...

靈光幼兒園 d老師好好家...我之前個女2歲想去讀,but我住大圍,個老師同我講:你小朋友甘細,你一早要佢坐甘遠車去返學,佢會好辛苦,你不如搵間近d既學校啦...
個老師連呢一點都為個小朋友諗埋,個老師真係幾好..

若考慮到你的環境及家住富安花園,則可能讀威寶較為方便及合你心意。威寶給我感覺較為西化,學習及老師方面均感覺較自由。小朋友的發揮自由度更大。
張煊昌在錦英苑商場。學校校長及學校措施較為家長著想。亦有家長教師會。校舍只有室內,但亦十分闊大及光猛。
poison

原帖由 chuchu1207 於 2010-3-22 10:56 發表
Poison,

好多謝你熱心的寶貴竟見!
我將會住富安花園!到阿仔讀K1之時我可能胎著第二個。
不過,因為阿仔之前被老師不好的對待,我最著緊老師有愛心!
別外,小學打算考慮直資!我想找些可以訓練 ...
poison

Hi stellarlj,
靈光幼兒園環境一般,屬比較細。老師屬OK。課程屬普通的一類。我亦有朋友的小朋友曾在那裏完成他的幼稚園。但若你不是住近廣源邨的,則可以找一間較近家的。在廣林苑亦有一間廣林浸信會呂郭碧鳳幼稚園。這間幼稚園亦有一定的好評。她亦有2歲班的服務。
poison

原帖由 stellarlj 於 2010-3-23 18:00 發表
Poison,

唔知你覺得靈光幼兒園好唔好呢?

Thanks a lot!
poison

HI 沙田區媽媽
我bb係0812bb,我幫佢報左5間幼兒園n1,但係一間都未有得in
打過去3間問,啟思話未有打算in細b...真理浸信會榮光就話maybe 4月 in...穗禾苑的孫方中話6-7月會in,仲話佢地係先到先得!?...話我報全日班應該無問題,2011年1月入學...

我想問下大家對穗禾苑的孫方中的評價如何呢?

其實我想佢入真理浸信會榮光,但係連in都未有得in...同埋我個仔好多野都未識,好驚interview咩都唔識...唉...

Hi NANAAU,
你不用太擔心,兩歲班的面試一般均不需要小朋友說話(當然若懂得用說話回應則更好)。面試問題亦十分簡單。一般幼兒園要待幼兒到一歲半左右才面試,因太細面試未能反映實質情況。啟思現時很多人報,細B可能較難入。榮光的半日班亦很快滿,不過可以嘗試。
poison

原帖由 NANAAU 於 2010-3-26 16:26 發表
HI 沙田區媽媽
我bb係0812bb,我幫佢報左5間幼兒園n1,但係一間都未有得in
打過去3間問,啟思話未有打算in細b...真理浸信會榮光就話maybe 4月 in...穗禾苑的孫方中話6-7月會in,仲話佢地係先到先得!?...話我報全日班應該 ...
poison

Hi Poison,
多謝你的意見!
唔好意思,我也想問如果是基督教和有學卷,有那些可以試呢?

原帖由 poison 於 10-3-26 01:46 發表
若考慮到你的環境及家住富安花園,則可能讀威寶較為方便及合你心意。威寶給我感覺較為西化,學習及老師方面均感覺較自由。小朋友的發揮自由度更大。
張煊昌在錦英苑商場。學校校長及學校措施較為家長著想 ...

原帖由 chuchu1207 於 10-3-21 16:41 發表
Poison,
你好呀!::" />:" />:" />
我個仔上年上過N班有個不快的經驗,怕了返學現在仲貼身跟住我!我好想為阿仔 ...

如果你有不快的經驗, 同想揾有愛心的幼稚園, 咁威記你唔需要考慮, 我個小朋友都讀緊, 都係一個好唔愉快的經歷, 我地會退學, 因為呢間學校唔見得對學生係有教無類, 又無愛心, 有事只會推卸責任, d老師好主觀, 睇學生只會睇下個家長的背景來評定學生的質素, 真係一間唔負責任的學校, 我依家好受氣, 件事發生至今仲未解決, 但好想同你講, 呢間學校喺處理事件上好有問題, 若有事發生, 佢都只會推卸責任, 所以唔好入讀, 只會令你個仔更驚返學。

咁點呀?退了學,有否找到另一間學校補上呢?
你個小朋友點呀?有否受到影響呀?我個仔當時的樣子,我現在還記得好清楚,諗起心都痛痳!
真的要小心找...好的!

原帖由 JessBB 於 10-3-27 23:51 發表

如果你有不快的經驗, 同想揾有愛心的幼稚園, 咁wellborn你唔需要考慮, 我個小朋友都讀緊, 都係一個好唔愉快的經歷, 我地會退學, 因為呢間學校唔見得對學生係有教無類, 又無愛心, 有事只會推卸責任, d老師好主觀,  ...
‹ 上一主題|下一主題