用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

回覆 7# babycoming 的文章

那為何你最終選信義,有人讀過話好嗎?其實我最看重孩子的生命信仰培育(不考慮非基督教的)以及教師有無愛心,不歡喜催谷型的,至於小學升那間我無所謂,因大女已入心儀學校了.

孫方中(隆亨)校長我認識,三年多前我大女去過該校參與活動,佢地日日全普通話教學,因教師全是以普通話為母語,而外籍天天都有幾個字.兩文三語較一般優勝,其他就不太清楚.

謝謝posion的研究分享,重有無邊間好的基督教幼稚園?如果真理下午得2個學生,係咪唔好?雖校長說會混埋其他班的學生,但始終都係太少,又唔知重有無人加入.無咩互動,等於私人補習咁.

沙田幼稚園

小圓圓:
若真理浸信會(偉華校)下午班真的只有2個學生,那我覺得不太好。小朋友到學校上課是要學習群體生活。若你喜歡真理浸信會幼稚園,為什麼不考慮它的其他分校呢?如恩典或碧濤等?

kelly媽咪
救世軍田家炳幼稚園:
校舍環境好大,有戶外地方。為半日制。有學卷。也算是區內較出名的一間幼稚園。未有學卷前,此幼稚園的寫字練習較多,現因教育局規定K1不能寫字,所以他們的寫字練習不會像以往多。

dragonball0301
真理浸信會榮光幼兒園:
我的小朋友也讀過,只讀了N1。它是一間幼兒園因此是由2歲開始入讀的。它N2(即K1)開始只有全日制,不設半日制。程度我不覺得淺。因當N班時,學校已採用部份K1的課本或教材。我反而覺得他們十分進取。

poison
poison

Poison ..you're super .. can provide  very concrete information and advice w/o bias....

原帖由 poison 於 10-3-5 01:51 發表
小圓圓:
若真理浸信會(偉華校)下午班真的只有2個學生,那我覺得不太好。小朋友到學校上課是要學習群體生活。若你喜歡真理浸信會幼稚園,為什麼不考慮它的其他分校呢?如恩典或碧濤等?

kelly媽咪
救世軍田家炳幼稚園:
校舍環 ...

謝謝POSION,腦沒你轉得這麼快,昨天醒起打去真理田園閣分校,原來上下午重有位,下午班有成十個八個學生呢.不過如果我讀下午,不少學校仍有位,但真理有個好處,佢應承我一定有校車去我屋苑.(其他不少校都不去)
聽說田園閣個間較偉華大呢.我想這間分校也不太差吧.偉華校長說人數少混鹷活動對社交和學習都無影響.只有1個都開班,若家長介意可申請轉上午.

回覆 23# poison 的文章

回覆 沙田幼稚園

小圓圓:
說真的,若考慮下午校,仍有很多考慮。你喜歡著重生命教育的幼稚園,你亦可考慮啟思幼稚園(帝堡城)呢!但學費較費。你住那裏呢?為何校車不到你家。真理浸信會因在沙田多分校,因此他們能够開較多沙田的校車線。而他們的校車不是只接送單一幼稚園的。他們不同幼稚園的學生也會上同一架校車,然後去到某特定地點,例如:碧濤幼稚園等,小朋友若是其他分校的,則要轉另一架校車,再去其本來的幼稚園。所以他們的校車能够去較多沙田不同的屋苑。

dragonball0301
我的小朋友因是細仔,所以較難報到上午班的N班。我不想他讀下午N班,所以為他報了在家附近的榮光全日制N班。當時他的班主任為陳老師,亦十分好。但他們的助教老師,則只能作為照顧者而已。榮光上年剛搬了新校舍,環境較以前好,還有良好的戶外環境(可能較曬)。我覺得不錯。我為我的小朋友讀全日制是因為當時我要照顧兩個小朋友,其中一個讀全日制較易照顧之餘,亦想他學習自理等。因我的另一半喜歡小朋友能在家互相玩耍,所以K1便轉回半日制,待小朋友可有時間在家打架或玩耍。因榮光K1以上只有全日制,所以轉校。我記憶中N班時,榮光並沒有Native Teacher,但有普通話老師。榮光雖然英語或普通話並不強,但十分著重親子關係及父母參與。他們小朋友每星期均可在校借圖書回家閱讀,家長亦可借家長系列的書籍。能够鼓勵閱讀風氣。另外,他們的功課亦有部份要家長一同完成,以鼓勵親子交流等。他們亦會讓家長作為義工協助圖書借閱等的事項。整體來說,他們的N班照顧十分好,膳食亦十分吸引。他們的課程跟一般幼稚園差不多。英文不算太強。但作為N班是一間頗佳的考慮。
另外全日制的N班或幼兒園,另可考慮救世軍乙明及禾輋幼兒園。他們有自己發展的教材。亦能讓孩多方面嘗試及有 Net Teacher等。

poison
poison

醒目開學勳章

poison
請問吳多泰, 孫方中你會如何選擇呢?

各位 mami,

Any comment on Good time international school (沙田廣場)?
真埋浸信會(偉華) 同 good time, 邊間好D?

Thanks!

回覆 2# teacats 的文章

Teacats,
孫方中除了隆享那一間外,在穗禾苑也有一間,但是係全日制的幼兒園。
若你想比較吳多泰和隆享孫方中:
校舍則吳多泰優勝,有戶外地方。孫方中地方較暗及細。
校車亦吳多泰勝,因他們有自己的校車隊。
學費大家差不多。
資源可能吳多泰勝,因其有保良局支援。
語言則可能孫方中稍勝,因其為全普通話教學。
poison
poison

回覆 2# Christineblue 的文章

Christineblue,
Goodtime 好時光
我個人覺得商業味濃,校舍不算太好。戶外地方不多。又無學券。
poison
poison

tks poison
其實碧濤都收咗上午班,and聖心pm班
田家炳am班你會點揀?

Poison,

請問救世軍乙明/孫方中/崇真美善美, 你又覺得如何?

小圓圓,
我個女依家都o係信義度讀緊, 佢係1入插班入去讀k1o既, 學校淨係得am同全日班, 冇pm class呀,
我最鐘意學校有足夠o既戶外地方, 學校每學年都會舉辦好多唔同o既活動, 單月就會有運動會, 又有興趣班o係平日放學後上,
mon, wed, fri就有1hr ENG, tue, thur就有PTH上~
10年新學期開始仲會增至雙語班主任, k1會係普通話, k2, k3係英文~ 語文o黎講我覺得都ok夠, 出面有好多kinder 1個wk都係得1堂eng&pth..

孫方中我本身都好鐘意, 同埋佢都收左我個女, 最欣賞佢係英普教學~, 但係佢學舍細同埋冇戶外o既活動地方, 加上我想搵教會學校and有埋可以平日上埋興趣班o既kinder, 所以最尾我都係揀左信義~

Dear Posion,

Do you have any comment of
嘉德麗中英文幼稚園 ? Thanks!

poison,

請問你對 "小時候" 有咩comments?

有人話佢哋train小朋友嘅自理能力好, 但規模較細, 好似好少人讀到k3畢業  

thanks!

醒目開學勳章

THANKS poison

原帖由 poison 於 10-3-7 02:32 發表
Teacats,
孫方中除了隆享那一間外,在穗禾苑也有一間,但是係全日制的幼兒園。
若你想比較吳多泰和隆享孫方中:
校舍則吳多泰優勝,有戶外地方。孫方中地方較暗及細。
校車亦吳多泰勝,因他們有自己的校車隊。
學費大家差不多 ...

回覆 9# Christineblue 的文章

真理(偉華)已收我女,但共計下午得2個學生,上午就滿了,你也報了嗎?我諗住轉去另外分校,田園閣個間下午有十個八個學生,但碧濤不肯講收左幾多個下午生,好似好神祕,唔知呢間好無.我想搵校長,佢左問右問,好似唔知怕咩咁.校長未覆我.

kelly媽咪,碧濤好嗎?我指老師有無愛心?信仰培育重唔重視,兩文三語好嗎?功課不多吧?

好時光校長好友善好親民,又有心,我面試時佢個別同家長傾計,又鼓勵家長.外籍係巴籍婦女,但問過正在讀的家長都說不錯.國際學校不免有商業味啦.

posion,我係住"半山",所以一個半個學校唔肯去,叫我自己找保母車,我找唔到,問左幾間話唔做.有人叫我係學校樓下等,睇吓有無車,咁樣好似好渺茫.

koala,信義無下午又無校車去我度,都係唔考慮得,真可惜.

Can someone give more comments about 吳多泰? The school offer a pm class for my daughter this yr & I'm still thinking about it. Tks.
‹ 上一主題|下一主題