用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 私家醫生評估係自閉,係咪最好去政府再評一次呢? ...
樓主: 紫紫
go

私家醫生評估係自閉,係咪最好去政府再評一次呢? [複製鏈接]

到家長要走自己留係放室, 就起勢係咁喊......佢似乎係吾想離開你喎....因為去做治療m記畫班都有你在身邊,佢就安心。看來都係最好你陪佢上堂.....

如果你地有時間的話,可以參加一些親子學前預備訓練小組,在上堂時你可以引導吓佢,返學都可以好好玩的,資料如下:

http://www.rehabclinic.org/images/courses/cc_toddler_apr2010.pdf

http://www.heephong.org/chi/slp/files/1896/青蔥小跳豆%20SLP-PC-PST-G-091(w).doc

http://hhc.tungwahcsd.org/download/events0210-0310.pdf

http://hkcs.org/cdcb/bridge/course/course100410.html

http://www.cpda.com.hk/download/Program_Schedule.pdf

這些課程係由專業人仕帶領,也可請教他們有關小朋友的入學安排。

轉吾轉校....真係好睇你點諗。我有個朋友就因為冇人照顧小朋友,老公已去世,自己要工作,就算個仔由n1喊到k3... 佢都冇辦法。現在回想時,就成日笑個仔果時好醜怪,連d學校嬸嬸都笑佢。

你小朋友係情緒上未適應。我另一個朋友個仔就係身體上未適應,佢病足4-5個月,一個月返得一/兩星期,依家停咗學一個月,下學期都可能是返得30-50%,直至抵制力強d再算。

其實我想講:不好因為返學比咁大壓力自己同個仔。你小朋友才剛剛2歲,可能真係未ready返學,班上其他同學可能已經2.5歲或以上,能力也有差距。如果真係吾得,不好勉強,可以先上訓練小組,糾正吓佢d弱項,到9月先再讀n1做大仔......咪仲好。你再觀察吓同考慮吓啦!

原帖由 紫紫 於 10-2-25 16:11 發表
我都不知, 可能好似老師咁講, 佢適應能力低吧,
但係, 佢平時去街, 不怕生保地方架, 第一次去 step, 行到個治療室, 經過d枱呀椅呀玩具, 已經自己走埋去玩, 跟住我叫佢入治療室, 都完全無問題, 全程同個治療師, 玩得 ...

原帖由 rpang001 於 10-2-26 09:58 發表
點樣令小朋友可以更容易應環境....我個仔夠經典!

自2歲起,工人逢星期六放假見唔倒人,就由天光喊到返尼,唔肯食野同訓覺,迫住同佢起出面由朝搭巴士"找工人"到工人翻尼,入讀幼兒班就仲大劑,兩星期適應期要我陪唔單止, ...

哇, 咁我個仔同你個一比, 真係小巫見大巫, 好佩服媽咪你的耐力, 更佩服你仔仔學校老師們的細心. 我仔仔, 都只係喊, 唔洗抬,都仲肯入課室, 可惜, 學校連咁樣都忍不到, 今日終於開口話, 為左我個仔好, 叫我同佢轉校去特殊幼兒班, 雖然預左, 不過, 聽果刻真係火火地, 平時有都會講到好好聽, 佢地幾細心咁細心咁咁, 預著D真係需要多d耐心的學生就完全轉世樣, 這樣叫做幼兒工作者,=.=|||不過, 唔係班主任叫仔仔轉校, 係校長+個主任, 好在有後著, 已經報左9月開學的其他學校nursery者, 仲已經收左佢.
不過, 想深一層, 我都要多謝學校幫我下決定,在9月開學前, 就專心給一些專門訓練阿仔好了, 今日又去埋領思, 話仔仔主要係語言遲左9個月, train一下, 好快可以追番, 都放心好多, 只係尼間學校, 真係好失望, 枉我之前仲支持左佢地咁耐.
又多左件化骨龍=.=" 慈慈+徽徽 尼次阿媽有排做囉...

原帖由 Capricorn2521 於 10-2-26 12:38 發表
到家長要走自己留係放室, 就起勢係咁喊......佢似乎係吾想離開你喎....因為去做治療m記畫班都有你在身邊,佢就安心。看來都係最好你陪佢上堂.....

如果你地有時間的話,可以參加一些親子學前預備訓練小組,在上堂時你可 ...

謝謝你的訓練小組資料, 好有用呀~~
我會努力, 編好個時間表, 一定會比上學, 學得更多的~~ 幼稚園已經退左好囉, 佢上學的班別, 係同一些一樣是2歲的小朋友一起上課的, 所以老師先有比較, 只不過, 間學校實在有點那個, 平時話什麼樣的小朋友都見過攪得掂, 又這又那的, 到真的需要他們的耐性同包容時, 郤又是另一回事, 這間學校之前看POST都有見過一些媽咪話佢地小朋友被要求退學, 本來有小小擔心,估不到真係咁樣要求, 作為教育者實在是令人失望.

回覆 2# 紫紫 的文章

建議入讀(經正常途徑)一些有兼收位的幼稚院,好處係入面已經有些這類的少朋友讀緊,包容性高,校內有兼收老師幫眼看看在正常入學那一堆有冇d類似兼收位的學生,有就安排佢轉兼收位,並提供兼收服務。

仔仔個班就有個例子:起低班發現一個學生有明顯跟唔上,就即刻通知家長帶佢去做評估,証實係就起今年高班比i位佢讀,提供言語和職業治療。變咗唔使重新適應環境,如果起高班都跟唔上,可以决定留班唔升小一住,留翻下年先升。

另一個兼收位例子係:原初起出面讀完幼兒班,今年度有i位轉入尼讀低班,因能力追不上,上咗1個月低班轉翻去幼兒班讀........

原帖由 rpang001 於 10-2-27 01:27 發表
建議入讀(經正常途徑)一些有兼收位的幼稚院,好處係入面已經有些這類的少朋友讀緊,包容性高,校內有兼收老師幫眼看看在正常入學那一堆有冇d類似兼收位的學生,有就安排佢轉兼收位,並提供兼收服務。

仔仔個班就有個例子:起低 ...

真的最好入兼收住嗎?如果在這幾個月仔仔有明顯示的進步, 或者已經差不多追到, 不可以一路讀訓練課程, 一路上學, 真的不行?
有沒有keep住上普通學校的可以給些意見, 唔該><

請問有冇媽咪可以告知點樣可得知一啲有I位的學校嗎?因我都好擔心仔仔日後讀書情況..佢25個月啦評估佢有自閉特徵但我亦認為佢大左未必會有但以架就好擔心佢冇學校收讀幼兒班...所以我想在呢年捉佢去讀似LINKS啲半日制訓練.到11年希望佢可以讀到普通幼稚園....

原帖由 rpang001 於 10-2-20 15:52 發表
我既情況妳可參考:

仔仔2歲半才評估為自閉,入普通幼初班因面試表現差唔收,所以去私人訓練中心上住小組共約9個月[因排i位未必即刻有],執正d手眼協調,言語和自理,到幼兒班k1就入i位幼兒學校,因當時巳有大改善,自己考普 ...

http://www.swd.gov.hk 有曬

http://www.swd.gov.hk/doc/downsecdoc/ipmanual_c.pdf

原帖由 rpang001 於 10-2-27 18:24 發表
http://www.swd.gov.hk 有曬

http://www.swd.gov.hk/doc/downsecdoc/ipmanual_c.pdf

請問要排位, 是否要拎住評估資料, 去搵社工, 然後才會再安排架?

另外, 我找不到有I位的幼稚園清單, 有冇人可以幫下手? 唔該><

資料如下:

幼 稚 園 暨 幼 兒 中 心 兼 收 弱 能 兒 童 計 劃 :
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_integrated2/

幼 稚 園 暨 幼 兒 中 心 兼 收 弱 能 兒 童 計 劃 名 單:
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/Address%20List%20of%20IP-102009.pdf

近年出生率高,幼稚園不擔心沒有學生,包容性也低了。鋪定多一條後路比自己,都要叫醫生幫你轉介。

原帖由 紫紫 於 10-2-27 23:42 發表

請問要排位, 是否要拎住評估資料, 去搵社工, 然後才會再安排架?

另外, 我找不到有I位的幼稚園清單, 有冇人可以幫下手? 唔該>

原帖由 紫紫 於 10-2-27 12:18 發表

真的最好入兼收住嗎?如果在這幾個月仔仔有明顯示的進步, 或者已經差不多追到, 不可以一路讀訓練課程, 一路上學, 真的不行?
有沒有keep住上普通學校的可以給些意見, 唔該> ...

i位孩童如有明顯進步到無需服務,學校就將這兼收學額比正在排隊的其人學生,而願本的那個就繼續起原校就讀,根本冇分別,只係會否提供特別服務.

i位始終都係由一般幼兒學校提供少數學額[通常12個],在正常教學中撥出部份時間和資源[包括聘用特殊老師和言語及職音治療],去令那些有較輕微問題的學童,盡快適應主流教育.基本上課程進度係無分別

原帖由 紫紫 於 10-2-27 23:42 發表

另外, 我找不到有I位的幼稚園清單, 有冇人可以幫下手? 唔該>

標準做法係經兒童評估中心做評估,再由接手的社工協助安排選擇入讀合適的學位

原帖由 rpang001 於 10-2-27 01:27 發表

仔仔個班就有個例子:起低 ...

你肯唔肯定係咁?
依家I 位不是由「中央」評估完派位的嗎?咁做豈不是變相容許打尖/偷步?
我認識一個有學校 I 位的幼稚園老師, 佢話佢地最驚就係呢d 情況, 因辦得好嘅學校會幫到小朋友, 咁口碑就一定好, d 人無論係唔係排緊I 位嘅都想入咗先, 湧晒去....... 咁好容易就會好收得太多呢d 仔, 處理唔到......
所謂嘅資源老師本身一樣要負責一般教學, 另加教番特殊小朋友唔識嘅嘢, 基本上唔會有extra time take care其他, 我fd 重話佢嗰間個資源老師超懶, 乜都唔做, 個校長都唔理......

多謝各位的意見,
不過, 如果去左番私人的 i 位,半年左右再去番普通幼稚園 + 早期訓練, 咁樣得不得架?

另外, 好想仔仔可以讀國際學校, 壓力無咁大, 同埋仔仔好似比較喜歡英文 , 自閉兒有可能入讀國際學校嗎?

讀國際學校係無咁大壓力,不過小學同中學,學費好貴。而且,生活同工作在香港,唔識中文好舌底。

看來你經濟許可......不如考慮讀住私人s位(一星期5天3小時訓練)幾個月先。趁佢仲細一定要教,既然響屋企冇辦法教(家人吾合作/無時間),唯有比錢比人教。不過,家長都要跟貼吓,始終長遠來計,都要父母自己教。

當你呢幾個月讀住私人s位或訓練小組時,你會同d導師或家長傾吓傾吓,你就會知道自己的方向了。

原帖由 紫紫 於 10-3-1 15:32 發表
多謝各位的意見,
不過, 如果去左番私人的 i 位,半年左右再去番普通幼稚園 + 早期訓練, 咁樣得不得架?

另外, 好想仔仔可以讀國際學校, 壓力無咁大, 同埋仔仔好似比較喜歡英文 , 自閉兒有可能入讀國際學校嗎? ...

我已經報左私人S位了, 不過全部都一樣要等位~ 唯有上住d 一星期一次的堂先~

原帖由 SandraLo 於 10-2-28 21:43 發表

你肯唔肯定係咁?
依家I 位不是由「中央」評估完派位的嗎?咁做豈不是變相容許打尖/偷步?
我認識一個有學校 I 位的幼稚園老師, 佢話佢地最驚就係呢d 情況, 因辦得好嘅學校會幫到小朋友, 咁口碑就一定好, d 人無論係唔係 ...

事情就是這樣發生在我仔仔間幼兒學校,仲係同班,我同嗰個小朋友媽媽都幾熟。起低班仲係普通位,升到高班就有i位。可能其中一個解釋係,剛過去一年有幾位i位學童[因升小一或中途轉校(用普通途徑考其他幼稚園)]離開,加上條隊唔係太長,未夠一年就排到,另外該學童的姐/哥都係同一間學校畢業,同校長/老師熟落.....

‹ 上一主題|下一主題