用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 小朋友操寫字攪到要做物理治療?
go

小朋友操寫字攪到要做物理治療? [複製鏈接]

本人打算俾囡囡將於9月入k1, 剛同有位朋友講開, 佢話kv唔係咁好, 因為學校操寫字, 有小朋友攪到要做物理治療, 本人原全冇考慮過這問題, 所以有些擔心....因為他們小肌肉發展未成熟, 如寫字太早/太多真的是有影響.....各位家長, 可否分享吓..謝謝。
   0    0    0    0

K1只是要寫一些簡單的字,而K2就要寫得靚,但小朋友已經懂得自己做,同入小學一年級,小朋友同家長都不覺得痛苦。

物理治療trains大肌肉,eg. help improves jumping, going up & down stairs, should not be for training小肌肉.
原帖由 clara1477 於 10-2-19 22:54 發表
本人打算俾囡囡將於9月入k1, 剛同有位朋友講開, 佢話kv唔係咁好, 因為學校操寫字, 有小朋友攪到要做物理治療, 本人原全冇考慮過這問題, 所以有些擔心....因為他們小肌肉發展未成熟, 如寫字太早/太多真的是有影響.... ...

agreed! 而且"物理治療"這事又真係第一次聽lor
我小朋友k2, 寫字從來又無乜問題wor

原帖由 Hidiwong 於 10-2-20 00:12 發表
K1只是要寫一些簡單的字,而K2就要寫得靚,但小朋友已經懂得自己做,同入小學一年級,小朋友同家長都不覺得痛苦。

我想信, 唔係你朋友講一句你就決定到讀唔讀kv. 我身邊既朋友的小朋友讀其他kinder, 寫既字都係同kv差唔多, 唔覺得kv特別多.

我估係你朋友自己要求高, 自己額外操個小朋友所至.
‹ 上一主題|下一主題