用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 叫名無反應
go

叫名無反應 [複製鏈接]

我個仔成日叫佢個名都無反應呀, 無論佢玩緊玩具, 睇緊電視, 等程況, 都好似聽唔到咁, 聽到奶奶, 或者有野食時就一定有反應, 仲衝過黎羅添?
究係自閉定係佢專注力去左果樣野度呢?
   0    0    0    0

我個仔都差吾多......要叫好多次佢先應你,有時仲發曬脾氣咁應你,好似你好左住佢玩咁。放工返黎開門時,佢望一望我,我say曬hello,媽咪返黎啦!.... 佢就繼續玩玩具。有時要姐姐叫佢起身過來同我say hi。每天都係一樣,佢不叫媽咪,我不會罷休。因為我覺得這是禮貌,見人要叫人。可能訓練有素,佢出街好肯叫人。

不過,佢一聽到爸爸在房打機聲,就9秒9衡入房睇爸爸打機。

原帖由 我係女仔 於 10-2-19 18:18 發表
我個仔成日叫佢個名都無反應呀, 無論佢玩緊玩具, 睇緊電視, 等程況, 都好似聽唔到咁, 聽到奶奶, 或者有野食時就一定有反應, 仲衝過黎羅添?
究係自閉定係佢專注力去左果樣野度呢? ...

呢d 叫選擇性專注!

原帖由 Capricorn2521 於 10-2-20 11:50 發表
我個仔都差吾多......要叫好多次佢先應你,有時仲發曬脾氣咁應你,好似你好左住佢玩咁。放工返黎開門時,佢望一望我,我say曬hello,媽咪返黎啦!.... 佢就繼續玩玩具。有時要姐姐叫佢起身過來同我say hi。每天都係一樣,佢不叫 ...

我由佢出世第一個月就叫佢個名架啦, 但佢而家成日都唔應我, 好似借左龍耳陳隻耳咁
1歲之前佢見到人就笑架啦, 人地行街見到佢同佢玩佢都肯應人, 但一歲過後唔同晒

原帖由 west_west 於 10-2-20 22:57 發表

呢d 叫選擇性專注!

點解咁既?

原帖由 我係女仔 於 10-2-21 00:24 發表

點解咁既?

我試吓解:
1. 太專心响一樣嘢上面, 其他冇乜興趣嘅嘢一律收唔到.
2. 有樣嘢叫Sound processing disorder 類似係某類聲音接收異於常人, 或收得不好, 嚴重的話, 會影響言語發展和學習.

原帖由 west_west 於 10-2-21 21:53 發表

我試吓解:
1. 太專心响一樣嘢上面, 其他冇乜興趣嘅嘢一律收唔到.
2. 有樣嘢叫Sound processing disorder 類似係某類聲音接收異於常人, 或收得不好, 嚴重的話, 會影響言語發展和學習. ...

某類聲音接收異於常人, 嘩, 好復習呀
真係好難明, 點會有人有d聽唔到, 有D野聽到, 咁即係聽唔聽到

回覆 1# 我係女仔 的文章

其實應該話選擇性回應,佢如果聽力無問題的話,佢只係對有興趣的聲音有反應,我囝囝最初都係,但我依家訓練到佢對自己個名有反應,有時都要叫多幾聲及加重語氣!

原帖由 我係女仔 於 10-2-21 23:07 發表

某類聲音接收異於常人, 嘩, 好復習呀
真係好難明, 點會有人有d聽唔到, 有D野聽到, 咁即係聽唔聽到

「有d聽唔到, 有D野聽到」~~ 我識一個經常被老闆炒的人.... 佢同人溝通, 一般只收到頭三句說話, 之後嗰d 就收唔到, 佢話聽到的係「一舊舊」, 所以我都知道有auditory processing disorder 呢樣嘢...... 即使係視覺接收, 都有色盲同面盲(認唔到人樣)嘅問題啦 !

原帖由 SandraLo 於 10-2-23 23:19 發表

「有d聽唔到, 有D野聽到」~~ 我識一個經常被老闆炒的人.... 佢同人溝通, 一般只收到頭三句說話, 之後嗰d 就收唔到, 佢話聽到的係「一舊舊」, 所以我都知道有auditory processing disorder 呢樣嘢...... 即使係視覺 ...

咁熟唔熟於自閉架?
但我個仔唔鐘意玩車錄, 都唔鐘意玩具車

auditory processing disorder .....我有個朋友個仔都係。聽吾到太高或太低頻率的聲音。如你高8度咁同佢講野,佢只會聽到ee聲。所以佢亞媽要保持心平氣和地同佢講野 (佢亞媽以前係好心急的女強人,都為了亞仔而改變性格了),而且要慢,清楚,亞仔先聽倒。

呢樣野要去test一下先知。

原帖由 SandraLo 於 10-2-23 23:19 發表

「有d聽唔到, 有D野聽到」~~ 我識一個經常被老闆炒的人.... 佢同人溝通, 一般只收到頭三句說話, 之後嗰d 就收唔到, 佢話聽到的係「一舊舊」, 所以我都知道有auditory processing disorder 呢樣嘢...... 即使係視覺 ...

原帖由 我係女仔 於 10-2-24 11:50 發表

咁熟唔熟於自閉架?
但我個仔唔鐘意玩車錄, 都唔鐘意玩具車

雖然好多自閉症同專注力缺乏症患者都對聲音有敏感或有auditory processing的問題, 但有這個問題並不表示就是自閉 !
自閉症小朋友好多都鍾意d 循環嘅嘢, 車輪只係其中一種, 有d 鍾意「開」「關」盒子/門/窗簾等等.....
你有冇成日响好遠咁叫佢, 佢唔應你又冇理?你要俾佢知你叫緊佢, 佢應你就要讚番佢!
如你担心.....

原帖由 SandraLo 於 10-2-24 21:47 發表

雖然好多自閉症同專注力缺乏症患者都對聲音有敏感或有auditory processing的問題, 但有這個問題並不表示就是自閉 !
自閉症小朋友好多都鍾意d 循環嘅嘢, 車輪只係其中一種, 有d 鍾意「開」「關」盒子/門/窗簾等等 ...

CAC只係寫自閉傾向
但我真係佢係自閉定選擇專注

我個仔好鐘意玩電腦同dvd果個碟機既野, 又開又關
我個仔遠近都好似聽唔到咁, 但叫奶奶就唔同晒啦

原帖由 我係女仔 於 10-2-25 00:06 發表

CAC只係寫自閉傾向

我個仔遠近都好似聽唔到咁, 但叫奶奶就唔同晒啦 ...

你囝囝幾大?被評自閉傾向?

CAC個醫生有話我個仔有自閉傾向,不過就無寫出來,只係寫邊樣OK邊樣delay,咁即係點

原帖由 我係女仔 於 10-2-25 00:06 發表

CAC只係寫自閉傾向

我個仔遠近都好似聽唔到咁, 但叫奶奶就唔同晒啦 ...

我仔仔而家22個月啦
‹ 上一主題|下一主題