用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 " 阿氐保加症 " 仔仔既媽媽.請教下. ...
go

" 阿氐保加症 " 仔仔既媽媽.請教下. [複製鏈接]

小朋友成日博咀,頂心頂肺,叫佢做功課/溫書...... 叫極都冇反應,仲成日頂撞.就快爆炸了.. 真想死.有無過來人可比d意見?
你地點控制你自已既情緒???

0    0    0    0
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 dder 於 10-2-12 22:39 發表
小朋友成日博咀,頂心頂肺,叫佢做功課/溫書...... 叫極都冇反應,仲成日頂撞.就快爆炸了.. 真想死.有無過來人可比d意見?
你地點控制你自已既情緒??? ...

將你的要求暫時放低啲,同佢關係保持好啲,博嘴機會都少啲.
等佢心情好時,預先同佢講定要溫下書.實在溫唔到書,暫時由得佢.你揾下原因.

我家大爺之前返學勁唔開心.最尾唔要返學了.我地幫佢轉咗校(話轉校的后果俾佢知,等佢決定).
佢唔溫得書.夾硬黎,讀寫障礙,數學障礙樣樣出齊.學習上凈係指意上堂聽書,返到屋企睇課外書,上網,癲跑.滿足咗佢呢三樣嘢,功課佢自己會揾時間做.默書自己搞掂,每次兩三隻字寫錯.但係經過唔識之后,自己會揾辦法學返.

我家大爺發癲時,會閙我.叫我作----0固個女人.我唔會嬲佢.當聽唔到,等佢有嘢求我時,我唔會咁易順灘,我會同佢講數,講到佢認識到之前閙我係唔啱,講對唔住之餘,仲要做啲令我開心0既事出黎為止.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 dder 於 10-2-12 22:39 發表
你地點控制你自已既情緒??? ...

介紹你看*分心不是我的錯*和*分心也有好成績*這兩書
‹ 上一主題|下一主題