用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞仔Open Day
go

亞仔Open Day [複製鏈接]

岩岩去完亞仔個Open Day, 同個英文先生講下亞仔既進度, 個先生講到亞仔又無記性, 又成日唔聽先生話, 又唔識自己照'故'自己(例如自己扣鈕,著衫,著鞋), 又話佢同同年紀既小朋友發展慢成1年, 到高班就一定進唔上(現在K2), 最慘就係佢話亞仔曾經係學校喊過3次, 都係因為佢唔識做野, 先生要佢上返K1先生既堂, 初初聽到呢D comments, 就諗亞仔係唔係咁差, 定係佢唔聽先生話, 先生唔鍾意佢, 講到後半部D眼淚差D係眼裡面流出黎 ....

返到屋企睇下亞仔係唔係唔識著衫,著鞋, 其實都唔係唔識, 只係有D'論''進', 同佢講 english story book (100-200 words),
佢聽幾次就可以原句子背番出黎 (有小小 grammer 錯左), 但我都承認佢成日遊魂, 尤其係無興趣D野, 同起埋比較百厭 & stubborn.

現在每次諗返起先生要佢上返K1先生既堂, 我都好傷心, 要一個4歲多小朋友既自尊心受到傷害, 想起都有D嬲個先生, 自己都偷偷喊左幾次, 因為好自責, 覺得自己成日掛住返工無時間好好教佢, 等佢現在受先生既白眼, 成日想辭工係屋企教仔, 但又無勇氣, 怕自己第時搵唔返現時人工, 又或者都教唔到佢D乜,
總之每天活在自責之中....

亞仔出年考小學, 原本有小小既緊張我變得超緊張, 唔知會唔會好似佢先生講到佢咁差, 1間私校或資直學校唔都收 ....
   0    0    0    0

我覺得你那位老師很差, 冇愛心, 唔識教小朋友, 你也不必為了她的說話難過吧.  4歲小朋友就算自理能力唔好, 也不是太大問題, 老師也應該多鼓勵小朋友多嘗試, 而非責備.

原帖由 2LittleMonkey 於 10-2-12 14:38 發表
岩岩去完亞仔個Open Day, 同個英文先生講下亞仔既進度, 個先生講到亞仔又無記性, 又成日唔聽先生話, 又唔識自己照'故'自己(例如自己扣鈕,著衫,著鞋), 又話佢同同年紀既小朋友發展慢成1年, 到高班就一定進唔上(現在K2 ...

Agree.

It is totally the problem of the teacher, not parents or kids. What is the expectation for a 4-year-old kid ?

Your son would grow up. Should be OK for P1.

No need to worry at this moment ! Be happy !

原帖由 jjbaby0307 於 10-2-12 15:02 發表
我覺得你那位老師很差, 冇愛心, 唔識教小朋友, 你也不必為了她的說話難過吧.  4歲小朋友就算自理能力唔好, 也不是太大問題, 老師也應該多鼓勵小朋友多嘗試, 而非責備.

...

我都好同意jjbaby0307, 覺得那位老師唔啱, 我小朋友[k2]都係咁, 成日遊魂, 唔專心, 係好正常的情況, 但做老師也絕不該叫佢返去k1, 這是傷人自尊的說話, 佢應該係去鼓勵佢做番好.

我囝囝上堂曳的時候, 老師會要佢企一陣, 好快又叫問返佢問題, 佢試過一次之後, 就知乖了.
不是間間幼稚園的老師都夠愛心!!! 唔好介意佢講的說話.

不要太介意啦,所有老師都有一個最主要的職責,不是教好學生而是“卒”,死卒爛卒.
80分=冇温書呀,掛住玩啦
85分=咁唔得架,band 2頭咋
90分=點解咁唔小心
95分=ok la,下次努力d啦
聽下聽下就慣架喇.
無知是福

K2時, 我個女有個男同學也有類似問題. 那時的班主任很好. 每天同接放學的人(有工人也有老人家)跟進男同學的情況. 有時手寫一些意見/報告. 又見她用蓋印章的方法去反映該同學的進步情況.
我想你可以跟老師傾下, 可不可以每星期大家用電話或紙條溝通.即使老師不合作, 你也可每天用獎貼紙一類的方法自行幫助兒子.
你的行為會影響你的兒子. 如你用自責和緊張的態度面對問題, 又覺得遭別人白眼, 你的兒子將來也會用同樣態度處事.
就算老師不對, 我們就當是反面教材吧.
加油.

呢個老師好唔掂, 就算小朋友未達標都唔使講到咁, 不過另一方面, 我覺得家長都應放多少少時間比小朋友,TRAIN UP下佢, 因老師提出得, 可能都有少少問題, 但講得誇張+直接咗
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

其實而家好多老師都"蝦"家長....特別d working mama...諗住你地走唔到....一定要佢幫手....又因為無時間所以怕麻煩....
好聽咪話要小朋友獨立....其實要佢做多d野唔like姐....小朋友表現唔好就推晒落mama同小朋友度....咁要佢來做咩....又驚小朋友影晌佢晌學校d performance---->因唔識教...!!
之前我都比亞女個斑主任每日一call...最初為左配合佢....日日話鬼亞女....攪到大家都唔開心....終於頂唔順同佢講....唔明白亞女點解K1完全無問題....K2轉了老師先有問題....又唔明白點解Sat.& Sun上興趣斑d老師又話亞女Good....其實如果佢根唔上我地可以隨時幫佢轉半日或甚至轉校Tim....結果....亞女而定每日放學都開開心心....之前d 問題唔知點解突然一夜間消失左....  重話老師最錫佢Tim....
其實....我並唔想做到咁....而家反而有d驚老師咩都唔講...唔知亞女應該有咩問題要改善!!

原帖由 2LittleMonkey 於 2010-2-12 14:38 發表
岩岩去完亞仔個Open Day, 同個英文先生講下亞仔既進度, 個先生講到亞仔又無記性, 又成日唔聽先生話, 又唔識自己照'故'自己(例如自己扣鈕,著衫,著鞋), 又話佢同同年紀既小朋友發展慢成1年, 到高班就一定進唔上(現在K2 ...

Be many confident to your kid and you two who will be smart in every month. For my kid, I have same experience from you during K2. I feel down too. I can't say teacher's comment is right or not. We try bring kid to join some outside interest class. Also, I think every kid's development will become more smart in different stage. In the mid term of K2 and K3 now, kid's progress report show every item is best and let us feel proud of her.

If we haven't job income,how come to support kids' school expenses.

No need to care teacher or anyone comment. Trust your kid's ability and your eyes.

我認為老師有好大問題, 如果小朋友是有咁大問題都唔係等open day 先講,比我都會好唔開心. 如果囝囝真係有d問題都應該比d見意, 可以鼓勵的方式.而唔係一味要個家長解決.況且只是一個4 歲的小朋友,男仔會比女仔無論講同自理都會慢少少. 無人會比自己的母親更了解自己子女的能力, 你唔好怪自己. 要比多d信心囝囝. 加油.
‹ 上一主題|下一主題