用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 家長義工
go

家長義工 [複製鏈接]

這兩天華服日,小朋友一定很開心,因為可以著靚靚回到學校去;而我今天也很開心,因為可以回到學校做義工家長,睇攤位遊戲等小朋友來玩,而亦有機會和其他班的家長交流下。

只是當了不足兩個小時義工,已經很累,陪小朋友玩是一件很開心的事,但是原來站著,說著,彎著腰同小朋友玩都幾辛苦。真的要向每天照顧學生數小時的老師們致敬。見到不同班級不同班的小朋友黎玩,唔同級分別都幾大,K1唔知發生乜事,而K3就好玩得好醒,但一般來說,所有小朋友都好乖,好有禮貌,老師亦照顧得好好。

希望學校可以有更多既機會,讓家長可以回到學校去當義工,令家長對學生在學校內的生活認識更多,亦可以見到學生之間的相處;學校可以提供一個正式的途徑,讓家長表示能否回學校作義工,例如在每年開學時,給家長通告讓家長來表示能否作義工,另外在需要義工之前,通知家長何時需要義工,我相信很多家長,就算請假都樂意回學校當義工,如果有好多家長可以回來當義工,就用個公平既方法,例如排隊或抽簽選家長吧。

0    0    0    0

做幼稚園老師真係辛苦架..個時我同個仔返playgroup我個仔最細2歲但其他都係2.5-3歲..個時一對六有時都有d亂要家長幫手架....

我個仔話有吊魚玩喎.

聽講係地下同樓上課室都有攤位比學生玩,班主任帶自己班學生一個課室一個課室咁去,每人拿一張遊戲券周圍玩,每張券可以印六個印來換禮物(當然每個學生點都會有禮物),我見有D已經印左十個八個印,個個都玩得好開心。

原帖由 jojoplanet 於 10-2-10 20:44 發表

做幼稚園老師真係辛苦架..個時我同個仔返playgroup我個仔最細2歲但其他都係2.5-3歲..個時一對六有時都有d亂要家長幫手架....

我個仔話有吊魚玩喎.

回覆 3# hcshiu 的文章

我也很想回校做義工。為什麼老師沒有邀請我呢?我曾問老師學生玩年宵當日,是否需要家長陪同,老師表示不需要,卻沒有說可以做義工。學校亦沒有通告邀請家長做義工。
請問你是從何途徑得知可以當義工呢?
請多多交流!謝!
poison
poison

其實呢幾年都有同學校溝通,想學校比多些機會家長,回到學校裡面,做下義工,呢個亦都係其中一個原因,想攪家長會,等家長同學校都有一個共同既地方溝通,咁學校要找家長幫手,都可以好易係家長會裡面通知。

其實我年年都同學校講話如果有事可以叫我番黎做義工,所以都要等到今年,學校先找我番去做義工,不過你要明白,義工係真係義工,唔係陪著自己小朋友玩,我做義工果日,我個女都係黎到我個攤位玩,我先到佢唔夠一分鐘。

其實我相信有好多好多家長都想番到學校裡面,以而家既做法,只可以同學校表達,等學校主動找家長才知有義工的需要。

原帖由 poison 於 10-2-14 02:49 發表

我也很想回校做義工。為什麼老師沒有邀請我呢?我曾問老師學生玩年宵當日,是否需要家長陪同,老師表示不需要,卻沒有說可以做義工。學校亦沒有通告邀請家長做義工。
請問你是從何途徑得知可以當義工呢?
請多多交流!謝!
poison  ...

我也很想回校做義工!!

華服日同埋校內年宵活動既相,係學校網站活動相片可以見到啦。

醒目開學勳章

下星期六個攤位遊戲日, 我都有份做義工.

其實可能真係太多家長想做義工, 所以老師會分配那次活動, 由每班數個家長負責.

咁就好啦。

我諗家長們向學校提出想返去做義工,跟著由學校安排就最好啦。

原帖由 Ivy.cheung 於 10-3-12 10:04 發表
下星期六個攤位遊戲日, 我都有份做義工.

其實可能真係太多家長想做義工, 所以老師會分配那次活動, 由每班數個家長負責.

醒目開學勳章

係呀, 我都覺得由學校安排最好. 講真可能好多家長都想做. 但又唔可以一時間安排全部家長一齊做. 無謂 "順得哥情失嫂意" 啦 !

原帖由 hcshiu 於 10-3-12 12:46 發表
咁就好啦。

我諗家長們向學校提出想返去做義工,跟著由學校安排就最好啦。

我都有份呀

辛苦哂。

原帖由 kkk2000 於 10-3-16 20:52 發表
我都有份呀

想問問你地下星期六個攤位遊戲日, 外人可唔可以入去參加架 ???  因為我個女9月會入讀, 所以想多d接觸學校同埋參觀下環境.

謝謝.

應該唔得,因為現有家長都要簽回條講番唔番,另外,今次活動好似係想比家長多點認識自己子在學校既情況,所以未必適合其他家長。無論如何,我地只係家長,不敢講死話一定唔得,你可以自行打電話番去問下學校。

原帖由 kikuko 於 10-3-18 14:17 發表
想問問你地下星期六個攤位遊戲日, 外人可唔可以入去參加架 ???  因為我個女9月會入讀, 所以想多d接觸學校同埋參觀下環境.

謝謝.
‹ 上一主題|下一主題