用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔明小一大抽獎要咁耐
go

唔明小一大抽獎要咁耐 [複製鏈接]

真係唔明小一大抽獎點解要幾個月後先至放榜,

咁耐!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

兩萬幾個小朋友,每個都要先編抽一次抽籤的先後次序,然後才正式分,如果對你時而你的頭一志願又滿左,要等其他的小朋友派完同一輪,才又到你

還有分甲乙兩部.又要同時公佈.又要覆核,抽籤的先後又不能給人知道小朋友真實的資料,那更加要事後再重新配對回.

時間差不多,好彩電腦,否則,可能6月都出不了,或要教育局加班才可以

原帖由 lingma 於 10-2-10 15:29 發表

咁耐!!

醒目開學勳章 王國長老

其實好多資料第一輪都入晒verify晒啦(包括姓名地址個人資料果d), 同一個computer system都run左好幾年, 理應上晒軌道啦
我都覺得耐........
原帖由 ziyi 於 10-2-10 03:44 PM 發表
兩萬幾個小朋友,每個都要先編抽一次抽籤的先後次序,然後才正式分,如果對你時而你的頭一志願又滿左,要等其他的小朋友派完同一輪,才又到你

還有分甲乙兩部.又要同時公佈.又要覆核,抽籤的先後又不能給人知 ...

原帖由 lingma 於 10-2-10 15:29 發表

咁耐!!

What does take long time when it comes to the government?  

I guess it an attempt to lessen the disruption to schools and kids - just imagine results were announced in April - knocking on doors would start then, again in June when final K results are given and in September just before start of school season.   And, off course any time in between!!!

理由好簡單, 因為學位分配小組d人成年都要返工 (當然一至五), 返工冇嘢做又點得呢?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

仲要人手key in 我地d choice, 先可以抽. key完都要對上10次, 錯左咪
~easybring~

醒目開學勳章 王國長老

咁又係, 睇下佢地一年至UPDATE一次小學概覽就知有幾忙

醒目開學勳章

笑死我啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-10 18:30 發表
咁又係, 睇下佢地一年至UPDATE一次小學概覽就知有幾忙

醒目開學勳章

如果係咁,是否應該推遲至8月中,那一公布,去學校登記時,就要決定是否交錢買校服,買書,
可能有一些人會怕浪費,而不叩門

原帖由 kiukiudaddy 於 10-2-10 23:28 發表
對唔對同有無key錯咗其實無人知。

咁遲先出結果嘅原因係想「製造既定事實」,希望派得唔好嘅家長無時間再週圍撲,令玩音樂椅嘅時間縮短,減少對學校嘅影响。

...

原帖由 ziyi 於 10-2-11 12:06 發表
如果係咁,是否應該推遲至8月中,那一公布,去學校登記時,就要決定是否交錢買校服,買書,
可能有一些人會怕浪費,而不叩門

咁稅局D人應該係政府部門最有效率......

醒目開學勳章

好難,咪眼做就真
文件未看清楚就出稅單
跟著放假唔理
寄了反對信就是放在file未處理

原帖由 lingma 於 10-2-11 12:36 發表

咁稅局D人應該係政府部門最有效率......

唔知點解唔用mutliple choice果d bar code, 佢地入錯左真係冇人知.

原帖由 kiukiudaddy 於 10-2-10 23:28 發表
對唔對同有無key錯咗其實無人知。

咁遲先出結果嘅原因係想「製造既定事實」,希望派得唔好嘅家長無時間再週圍撲,令玩音樂椅嘅時間縮短,減少對學校嘅影响。

...
~easybring~

其實連第一輪,交表入去學校, 學方漏了你一張與否,都係冇人知.  都係信佢冇漏架咋. 因為又唔係一定要玩第一輪, 政府又冇寄信問你,係唔係冇玩第一輪, 所以都係...天意....弄人.

原帖由 easybring 於 10-2-11 15:00 發表
唔知點解唔用mutliple choice果d bar code, 佢地入錯左真係冇人知.

醒目開學勳章 王國長老

呢樣我都係咁話
今年, 我去交表, 個嬸嬸一路CHECK, 一路問(我相信佢係好心提醒姐)係咪舊生, 有無兄姐O係度讀之類, 佢問得幾條我就講, 得架喇唔該, 我知自己咩都無架喇, 佢同我講, 咩都無都要填個5字架.......
當時我真係..............填個5字? 唔通我真係睇漏野? 再望真D份FORM, 原來5字即係"首名子女", 我定定咁望住佢, 同佢講, 我個仔唔係首名子女WOR!
當時佢都呆一呆, 哦一聲, 我相信佢咁至醒起原來有人真係連15分都無既!
我忍唔住唸, 車! 都唔知CHECK唔CHECK到既, 我真係填個5字落去, 呃左佢都未必有人知啦!

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

第一輪, 計分真係唔知有冇人check.
~easybring~

請問大家, 放榜當天不在香港, 找親友代領結果, 手續是怎樣?

Absolutely agree, I am the nervous kind and also worry whether they will overlook and key in the wrong numbers, it is too easy, right?!

Why don't they prepare some computers in the centre and let us key in directly as an option...... For those computer nervous, they can still allow them to submit by paper...  I think it is the trend... at least, we don't need to afraid the human error, I prefer to take my own risk instead of others...

原帖由 easybring 於 10-2-11 15:00 發表

Don't think it too much.  Just believe our "LUCK".

原帖由 sfplam 於 10-2-12 10:16 發表
Absolutely agree, I am the nervous kind and also worry whether they will overlook and key in the wrong numbers, it is too easy, right?!

Why don't they prepare some computers in the centre and let us ...

I have checked with the staff in EDB, central allocation application is still available.  Jan 23 & 24 is not the deadline.
‹ 上一主題|下一主題