用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍塘香島
go

九龍塘香島

請問有沒有家長對以上學校認識, 可否給一些意見?

THANKS

請問想要d咩意見呢?

motherlau

原帖由 bwmama 於 10-2-9 16:52 發表
請問有沒有家長對以上學校認識, 可否給一些意見?

THANKS
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

回覆 1# motherlau 的文章

校風, 成績, 程度...等等

Thanks

校風良好,老師好關心學生,好著重紀律、儀表等,比較小有小圈子出現,大多數同學相處融合,初中d學生百厭d,高中就十分著重學業.

成績唔錯,公開試or入大學%都唔差.

程度又唔係太深,讀得唔太辛苦,不過經常有test 咁,好多科都自設教材,有系統地完成整個課程,又唔洗比d書商狂加價!!當然有拔尖補低la.
中一英文班分二組,進行小班,中文科用普通話
中二開二班中文班 & 二班英文班,(成績理想可能下年開三班英文班構思中)

motherlau

原帖由 bwmama 於 10-2-10 14:00 發表
校風, 成績, 程度...等等

Thanks

九龍塘香島

我睇過佢地係給'自行派位'的, 即已在25/1截止收表了, 那如果我首輪沒有揀佢為第1-2志願, 那是否要7月扣門至有機會申請架??
我阿仔係band 2頭生, 都唔知仲有咩學校可報 (之前報果D直資都無聲氣...)好頭痛, 請幫幫忙! Thanks!

那如果我首輪沒有揀佢為第1-2志願, 那是否要7月扣門至有機會申請架??

係!不過有機架.點解?分析下比你知la....

基本上好多人感覺香島叩門好易入,就覺得佢地要求低,其實係一個錯覺,佢地收生都有一定要求,中、英、數筆試要有一定成績 & 操行好先收.
至於佢地收生分配跟一般學校有d唔同, 已舊年為例,S1 有 160個位,學位分配係自行有40個位(比例少過三成),中央派位有40個位,最後叩門位有80個............係80個,所以叩門係相對容易d,但佢地係易入難出,當然有成功畢業,有人逢二進一,有人中途退出,但裏面都算係一個少林寺,有苦有樂..........

其實band 2 頭都唔洗太擔心住,派位未必唔理想,另外,好多其他直資依家仲收緊生,冇聲氣咩遲d再考囉!我又唔覺得好灰,除非你心頭高,想入d熱門學校la......

原帖由 babiB 於 10-2-12 11:32 發表
我睇過佢地係給'自行派位'的, 即已在25/1截止收表了, 那如果我首輪沒有揀佢為第1-2志願, 那是否要7月扣門至有機會申請架??
我阿仔係band 2頭生, 都唔知仲有咩學校可報 (之前報果D直資都無聲氣...)好頭痛, 請幫幫忙! ...

回覆 6# motherlau 的文章

motherlau, 多謝你....
佢得b2 我當然唔會期望入d熱門學校啦, anyway, 我會再多加留意, 希望阿仔喺下個呈分試考好d, 可以拉返多d 分啦...  多謝你寶貴意見!