用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
go

九龍塘學校(小學部) [複製鏈接]

請問九龍塘學校(小學部)是屬於傳統教學還是活動教學呢?
算不算是一間"谷"嘅學校呢?
唔該!
   0    0    0    0

我囡囡一年級時讀九龍塘學校, 我覺得都唔算好"谷", 程度較深一年, 功課唔算太多, 唔難應付, 應該算係傳統教學又帶有活動教學原素........ 總之我囡囡就好享受校園生活啦!

原帖由 abbiemama 於 10-2-9 12:48 發表
請問九龍塘學校(小學部)是屬於傳統教學還是活動教學呢?
算不算是一間"谷"嘅學校呢?
唔該!

你囡囡轉左校?why?

原帖由 cherriemama 於 10-2-9 14:31 發表
我囡囡一年級時讀九龍塘學校, 我覺得都唔算好"谷", 程度較深一年, 功課唔算太多, 唔難應付, 應該算係傳統教學又帶有活動教學原素........ 總之我囡囡就好享受校園生活啦!

...

佢二年級考插班入o左Marymount, 因為我仲有個細囡, 所以唔想幾年後又煩多次, 其實當時真係好唔捨得九龍塘學校.....

原帖由 bb2 於 10-2-9 14:43 發表
你囡囡轉左校?why?

哇, 你囡囡好叻喎...你囡囡係咪考第一名先可以考到入Marymount?

原帖由 cherriemama 於 10-2-9 15:15 發表
佢二年級考插班入o左Marymount, 因為我仲有個細囡, 所以唔想幾年後又煩多次, 其實當時真係好唔捨得九龍塘學校.....

難唔難入九龍塘學校(小學部)呀?
洗唔洗又要係幼稚園時考到咪全港奬先得? 定係面試時的表現重要d?

面試時的表現重要d.
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

kat0318:
據校方講舊年考九龍塘學校(小學部)o既人數比往年多左好多,有成二千人,所以由一次面試,改為兩次,第二次好似由四百幾人再揀,可以話難左...

唔駛響幼稚園得乜野獎,最緊要睇小朋友面試表現,我記得囡囡舊年去考,係考減數,但學校k3開學仲未教,聽老師用英文指示等...

原帖由 kat0318 於 10-3-11 23:55 發表
難唔難入九龍塘學校(小學部)呀?
洗唔洗又要係幼稚園時考到咪全港奬先得? 定係面試時的表現重要d?
我家有三寶
‹ 上一主題|下一主題