用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 点知到寶寶同ST夾得來?
樓主: muimui5
go

点知到寶寶同ST夾得來? [複製鏈接]

apple~y:

想問吓樂天幼師的家居訓練你是每日都做嗎?仔仔合作?會唔會不喜歡重覆呢?佢可否在一個星期內完全做熟晒?

囡囡唔專心,有時好似唔識,有時又好似識但唔想玩/耍我,我真係好擔心佢既進度呀!佢依排廣又講少咗嘢啦!

原帖由 apple~y 於 10-2-22 16:09 發表

你囡囡係樂天上0左st咪呀??
我仔仔上0左一堂,暫時都ok
個st都可以控制到他情緒,坐定定
仔仔呢排講到好多單字,疊字
同埋我見仔仔係樂天番開心過之前番幼兒園
老師話佢同大家熟0左,多0左互動
希望大家新一年都不停見 ...

原帖由 muimui5 於 10-3-2 11:57 發表
apple~y:

想問吓樂天幼師的家居訓練你是每日都做嗎?仔仔合作?會唔會不喜歡重覆呢?佢可否在一個星期內完全做熟晒?

囡囡唔專心,有時好似唔識,有時又好似識但唔想玩/耍我,我真係好擔心佢既進度呀!佢依排廣又講少咗嘢啦!

...

我多數日日做家居訓練,星期6,日多些時間又會做多D
仔仔有時都無心機,0甘我多數停一停,隔一陣再做
你囡囡真係唔肯做,停一停先,小朋友唔係話迫就迫到
仔仔都唔係樣樣都可以做熟晒,
要睇佢興趣,有興趣好快上手
所以老師都係睇佢表現,興趣安排家居訓練
之前有份玩具就係見佢完全無興趣跟指示做
所以老師都無借比我,轉0左比第2份我

我仔仔講0野有進步,之前只講簡單單字
現在識拍心口講"我要xx"
當然我都要提提他,講0左先比