用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 点知到寶寶同ST夾得來?
go

点知到寶寶同ST夾得來? [複製鏈接]

囡囡頭兩次去ST時eye contact好好,幾肯跟指示;但第三次開始知道ST要佢講單字同做手摯才俾佢玩具or小食,就開始發脾氣同遊魂,所以由第二到第四堂都係學伸出手講"俾"。

我囡囡又狡猾又硬頸,亦唔係好貪食,如果佢唔buy啲重覆的玩意同餅仔,個ST應否Insist這些基本功?如果就此膠著,應該点做?
   0    0    0    0

你可以建議你個治療師既節奏快一點,小朋友已經熟練晒,好多時唔耐煩.重覆次數可以減少一些,咁小朋友又覺得好似玩過第二樣野,比較合作.此終最明白小朋友既性格係照顧者.

原帖由 muimui5 於 10-2-8 18:11 發表
囡囡頭兩次去ST時eye contact好好,幾肯跟指示;但第三次開始知道ST要佢講單字同做手摯才俾佢玩具or小食,就開始發脾氣同遊魂,所以由第二到第四堂都係學伸出手講"俾"。

我囡囡又狡猾又硬頸,亦唔係好貪食,如果佢唔buy啲重覆的 ...

再睇多兩次如佢都冇乜板斧就要換人.

原帖由 muimui5 於 10-2-8 18:11 發表

我囡囡又狡猾又硬頸,亦唔係好貪食,如果佢唔buy啲重覆的 ...

有d st 好多經驗, 未必一定比野食至可以鼓勵到小朋友講野,
如: 比小朋友玩入汽水機遊戲 / 釣魚.
當小朋友有發聲 / 能讀出正確發音就比佢入一個幣.
激發小朋友講野的物品, 一定要係小朋友鐘意的至work的.

好好同st溝通一下, or 你話比佢聽小朋友最鐘意d咩,

大家睇下個課堂安排如何?

50分鐘一課:通常有3/4樣玩具(So far 玩過吹泡泡、疊杯、套圈、車、入波、汽水機、錢箱);尾二或最後俾3/4粒魚仔餅。

好難講係ST or Baby既問題,但有啲字我知道阿女係識的,包括"俾"、"要"、"擺"、"食",但佢多數伸手/点頭就唔講;講就冇伸手/点頭。ST係咪一定要佢同時做晒先至introduce其他字?當小朋友的耐性同服從性有限時点做好D?我Pay咗6課,要点先決定繼續定轉人?

我想問吓你在邊間上啊?我仔仔現在24個月就剛剛在旺角LINKS上緊感統訓練.之前去過中環STEP就是咁每做完一樣就會有零食..但我唔是好喜歡個度的姑娘.之後朋友介紹去LINKS仔仔一月開始上每星期两堂單對單每堂45分鐘.第一次我有跟入去睇但第二堂後我再冇入去..以架共上左十堂我發覺佢定左啲.同肯同姑娘配合..但仍未懂學嘢....
你囡囡幾大啊!個度啲姑娘話佢邊方面差啲啊?

原帖由 muimui5 於 10-2-9 12:04 發表

50分鐘一課:通常有3/4樣玩具(So far 玩過吹泡泡、疊杯、套圈、車、入波、汽水機、錢箱);尾二或最後俾3/4粒魚仔餅。

好難講係ST or Baby既問題,但有啲字我知道阿女係識的,包括"俾"、"要"、"擺" ...

原帖由 muimui5 於 10-2-9 12:04 發表

好難講係ST or Baby既問題,但有啲字我知道阿女係識的,包括"俾"、"要"、"擺" ...

有時唔係有幾多種玩具, 而係個治療師捉唔捉到你囡囡嘅專注, 有冇隨住佢識咗嘅嘢再伸延出去, 重有就係, 玩每一樣玩具時有冇足夠嘅變化嚟吸引佢繼續學!

我囡囡28mths25mths評估自閉傾向,只有一些單字同詞組,如:我要、洗手、錫錫妹、冇事呀。可能口肌差D20mths時仲未懂嚼餅乾,但現在吃到肉片、花生、萍果。

我昨日同个ST傾過,問如果囡囡不按要求參與,會否轉吓形式,佢話隨便轉玩法會另小朋友牽着大人走,耐咗會更難教,但可以用佢偏愛的東豆西來引佢;一定要佢掌握正確的溝通方法,發脾氣同搶嘢一定唔可以得到想要既嘢。聽落有D道理,但个ST好似冇乜SandraLo講果啲技巧。

原帖由 anlywan 於 10-2-9 13:14 發表
我想問吓你在邊間上啊?我仔仔現在24個月就剛剛在旺角LINKS上緊感統訓練.之前去過中環STEP就是咁每做完一樣就會有零食..但我唔是好喜歡個度的姑娘.之後朋友介紹去LINKS仔仔一月開始上每星期两堂單對單每堂45分鐘.第一 ...

有講等餘無講,鬼唔知亞媽係女人咩,搶同喊當然唔可以,但都要知佢點解要搶同喊,可能次數重覆太多,大人都會煩,大人識表達,會講咪玩啦,羅黎.......小朋友唔識講咪喊,有些治療師,唔識轉摶架,讀書果套就果套,呢些都係要講經驗同佢有無HEART去聽你意見而去再諗方法去配合.

好的治療師能準確評估孩子的情況,再按他的能力去訓練,一步一步推高他的能力,但有時亦要給時間個治療師,當孩子未達某個能力時,勉強上是沒有用的.
我兒子第一次去做ST,治療師已經把他的模仿力引發出來,雖然他仍是一個未發聲的小孩,接著他開始發聲,但仍不算是有意義的聲音,有一段時間,上ST就是在重重複複做那幾個遊戲,我老公開始有點不耐煩,說她只有幾度板斧,但我仍堅持下去,終於有一天,孩子突破了某個位,會說很多單子,於是ST亦隨之調校她的教法,逐步要求孩子做得更多,我想之前她見孩子未到某個程度,所以沒有轉遊戲方式.
她也是一個堅持的ST,不會因為孩子哭而就範,也會堅持孩子做完某個遊戲才開另一個,奇怪的是,我兒子又肯就範.

請問你在邊度上堂啊?仲有你囝囝幾大你就開始俾佢上啊?上邊一頪同埋上左幾久開始有成效啊?多謝你能解答我啊!!

原帖由 hcily 於 10-2-12 22:50 發表
好的治療師能準確評估孩子的情況,再按他的能力去訓練,一步一步推高他的能力,但有時亦要給時間個治療師,當孩子未達某個能力時,勉強上是沒有用的.
我兒子第一次去做ST,治療師已經把他的模仿力引發出來,雖然他仍是一個未 ...

我兒子是在私人執業的言語治療師那裡受訓的,他兩歲左右開始訓練,治療師頭一兩堂已解決了我兒子一些基本問題,如流口水,然後幾個月,都是一些基礎訓練,如模仿等,當然也有發聲,但進展一般,到六個月後開始有突破.
我想強調一點,家居跟進非常重要,始終治療師示範了一些方法,在家要跟進,鞏固,才容易進步,如沒有家庭配合,她即使教曉了某些東西,你在家沒有足夠的訓練,也很難再上一層.我每次見她突破了某些位,總會讚嘆,因為我沒想過孩子是會懂這個的,然我回家也就依樣葫蘆做,甚至再推進一些,這樣他的進步才明顯.

原帖由 pollybell 於 10-2-12 14:37 發表
有講等餘無講,鬼唔知亞媽係女人咩,搶同喊當然唔可以,但都要知佢點解要搶同喊,可能次數重覆太多,大人都會煩,大人識表達,會講咪玩啦,羅黎.......小朋友唔識講咪喊,有些治療師,唔識轉摶架,讀書果套就果套,呢些都係要講 ...

哈哈, 正是!

原帖由 muimui5 於 10-2-12 10:50 發表
我昨日同个ST傾過,問如果囡囡不按要求參與,會否轉吓形式,佢話隨便轉玩法會另小朋友牽着大人走,耐咗會更難教但可以用佢偏愛的東豆西來引佢;一定要佢掌握正確的溝通方法,發脾氣同搶嘢一定唔可以得到想要既嘢。聽落有D道理,但个ST好似冇乜SandraLo講果啲技巧。...

你覺唔覺呢兩句嘢有d 自相矛盾呢?
小朋友唔參與, 唔專注, 点會學到嘢?
用小朋友鍾意嘅嘢嚟做獎勵先有意思, 因吸引到佢; 轉玩法又何嘗唔係為吸引佢投入同專注?變幾多種玩法都唔緊要, 最緊要係個目標唔變, 最後可以達標!有d 嘢真係要操練的, 重覆做好多次先有用, 佢肯同你做你咪唔駛變囉, 佢唔做你重堅持, 即係迫佢反枱走人!

原帖由 hcily 於 10-2-15 22:46 發表
我兒子是在私人執業的言語治療師那裡受訓的,他兩歲左右開始訓練,治療師頭一兩堂已解決了我兒子一些基本問題,如流口水,然後幾個月,都是一些基礎訓練,如模仿等,當然也有發聲,但進展一般,到六個月後開始有突破.
我想強調一點,家居 ...

請問是在那一間, 可以提供嗎?
又多左件化骨龍=.=" 慈慈+徽徽 尼次阿媽有排做囉...

pm you already.

上Sat有啲唔同,轉咗啲玩具,每樣玩3次就用餅or吹泡泡來引返囡囡的注意力,想介紹其他名詞/動詞俾佢。囡囡都有發脾氣,但亙動OK,講單字同"我要"多咗。

原帖由 SandraLo 於 10-2-18 22:54 發表

你覺唔覺呢兩句嘢有d 自相矛盾呢?
小朋友唔參與, 唔專注, 点會學到嘢?
用小朋友鍾意嘅嘢嚟做獎勵先有意思, 因吸引到佢; 轉玩法又何嘗唔係為吸引佢投入同專注?變幾多種玩法都唔緊要, 最緊要係個目標唔變, 最後可以達標 ...

原帖由 muimui5 於 10-2-22 12:07 發表
上Sat有啲唔同,轉咗啲玩具,每樣玩3次就用餅or吹泡泡來引返囡囡的注意力,想介紹其他名詞/動詞俾佢。囡囡都有發脾氣,但亙動OK,講單字同"我要"多咗。

...

你囡囡係樂天上0左st咪呀??
我仔仔上0左一堂,暫時都ok
個st都可以控制到他情緒,坐定定
仔仔呢排講到好多單字,疊字
同埋我見仔仔係樂天番開心過之前番幼兒園
老師話佢同大家熟0左,多0左互動
希望大家新一年都不停見到小朋友進步呀

前個星期三上了,ST張notes話囡囡有互動,情緒OK,但專注較短,有跟着發些單字音,每個字2/3次,有時講些冇光關的Terms。

話時話,這几日佢間中由背囊攞袋Pampers出來講:「換片啦,媽咪。」有次連褲都除了,我好surprised。

原帖由 apple~y 於 10-2-22 16:09 發表

你囡囡係樂天上0左st咪呀??
我仔仔上0左一堂,暫時都ok
個st都可以控制到他情緒,坐定定
仔仔呢排講到好多單字,疊字
同埋我見仔仔係樂天番開心過之前番幼兒園
老師話佢同大家熟0左,多0左互動
希望大家新一年都不停見 ...

原帖由 muimui5 於 10-2-22 12:07 發表

...

hehe..... 有要求先會雙嬴, 希望個ST都學到嘢而唔係敷衍你!keep 住留意囡囡情況啦!
‹ 上一主題|下一主題