用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 補習
go

補習 [複製鏈接]

中四生想補中文和英文有無好介紹, 英皇哪些掂唔掂
   0    0    0    0

我個人覺得補習社補用途不大,我見過有同學中3補到中7,repeat中7那年又補,好似高考英文都係fail,repeat就唔知,不好意思問。

回覆 1# LailaiChan 的文章

i have a student atteded those popular tutorial centre fro 2 years ...after hkcee , he just told me" Miss , i think i have wasted 2 years in the centre"

如果個學生真係會用心讀,個人覺得大型補習社如英皇好過私人補習,因為前者比較有系統。不過一定要自動自覺!

懶人就唔岩啦

我見有好多名校生都會出外補習。佢地話外面的補習專攻考試答題策略。

搵補習,唔係搵補習社,係老師的賣點而去報名。

最好問下而家讀緊中六中七,又有心讀書的學生,佢地會俾好多寶貴的意見。

當然,讀書都要講天份、勤力和策略。

數學補習

真定假的?在yahoo知識有相同的自問自答...

How about Physics?  Any good recommendation for a F.5 student in a brand 1 school in Central? Thanks.

其實去英_ 補就要睇番學生自己既程度去搵唔同既tutor~ 有d導師會適合程度較高的學生, 因他們所教授的內容較深; 有些則相反~

原帖由 LailaiChan 於 10-2-8 10:18 發表
中四生想補中文和英文有無好介紹, 英皇哪些掂唔掂

可以錦上添花,因為成隊人貼題,但不能雪中送炭,沒有特別補底,總之就講左,唔會理你識唔識...我女都浪費左一年時間係呢D地方......佢地只會事後考完試打黎問你咩GR

可以錦上添花,因為成隊人貼題,但不能雪中送炭,沒有特別補底,總之就講左,唔會理你識唔識...我女都浪費左一年時間係呢D地方......佢地只會事後考完試打黎問你咩GR ...

Sindy,

我就唔信佢地特別醒。貼題嘅嘢,貼得多,中嘅機會自然多。所以,我一向反對補習(學校教師唔掂除外)。

原帖由 judy 於 10-9-7 10:19 發表

Sindy,

我就唔信佢地特別醒。貼題嘅嘢,貼得多,中嘅機會自然多。所以,我一向反對補習(學校教師唔掂除外)。

所以而家搵補習,都係搵針對自己小朋友弱點果D.....我大女果時話想試下....試下都好,拎左個經驗....可以係度吹下水囉 唔係無人知佢地咁架喇

原帖由 chanms 於 10-8-18 16:59 發表
我見有好多名校生都會出外補習。佢地話外面的補習專攻考試答題策略。

搵補習,唔係搵補習社,係老師的賣點而去報名。

最好問下而家讀緊中六中七,又有心讀書的學生,佢地會俾好多寶貴的意見。

當然,讀書都要講天份、勤力和 ...

同意...
我女都有補習,但現在仍然係用私人姐姐…
因為佢係屬於自己handle到的一類,,
但明年佢都說要到外有品牌的補習學校,,
因為要專攻個重要考試!

我本人十分反對出去果D地方補習,我弟弟今年中六,本身英文不太好,同同學出去果D地方補習,但冇乜用,因為老師只係教把學生把成句句子背完,然後就一句句併落篇作文裡面,但D句子的真正用法,根本唔會教,而且我弟弟說那些地方的上課氣氛也不太好,大部分老師態度很"串", 有的郤只是播影片,但無論是真人教學或是播影片,學生都唔會有機會問問題,除非學生本身好"掂",只係去聽下當温習,這就可以。所以,我弟弟現在也在找私人補習哥哥,起碼唔識有人可以問,唔係聽完就算。

‹ 上一主題|下一主題