用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想問下有經驗的媽咪
go

想問下有經驗的媽咪

亞仔現在4.8YR, 剛轉S位3個月, 佢現讀的班級的同學有些已6YR, 會今年轉返出去, ( 因亞仔有輕微自閉, 影響佢大班學習, 所以轉S位試下, ) 上左3個月見佢進步好好, 我問老師佢今年轉唔轉出去, 佢話太短時間唔可以現在覆我, 叫我睇埋下半年先, 可以的話比佢讀多一年, 但佢出年6YR, 讀完又唔可以立即上小學又要係出面多讀一年K3, 想問下有無媽咪有過咁嘅經驗, (亞仔言語遲緩1年, 整體遲緩9個月) 係咪讀完S位一定要讀多一年K3先OK, 如我在一5.6YR時轉出去讀半年K3得唔得呢, 同時想問下KOWLOON BAY 有無小學係小班+ 融合 教學呢, 同時又比較活動教學 (似國際學校)呢, 又會接受有特殊需要的小朋友,  thx

其實是否讓小朋友轉回主流學校是跟你個人意願的, 只需要一個月書面通知便可, 但是, 如果你決定讓他轉出去而他適應不到, 你想轉回特殊位便很困難, 因為要他再次接受評估後才能決定是否給他再轉回, 我想, 你還是跟學校老師再相討一下才決定怎樣做吧....

.....

(亞仔言語遲緩1年, 整體遲緩9個月)

真係唔算嚴重,亞囝個班入面(高班i 位)一般有係遲幾個月到1年,差得較多的在功課上明顯進唔上就留多年高班,佢班最少有二個
今年留班。

故需考慮的還有佢的學習能力、大小肌和適應力。反而入小一前去d多人數的班會有幫助,話曬主流小一小班小極都成 2x~3x 一班。

其實亞仔唔係咁差, 佢讀左S位6個月都未夠, 佢去年轉讀時我都心大心細, 不過, 因為我覺得I 位唔太足夠, 咁啱社工話叫我試排, 排一個月就有位, 又係屋企左右, 咁就試下讀, 反正唔好一個月就可以轉出來,佢讀個班大部份今年就畢業, 有D小朋友年已6YR, 我同佢地媽咪傾過, 佢地都會讀多年K3, 所以我都唔會咁怏決定, 反正佢仲有2個月先5YR, 或者讀多一年S位先, 佢現在都可以認到5-10個中文字, 英文生字就可以認到15-20個, 可以講到好多野, 仲可以駁咀呀
原帖由 rpang001 於 10-3-23 15:10 發表
(亞仔言語遲緩1年, 整體遲緩9個月)

真係唔算嚴重,亞囝個班入面(高班i 位)一般有係遲幾個月到1年,差得較多的在功課上明顯進唔上就留多年高班,佢班最少有二個
今年留班。

故需考慮的還有佢的學習能力、大小肌和適應力。 ...

我諗係因為s位始終照顧較好,如果直接由s 上小學,小朋友未必可以適應到

你比得佢讀s,我相信你都係想佢有某些地方執番好佢,咁3個月又真係執唔到好多,比些時間佢啦!!!

讀多一年,如果唔係考慮小學ham接,我就覺得無mug所謂,好多normal kids/青年都會在學齡repeat,打到底其實係好重要

原帖由 JUNEYEUNG 於 10-3-23 22:36 發表
其實亞仔唔係咁差, 佢讀左S位6個月都未夠, 佢去年轉讀時我都心大心細, 不過, 因為我覺得I 位唔太足夠, 咁啱社工話叫我試排, 排一個月就有位, 又係屋企左右, 咁就試下讀, 反正唔好一個月就可以轉出來,佢讀個班大部份 ...

佢最大問題係咩? 大小肌? 情緒? 社交?

我個仔仲未有服務,我係自費俾佢上st同pt,佢點都做唔到單腳跳,言語仲要改善,好易喊,學野就冇問題,認字中英文都好好,寫到字但冇心機寫..成日都想自己話事,有父母係度就成日喊,同工人/返學就冇事...

請問I位轉S位是否要I位学校提意,寫報告,安排專家到幼稚園再評估小朋友的程度,才可向社署申請轉隊?我參觀的I校話如果入咗I位發覺小朋友進步唔理想,都要Drag-on一年先入到S位wor;JUNEYEUNG你仔仔的轉位過程好似咁快既?你當初幾時開始排服務呀?

可否講吓I位對你仔仔点唔足夠?你在邊區排S位?
我也排緊I位,又怕BB到時未ready5入大班。

原帖由 JUNEYEUNG 於 10-3-23 22:36 發表
其實亞仔唔係咁差, 佢讀左S位6個月都未夠, 佢去年轉讀時我都心大心細, 不過, 因為我覺得I 位唔太足夠, 咁啱社工話叫我試排, 排一個月就有位, 又係屋企左右, 咁就試下讀, 反正唔好一個月就可以轉出來,佢讀個班大部份 ...

其實係亞仔由2YR去評估后排I位, 好好彩, 我地都係排左3個月就有位, 當時個評估話亞仔係自傾, 讀左1年N班, 我又係出面有言語治療, 到上K1時, 我已經覺得亞仔係有進步, 但又唔係咁好, 當時已想轉校, 但老公話再睇多一年, 其實我覺得I位有咩唔足夠, 因為I位都係大班上堂, 雖然有個兼收老師, 但我覺得佢都好多野做, 佢同時都要兼睇埋其仔正常的學生, 有時我會去學校偷偷地睇佢上堂, 我覺得佢好多時發夢, 唔專注(有機會係聽唔明), 問個兼收老師, 佢都話有, 但係無辦法, 因佢要兼顧6個兼收學生, 亞仔讀左一年, 都係遲緩1年, 我覺得如果一路落去, 到佢K3都係追唔到, 可能佢仲會月來月差,因為到K1開始月來月深, 佢個低又唔好, 一路都唔明, 咪一路發夢, 問題好以雪球咁滾大, 所以到K1下學期, 我叫學校約見心理學家, 佢當時同亞仔做左評估, 佢話亞仔唔需要轉S位, 但我堅持要見CAC再評估, 到左8月我地去左評估, 佢話同我排S位, 好好彩, 一個月后就有位(我排東九龍), 咁亞仔10月就轉左去, 佢去左S位6個月, 我覺得佢好過I位好多, 起碼佢由6個月前唔可以寫到字, 到現在可以自己寫字, 中文都可以啦, 大肌無問題, 言語已可以駁咀, 係學習同專注要再訓練, ( 其實, 我覺得I位只係識合一些有小小遲緩的小朋友, 如小朋友有一些自傾的問題, 相對佢就不足)
原帖由 muimui5 於 10-3-24 17:04 發表
請問I位轉S位是否要I位学校提意,寫報告,安排專家到幼稚園再評估小朋友的程度,才可向社署申請轉隊?我參觀的I校話如果入咗I位發覺小朋友進步唔理想,都要Drag-on一年先入到S位wor;JUNEYEUNG你仔仔的轉位過程好似咁快既?你當初幾 ...