用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇阿仔讀書讀到睇心理醫生?
go

有冇阿仔讀書讀到睇心理醫生? [複製鏈接]

最近相繼有兩個朋友個仔,都係初中,讀書好緊張,頭痛,半夜扎醒,要睇心理醫生,係末真係咁大壓力?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

係讀名校?

甘大wok?

原帖由 esprincess 於 10-2-7 17:47 發表
最近相繼有兩個朋友個仔,都係初中,讀書好緊張,頭痛,半夜扎醒,要睇心理醫生,係末真係咁大壓力?

好平常,我中學時都經常頭痛,我 d 同學朋友頭痛到瞓唔到。

有,前2年同事個女讀超級名校(唔係初中),要睇心理醫生,佢話有同學也有問題。

原帖由 esprincess 於 10-2-7 17:47 發表

原帖由 88muimui 於 10-2-8 11:00 發表
有,前2年同事個女讀超級名校(唔係初中),要睇心理醫生,佢話有同學也有問題。

最後有冇好d ?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 88muimui 於 10-2-8 11:00 發表

咁恐怖!!!

醒目開學勳章 王國長老

有運動會唔會好些,
唔好日日鬱住鬱住。

以香港咁嘅教育制度, 唔係個小朋友就係阿媽要睇心理醫生。  西九龍中心嗰單case 就係典型例子,  兩公婆本來傾緊 K2 囡囡升小學嘅問題, 件事都可以搞成咁, 傾唔掂數最多咪掟 C6 落街, 小朋友係無辜嘛!

最後去左外國讀。

原帖由 樂樂 於 10-2-8 11:19 發表

最後有冇好d ?

我唔覺得關香港教育制度事,好多時係小朋友同學校錯配姐!  我都有小朋友讀緊中學,我反而覺得現在教育制度比我讀書時進步很多,而且學校對學生的關心比以前多很多,只是現在的家長要求太多姐!  其實香港讀書比很多地方好的了,當然唔係全世界最好。

原帖由 ricetaster 於 10-2-8 14:28 發表
以香港咁嘅教育制度, 唔係個小朋友就係阿媽要睇心理醫生。  西九龍中心嗰單case 就係典型例子,  兩公婆本來傾緊 K2 囡囡升小學嘅問題, 件事都可以搞成咁, 傾唔掂數最多咪掟 C6 落街, 小朋友係無辜嘛!

:b ...

兩個都只係普通Band 1中學,又唔係讀唔上,成績都幾好,但係就太緊張,連老師都叫佢見社工。

根本要回復考升中試制度, 就大家無得怨, 正苦用行政手段搓平均3個 Band, 令到唔可以用實力比較, 要靠運氣。

原帖由 88muimui 於 10-2-8 15:52 發表
我唔覺得關香港教育制度事,好多時係小朋友同學校錯配姐!  我都有小朋友讀緊中學,我反而覺得現在教育制度比我讀書時進步很多,而且學校對學生的關心比以前多很多,只是現在的家長要求太多姐!  其實香港讀書比很多地方好的了 ...

有, 我教會裏就有一個媽媽的仔仔當年就係有品學兼優到要睇心理醫生。 後來佢寫咗本書講關于抑郁癥的初發期, 嚴重期和康復期。 唯一高興既係聽到佢-醫生話: 係有得醫既。

如果想同佢分享這個病, 我大膽幫佢出佢個電郵出來: [email protected] , 佢書上面的電郵地址。

BKman

多一點努力 多一點回憶!

醒目開學勳章

我覺得咁係個人問題,個人好認真同緊張,先會出現問題.

Thanks very much BKman. I have send an email to the mailbox you provided. Hope i can get some more information.  Besides do you know the name of that book?
Thanks you

我都覺得係個人性格問題。

有d細路唔叫就唔溫習,有d就唔使叫佢都自動溫習。

我覺得如果見到仔女係緊張自己成績,就唔好比壓力佢地;反之懶懶閒細路,就一定要催谷。
原帖由 sukkiu 於 10-2-9 09:43 發表
我覺得咁係個人問題,個人好認真同緊張,先會出現問題.

每個人的性格不同,我都覺得係個人問題。

我侄女從小每天一起身,就會拿起書睇。到現在每年都考第一,自己會對自己有要求。但她父母在學習上從來不理,只是一昧叫她放鬆,不要高要求,但她屡勸不改。
我兒就完全不同。每天一起身,就拿起遙控器看電視,自己不會對自己有要求。我就算每天檢查佢功課、督促佢、給他壓力,但他一於我行我素。
所以說,同人不同命,每個小孩都有他各自的特性,還是順其自然吧!

同意.... 家長都要留意下係咪自已都比咗好大壓力佢.
見過好多小朋友小一至三都好好,但壓力下唔輸得,小四至小六頂唔住..成績一路向下....

原帖由 ytpeople1 於 10-2-9 11:55 發表
我都覺得係個人性格問題。

有d細路唔叫就唔溫習,有d就唔使叫佢都自動溫習。

我覺得如果見到仔女係緊張自己成績,就唔好比壓力佢地;反之懶懶閒細路,就一定要催谷。
...

[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

不過好彩睇完心理醫生一年之後都好番。
‹ 上一主題|下一主題