用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東區小一學校
go

東區小一學校 [複製鏈接]

今年9月囝囝要選校啦?唔知東區有邊間學校係用活動教學呢?因為唔想囝囝太死板去咁讀書.謝謝.
   0    0    0    0

我仔仔的幼稚園帶過我地去參觀柴灣的"天主教明德學校",我一見就好鍾意間校舍,聽完佢地既教學理念仲鍾意多d!而且出名校風好!
阿仔已讀緊小一,上學期的功課不太緊張.學校活動又多,佢地好重視家校溝通,初開學時,家長分享會好密架!同埋學校又好珍惜我地D家長義工既參與架!
同埋係學校飯堂煮食的,阿仔都好鍾意D膳食架!

原帖由 smallping 於 10-2-7 16:18 發表
今年9月囝囝要選校啦?唔知東區有邊間學校係用活動教學呢?因為唔想囝囝太死板去咁讀書.謝謝.

小西灣培僑吾錯, 校長對教學充滿熱誠, 英文用星加坡教科, 比一般津小讀高半班, 著重普通話培訓.  

雖然學校年資短, 但成績漸出, 從它最新公佈中得知, 近年畢業生連續二年在張祝珊考得全級得一, 而号一畢業生在港島民生也考取第一名, 升英中百分比雖不及東區傳統名校, 但漸漸向上.

北角衛理小學上午校

小兒的小學生活很開心。學校功課不算多,沒有拔苗助長的情況,小兒無需額外補習。每級只有兩班,小四會有分班,A班成績較好進度會快些,B班的學校會投放多些資源令學生跟上進度。老師都很耐心教導小朋友,着重德育及品行。唯一缺点是校舍小,活動空間有限,但因為只返上午,一時放放學後可按興趣自行安排課外活動。可以上網找到升中派位情況。小學畢業後有校友會,大部份畢業後的學生都懷念北衛的小學生活。

醒目開學勳章 王國長老

2間直資:
港大同學會--上到一條龍中學都仲係活動
漢華--低小活動, 小班教學, 高小轉返傳統, 都有一條龍中學
原帖由 smallping 於 10-2-7 04:18 PM 發表
‹ 上一主題|下一主題