用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人今日去左蔡繼有開放日, 分享下感受! ...
go

有冇人今日去左蔡繼有開放日, 分享下感受! [複製鏈接]

有冇人今日去左蔡繼有開放日, 分享下感受!  我主要睇左1,2,3年班課室及遊戲地方有学生幫手, 他們的普通話几流利, 像說廣東話一樣能注入感情, 但因我本身唔識, 所以唔知講得好唔好, 我在不同的二、三年級課室及遊戲地方聽到分別4、5個小朋友說英語, 每人講兩、三句英文到啦, 明顯他們普通話比英語流利好多, 所以他們比較情願用普通話, 而他們說的英語是一個個字平實的說出來, 聽不出字同字之間既音調連接, 我用英語叫一位三年級的小朋友介紹他的project, 他用了兩、三句英語後便轉用普通話了,  但看他們在board上学的英文生字是很深的.
   0    0    0    0

me too, 今日我都去左佢地open day.   我都係主力參觀1,2,3年班的課室, 發現佢地學嘅英文都算深, 而且佢地d science project做得好好, 問過老師話呢d project係需要由家長陪小朋友一齊完成的功課, 但係真係好吸引, 無諗過小學一年級可以做得咁好.   我諗家長們真係付出左好多好多心機去幫小朋友搵資料一齊投入去做好一個project, 老師話小朋友需要上堂時present番自己個project, 所以小朋友一定唔可以只依賴家長幫手, 自己都一定要落手落腳做.

到下面玩遊戲時, 我見到好多小朋友都好有禮貌, 又會主動幫人, 有問有答, 佢地會用英語和普通話交談, 但當然都有些會講廣東話.   我同老公都覺得如果今日無去過open day都唔覺得呢間學校好吸引(以前都只係覺得佢地一條龍, 幾好咁囉), 經過今日我地一家三口都好鐘意cky, 我囝囝見到人地d science project就好有興趣, 佢話好鐘意cky, 覺得返學會好開心咁話.

但有一點我覺得係家長一定要有心理準備需要付出好多心機時間幫小朋友完成功課, 佢地d功課應該係重質不重量.   

原帖由 JarJarBin 於 10-2-7 00:00 發表
有冇人今日去左蔡繼有開放日, 分享下感受!  我主要睇左1,2,3年班課室及遊戲地方有学生幫手, 他們的普通話几流利, 像說廣東話一樣能注入感情, 但因我本身唔識, 所以唔知講得好唔好, 我在不同的二、三年級課室及遊戲地 ...

The facilities are excellent.  I have visited the P1 classrooms and the hall.  My child loves the "reading corner".

1.  I am impressed by the library - very huge.  It has much room for expansion.

2.  I like the reading corner on each floor.  It could encourage reading habits.

3.  There is a course called "technology design (I may make mistake of the name)" for higher grade.  There is a workshop for students to design and use the workshop to make the product.  I think this is a course that combines art, science, and handwork.

4.  The school playground is a bit open (with much wind) and wet (it is located along hillside).

我們全家亦去了蔡繼有參觀﹐一進校園﹐一些低年級的小朋友用普通話向我們問候﹐感覺還不錯﹐有些攤位游戲﹐小兒玩得非常開心﹐不過我就以為在校園范圍內所有的學生都會以普通話及英文作為交流語言﹐但見攤位游戲中大部分的高年級的哥哥姐姐們都是以廣東話來溝涌的﹐我有小小失望啦。再說普通話水平﹐小朋友的普通話水平應該屬于過得去的水准﹐講話比較生硬﹐一個一個字那么講﹐因為大部分小朋友在家裡的主要溝通言語都是廣東話﹐所以他們達到目前的水平﹐已經算是不錯。不過真的希望學校能夠嚴格執行他們的語言政策﹐使小朋友講英語及普通話的水平能更上一層樓。
圖書館方面﹐很大﹐很好的環境﹐不過新裝修的一陣味還沒有清﹐聞得我有些頭疼﹐希望學校能在沒人上課的時候﹐打開窗﹐吹一吹。
總之﹐學校在硬件設施上是一流 的﹐不過﹐我最關心的軟件﹐亦即是老師。
課室方面我只參觀了一年級﹐他們science project 好的沒得說﹐不過若能強化一下中文可能會更好﹐我看過小朋友寫的字﹐現在大部分的幼稚園都已經在教此類的組詞造句﹐如果能夠略提升一下中文水平將為更好﹐不過純屬個人意見。

蔡繼有Open Day的特式之一就是包裝較少,意思:

-校舍是全面開放的,坦蕩蕩地展露於人前。基本上,學生是全民皆兵,若非為各項的表現作準備(雖然排練時間祇有那兩三個星期),就是要輪流在課室堂值,為嘉賓介紹課室情況其實。若家長們有時間,應到中學部參觀,看看那些學生充當老師與家長們做實驗,趁機會了解學生的水平。

-班房內的功課就是孩子平日的功課,就算有錯字,都不會潤飾,程度如何,一目了然。低年級的projects,家長可能付出很多,若有機會到中學生班房那邊參觀,就會發現他們的project的presentation很平實,資料較多,少了那份會飛天循地的感覺,因為家長們已經退役了!

-雖然我在上學期都經常到校舍裡遊走,但時隔一個多月,再到校舍,感覺已經非常不一樣了,圖書館兒童部剛裝修完成,書本亦是在數天前才開始擺放在圖書架上(仍有很多待整理呢),一個佔地五、六千呎的圖書館,相信她吸引力不祇於是學生,連家長們都被他吸引而重拾書本呢!演奏廳的大堂亦裝修了,真的令整個演奏廳生色不少。而足球場亦在開放日前兩、三天前才完成舖設工程。等了足足四年,終於看到校舍完成,真的有點激動呢!

請問下一,CKY開放日當日Lower grade 課室的樂器音樂表演,是否全由學校老師教授,學生未有另外自行請校外老師補授。如是,水平已是很好。[感覺同學仔自信心未夠,還須多練習,多上台。]

昨日在DBS見到的水平,大多好到似專業,肯定不只是學校老師的工作。所以有此一問。

原帖由 kyliema2006 於 10-2-8 10:36 發表
蔡繼有Open Day的特式之一就是包裝較少,意思:

-班房內的功課就是孩子平日的功課,就算有錯字,都不會潤飾,程度如何,一看便知。低年級的projects,家長可能付出很多,若有機會到中學生班房那邊參觀,就會發現他們的project的present ...

下午到咗學校, 我哋首先去y1&y2課室, 見到好多學生既science projects...毎一個作品主題都唔同, 感覺大部份做得好好, 但係可以肯定家長做咗大部份而小朋友就......好明白學校既用意, 去到高年班情況應該會好唔同......不過如果家長一路唔肯放手(可能怕小朋友自己做得太多會效果唔好,會影響表現, 甚至會喺同學面前失威), 咁就會失哂意義......
睇咗一個y3&y5學生project presentation, 學生表現就有好有唔好, 其實冇所謂, 咁多學生總會有參差, 但安排就太差(1. 唔準時冇通知 2. 冇人主持介紹, 只有學生直接出來presentation, 2個生present完又冇人出嚟講重有冇其他presentation), 所以等咗2分鐘就咗......
另外, 我見唔到學生們對外來參觀既客人有特別熱情或有禮既表現......喺一個y1課室,有2-3個學生圍喺一個類似可以玩遊戲的模型前,我同囡囡走埋去, 正當我哋想動手硏究一下, 其中一個學生即刻話"你哋唔好掂!"我問佢"呢個唔可以玩?"佢答:"頭先已經有人整"巢"咗d草(紙做)..."......我冇怪佢, 佢只係小一的小朋友......之後我哋去到6樓,入咗2間高年班既課室, 裏面冇乜好似低年班既作品展覽,但我哋都入去睇吓, 只見到有成班學生喺度食嘢飲嘢傾計, 佢哋見到我哋入去, 只係好似好奇怪咁望一望(另我覺得好似打擾咗佢哋)就轉頭繼續傾計......再入第二個班房又係咁......可能學生本身冇乜問題, 但係我會有個感覺學校喺open day之前既preparation/training唔夠囉......我好喜歡呢間學校, 但係今次open day比我既感覺真係唔太好!

以我所知,仍有部份學生除了在學校教授外,亦會再聘樂器老師。Open Day那一天,我都覺得有些樂曲演奏得一般,可能是彩排時間有限。我認識有些學生簡直是變身超人,很積極參與活動,除了表現兩場樂器、兩場雜誦、更表現了三場戲劇,不斷走場、不斷變身,我見到都覺得攰呀!

原帖由 happycj 於 10-2-8 11:09 發表
請問下一,CKY開放日當日Lower grade 課室的樂器音樂表演,是否全由學校老師教授,學生未有另外自行請校外老師補授。如是,水平已是很好。[感覺同學仔自信心未夠,還須多練習,多上台。]

昨日在DBS見到的水平,大多好到似專業,肯定 ...

我亦同意高年級的同學們好象沒那么有禮貌﹐這一點﹐我也頗失望。反而幾個低年班的小朋友很有禮貌的問候我們。學校應該在小朋友這方面的教育加強一些。

上星期六我們到学校 Open day, 我又不覺得高年級的學生沒有禮貌. 當我們詢問一位高年級的男生amphitheatre 的位置, 由於環境好嘈,那位男生聽不清楚, 他很有禮貌地說: 對唔住, 請你再講一次. 跟着指出位置, 當時我同我的家人都覺得這位男生好有禮, 好掂.
在其中一個高年級課裹,學生們在賣魚蛋,飲品等. 我們坐在課室吃東西, 男生招呼我們看書及下祺, 其後我妹妹小聲地對我說課室有點熱, 不消一會一位女生立刻開風扇及開音樂, 我們對他們的印象非常好.
其後我的妹妹及妹夫對我說好喜歡這間學校,硬件好,學生有禮.
當日我也留意到他們說廣東話,我兒子(小二級)回應話由於是Open day 所以他們可以說廣東話,平時就不可以.
總括來說, 我們很喜歡這所學校.

原帖由 dong-dong 於 10-2-8 12:03 發表
我亦同意高年級的同學們好象沒那么有禮貌﹐這一點﹐我也頗失望。反而幾個低年班的小朋友很有禮貌的問候我們。學校應該在小朋友這方面的教育加強一些。 ...

我都有去。

亳無疑問,学校提供了超一流的硬件。演奏廳够豪宏偉,座位比香港文化中心的好坐(但不知小一、ニ学生,坐下來能否睇到前面呢?),有比很多公共圖書館更大、設施更好的圖書館,資訊科技室有幾個,音樂式也有幾間。還有其他很多不同的特別室。总之豪華。

因為全民皆兵,家長們可以真正感受學校的環境,及學生的質素。我相信每間學校都會有質素較好的及質素不太好的學生,問題是好的多,還是不好的多。若學校能坦蕩蕩給家長們全接觸,相信能提供更多客觀資料。

I agree that the preparation and training for students is not enough, especially for such an ambitious Open Day: back-to-back performances in the Auditorium and in the Basketball Court and Amphitheatre; lesson demonstrations and project presentations in the Conference Room; classrooms open to visitors, plus a few science lessons ‘taught’ by students.  
In fact, the Concert in the previous evening also added to ‘stretch’ the manpower.

No doubt some of the activities and performances were not really refined and polished as to 'show' to others – as some noted their disappointment. But to us parents, that could be a plus to it as we could see what it’s really like in school.  Obviously there were students who were being lazy or not properly trained to receive guests.  I guess the so-called crème de la crème students were busy with the numerous programmes and performances; they even complained that they didn't have time to 'play'.

As for languages, I noted that the younger ones are more inclined to observe the language policy and their spoken languages and confidence level should be well above most of the local kids their age.

After all, there aren’t many schools in Hong Kong which are so daring to ‘open’ the house so openly to let visitors go to (all?) the classrooms to see the everyday work of their students, good or bad.

[quote]原帖由 papa_pop 於 10-2-8 16:15 發表
Agreed. That is the true picture what I want to visit.

我很同意學校真的十分開放自由,任訪客四處參觀,我連天台也參觀埋
這是跟其他學校開放日很不同的。
我對學生的印象十分好,有學生主動問我是否需要協助、亦有熱情的同學主動帶我參觀課室和介紹他們的project ,過程中全是英普對話,很自信很有禮貌。
我也看到高年級同學在課室吃喝玩樂,我以為他們正在休息吃一下小食,所以不覺得有什麼問題。
學校設備我不覺得十分豪華,其實比我想像中平實,沒有室內運動場,沒有田徑場地,也沒有大草地球場,但有很多圖書閣,很明顯學校最重視閱讀。
我看了演奏廳中的表演,弦樂隊的演奏明顯不太熟練,但我想這正是此校的特色,無論學生是如何,也有表演機會,有不足也會坦白地給大家看。
當中最深刻是有三位同學自發地在球場跳舞,他們跳得很開心很自由,很享受的樣子。
我想,喜歡此校和認同其教學理念的,去完會更喜歡。

My daughter has 6 performances on the Open Day. In addition,  she has to be on-duty in classroom for an hour.  I guess most of the children were very tired,  so it doesn't surprise me that they eat and drink in the class.

I guess they would not entertain visitors if they were taking breaks.  

It's nature for the students to speak Canto at the game stalls because their parents were around.  But they switched channel to English and PTH very quickly with no problems when the teachers were around.

CKY學生o既特色係輕易轉台, 對住咩人就講咩話! 其實佢o地同學之間, 部份會多數講英文/PTH, 當佢o地一齊玩, 就好自然用返果個同學o既語言! 如面對外人/父母, 佢o地又好快轉返廣東話!
相對local school, 佢o地會比較肯講唔同語言! 試過同一般學校學生溝通, 佢知你識講廣東話, 佢就唔會肯同你講其他語言!
所以語言方面, o係CKY絶對唔o使擔心!

我亦有去CKY的OPEN DAY! 我一早就去, 期中有一堂2年級的英文堂DEMO, 是二十多位小朋友(分4組)上堂的實況, 老實講, 小朋友的 "平均" 英語會話能力比我預期的低, 因為去年小一簡介會時, 那些上台的小朋友真係好掂! 而且有時在街上, 你亦不難聽到很多英文很好的小朋友! 但當然, 他們的英語確實比傳統學校好! 聽的明老師的提問, 亦會用完整句子回答! 我反而欣賞小朋友勇於表達及老師給小朋友充分的表達機會。看到有9成的小朋友都會舉手答問題的, 小組討論後更爭相作代表回答, 對於英語能力較差或較內向的小朋友, 老師亦會鼓勵他們作答, 亦看到老師對小朋友的紀律方面常有提點!

我仔仔同學的家長亦有去, 他們亦想知道CKY小朋友的語言能力, 故有用英文向他們提問, 或在一群學生附近聽聽他們說些什麼....亦有向老師打聽...
覺得學生間的水準差別可以很大, 老師亦說越高年級的, 分別就越大....
而去完OPEN DAY後, 我自己覺得CKY係一間唔錯的學校, 但小朋友語文能力有幾好, 似乎家長亦要積極參與其中! 而
‹ 上一主題|下一主題