用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 四隻貓
go

In 完SPK [複製鏈接]

the interview takes about 2 minutes. No children cried in that section.
my daughter told me the teacher asked her
1. what is your name?
2. have you studying? which school?
3. Please select the red block.

我覺得她們in 得求其,三條問題就in 完人地, 其實收那些人已心中有數,沒有background, 想入超難.

原帖由 joyhk 於 10-2-8 09:17 發表
我覺得她們in 得求其,三條問題就in 完人地, 其實收那些人已心中有數,沒有background, 想入超難.

同意, 若冇宗教, 母親不是 old girl, 冇 background, 機会就 go to 大女 loh. 年年如是, 相信這不是 rumour 吧!

我們作為母親, 就只有盡力為女兒準備一切, 取錄与否, 就交給上天安排 la.

My daughter with some children interviewed in a big room at the ground floor.  Just 2-3 mins.  All parents outside the room.  However, I saw that some children are interviewed at the upper floor.  Is any different????

Thanks!

May i know what kind of background they are looking for?

估唔到今年成件事唔同哂...
係地面己經好多人....仲要話只可以一個家長陪上去...我己經諗...死啦..老公唔陪我一齊答老師問題我自己好大壓力...

到去到 rm 門口...我地坐第一...d miss 好好笑容....一個 rm 有三個 miss...我地有少少機會同 miss 講野....

跟住2個小朋友入去...再對 twins 入去...再入多 2 個小朋友...

跟住對出世紙...等多陣...阿女笑咪咪咁出番黎...

問佢miss 問佢咩....有冇問你叫咩名呀"有.."

玩咩呀?...我諗係 block 之類...
又好似問 狗狗同獅子...

當然唔知係咪真..

但用左唔少時間都係為左呢個 interview...入到真係緣份~

Really an experience to go though for parents!!!!

我反而好欣賞學校只見學生的安排, 對父母同囡囡來說是大家都無壓力, 父母不用怕自己的回答會否影響囡囡, 囡囡見成點也沒有人知! 經歷了一連串面試, 我已經明白面試好不等於收, 面試差也不等於不收後的道理, 這次面試就算是讓大家見識見識啦!

SUPPORT x 2
當俾亞女一個經驗, 幾好呀..........2點到, 2點10分走人, 跟住去街, 無浪費時間

quote]原帖由 lymchau 於 10-2-8 11:55 發表
我反而好欣賞學校只見學生的安排, 對父母同囡囡來說是大家都無壓力, 父母不用怕自己的回答會否影響囡囡, 囡囡見成點也沒有人知! 經歷了一連串面試, 我已經明白面試好不等於收, 面試差也不等於不收後的道理, 這次面試 ... [/quote]
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

so funny!
How about your daughter now? happy in K1 class? really no bb after sept in her class?
原帖由 O_K 於 10-2-7 11:07 發表
SPK 嘅 interview, 時間雖短, 問題亦不深, 但我諗已足夠佢地做完測試了!

舊年我囡囡都係in佐唔夠1分鍾!  我聽到老師第一句係問佢個名, 雖然隔得頗遠, 但我很清潔聽見佢嘅答案.  突然, 我聽到老師用一把好嚴肅又無感 ...

old girl does not have privilege as it is not mentioned in the application form

醒目開學勳章

唉!  我仲淨係揀咗上午班,真係唔到我唔打定輸數

我淨係報咗呢間,好在阿女可以原校升K1,唔係就真係大大鑊啦!

其實我都覺得SPK一早已決定左收邊d學生,老實講,面試得嗰2-3分鐘點可能決定到收邊個呢,好似我依d冇背景嘅家庭: 冇宗教、冇人事、冇姐姐喺SPK讀 + 超細B,實唔收喇,我諗只不過因為學校收左我嘅報名費,點都要俾我去面試做吓樣囉,所以我都冇特別失望,咪當見識吓囉。

佢好鍾意返學.  課程雖淺, 反而令佢容易專注, 吸收得快!

唔sure, 好似有一個10月出世嘅細仔?!  因為囡囡話佢係3歲生日, 唔係4歲生日喎 (响10月份生日會果時).  不過, 大部份都係年頭出世的!  印象中, 9月份生日, 上下午班加埋, 好似有6,7個, 應該大細仔女都有, 10月同11月, 上下午班加埋, 好似都係得3個, 12月就大約10個左右, 但去到1月就差不多有成40個, 我見個board, 2,3月嘅人數應該同1月差不多, 所以1-3月出世嘅都應該佔佐收生額嘅6,7成!

原帖由 eggmama 於 10-2-8 15:18 發表
so funny!
How about your daughter now? happy in K1 class? really no bb after sept in her class?

原帖由 O_K 於 10-2-8 17:19 發表
佢好鍾意返學.  課程雖淺, 反而令佢容易專注, 吸收得快!

唔sure, 好似有一個10月出世嘅細仔?!  因為囡囡話佢係3歲生日, 唔係4歲生日喎 (响10月份生日會果時).  不過, 大部份都係年頭出世的!  印象中, 9月份生日, 上 ...

12月份嘅都有 ?  印象中好似有媽咪話SPK上午冇收過超細B喎 ?

原帖由 chloewong1211 於 10-2-8 17:31 發表

12月份嘅都有 ?  印象中好似有媽咪話SPK上午冇收過超細B喎 ?

唔好意思,我係講上年呀

咁都得, 幾好呀收了你的女女, 我果日剛剛去到9:30, 係interview個時間, 嘩,好多人,阿女又話要去洗手間,個地下洗手間男女共廁,又打開門,小朋友廁格無門,有人係廁所嘔緊(係大人離),好恐怖 , 去完跟住便隨便問果度職員,比封信佢睇問佢課室係邊,其實係二樓,不過個職員叫我即刻入去地下個小禮堂到in,排隊入去時初頭阿女都肯自己入去,佢見前面個小朋友係到喊拉住阿媽入去,佢又跟住喊拉我入去,個先生就叫我跟埋入去...

入到去四個人一組,一個先生in一個小朋友, 枱上有一藍塑膠puzzle比佢拼, 一路玩,先生問:

1. 你叫咩名 ?
2.問顏色
3.拼好後,問形狀(圓形)
4.問有咩野形狀係圓形
5.考完走時問阿女張椅要點,阿女都有泊離張椅
6.講BYE BYE

每個先生in既野都唔同,同組既小朋友問五官, in 果個先生好nice, 好友善好好笑容同我講bye bye, 感覺都幾好喎, 雖然唔知收唔收, 但給這間學校印象幾好  

原帖由 O_K 於 10-2-7 11:07 發表
SPK 嘅 interview, 時間雖短, 問題亦不深, 但我諗已足夠佢地做完測試了!

舊年我囡囡都係in佐唔夠1分鍾!  我聽到老師第一句係問佢個名, 雖然隔得頗遠, 但我很清潔聽見佢嘅答案.  突然, 我聽到老師用一把好嚴肅又無感 ...

11月同12月生日嘅應該全部都係大仔/女啊, 我諗無細仔/女掛~

原帖由 chloewong1211 於 10-2-8 17:33 發表

唔好意思,我係講上年呀

阿女個日面試只係用咗大約四分鐘!

so you provide some ENG/PTH courses for her outside school? Do parents need to involve SO MUCH into homework/activities?

Know that chance is really slim (Nov07), but this year they chance the interview format, hope the adjudgement become more fair.

PS: school uses CHINESE for notice?
原帖由 O_K 於 10-2-8 17:19 發表

唔sure, 好似有一個10月出世嘅細仔?!  因為囡囡話佢係3歲生日, 唔係4歲生日喎 (响10月份生日會果時).  不過, 大部份都係年頭出世的!  印象中, 9月份生日, 上 ...
‹ 上一主題|下一主題