用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中五如果考得唔好重讀定讀334?
go

中五如果考得唔好重讀定讀334? [複製鏈接]

煩惱............
   0    0    0    0

原帖由 DaiFu 於 10-2-5 18:07 發表

你重讀都係想升中六再考大學啫, 但係唔好唔記得你重讀完根本已經冇中六收生, 亦趕唔到考最後一屆正式既A-level, 所以你只可以報334.

khmama 講得對,如果為了讀大學,重讀CE中五的作用不大,應考慮轉讀334中五或其他課程如IVE。

你亦不用太擔心課程上追不上,大部分科目都是原有CE課程再延伸,你有兩年時間,學得晒的。

最擔心的可能是通識,但眼見大部分現役中四學生都其實唔知讀緊乜,中五才起步可能都不會差太遠。

原帖由 BillyM 於 10-2-5 23:32 發表
khmama 講得對,如果為了讀大學,重讀CE中五的作用不大,應考慮轉讀334中五或其他課程如IVE。

你亦不用太擔心課程上追不上,大部分科目都是原有CE課程再延伸,你有兩年時間,學得晒的。

最擔心的可能是通識,但眼見大部分現役中 ...

先問清楚學校方面是否可插班去S5(334), 我仔學校講明唔收CE F5重讀 S5(334), 只可由S4(334)讀起....所以我仔有d同學係F4果年自動留班, 唔考CE, 重讀S4 (334)

不如試下334啦,不過可能要由中四讀起,因為個課程唔同哂。

就讀的學校不能重讀S4 (334),話無位

有冇其他有重讀S4 (334)

你係咪想問有冇其他學校收重讀S4.........

我女女學校都講明冇得repeat,但聯繫分校就優先收S5(334) repeat........

真係要搵repeat,我諗要搵d band 3 學校先有位la.........

我都 ,唔夠分、差少少點算

原帖由 DaiFu 於 10-3-5 18:43 發表
有冇其他有重讀S4 (334)

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 motherlau 於 10-3-5 23:32 發表

你係咪想問有冇其他學校收重讀S4.........

我女女學校都講明冇得repeat,但聯繫分校就優先收S5(334) repeat........

真係要搵repeat,我諗要搵d band 3 學校先有位la.........

我都:toocold ...

如果成績還可以, 咪讀IVE先再入大學, 總好過重讀.  路其實有好多, 經濟負擔到既, 可以去外國讀FOUNDATION,然後入大學, 再唔係可以考GCSE, 第日用NON-JUPAS報考大學又得. 只要肯讀就算夜校都可以大學畢業.

都明ge,其實估佢有12分以上,但唔夠14分又點呢?

可能會考慮副學仕先修班,佢想讀社工,之不過學費好貴 但又供唔起佢出去讀

原帖由 khmama 於 10-3-6 21:12 發表

如果成績還可以, 咪讀IVE先再入大學, 總好過重讀.  路其實有好多, 經濟負擔到既, 可以去外國讀FOUNDATION,然後入大學, 再唔係可以考GCSE, 第日用NON-JUPAS報考大學又得. 只要肯讀就算夜校都可以大學畢業. ...

經濟負擔唔到,唔想讀IVE,想中學讀好D上可以用少D錢。如果有12分我就升中六la 。我想我得6-7分。

top up degree 同 一般 degree 有冇咩唔同架

原帖由 msemily 於 10-5-8 17:44 發表
其實想讀大學未必一定要經334or ALevel, E+都有好多課程係接到上大學, eg.副學士, 高級文憑

仔仔經驗係CE唔夠分升就去讀副學士, 畢業後讀一年top up就拎到degree啦...相反佢中學同學中五重讀一年升到六啦, 但到中七 ...

上星期聽到既個案 :
四年前會考得 8 分,毅然入讀 IVE,努力苦讀,岩岩收到通知,浸大已經接受呢位小朋友今年秋天入讀 Year 2 ,兩年後就可以大學畢業,只係比正常程序用多一年時間,條條大道通羅馬,當然係要下苦功啦

重讀舊制, 即係考2011會考, 係銜接唔到舊制中六. 考完2011會考之後, 可能要讀副學士先修, 副學士... 先可以入到大學. 條路好難行. 不過, 轉334又要讀一科通識. 我聽d家長講大角咀果間莊啟程今年會收會考生轉讀334中五. 唔知答唔答到你問題呢.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 10-3-6 21:59 發表
都明ge,其實估佢有12分以上,但唔夠14分又點呢?

可能會考慮副學仕先修班,佢想讀社工,之不過學費好貴 但又供唔起佢出去讀

...

副學士都唔少錢 .....
真係唔知13..4分的話...升中六好定h dip好

其實讀h dip 同副學士點分別...應該點揀...揀邊間
真係好混亂

原帖由 tabo0890 於 10-7-29 21:07 發表

真係好混亂 mouth:" />

有14分有中學收入讀中六,一定照去馬讀,因為334新制,都不知通識會點計,話哂舊制有跡可尋.

呀女決定如果原校唔收,搵下學校先,再唔得就報pre- ad....

5日

原帖由 tabo0890 於 10-7-29 21:07 發表

真係好混亂 mouth:" />

重讀舊制中五已經無可能, 亦無用.
轉讀334, 就要重新過適應.
升唔到中六, 其實比較實際係讀副學士, 高級文憑或者IVE. 係另一條步向大學之門的路.

我地選左 ive 讀 higher diploma, 第日都可以入大學.

原帖由 worthy 於 10-8-3 10:38 發表

重讀舊制中五已經無可能, 亦無用.
轉讀334, 就要重新過適應.
升唔到中六, 其實比較實際係讀副學士, 高級文憑或者IVE. 係另一條步向大學之門的路.
‹ 上一主題|下一主題