用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2間幼兒園, 你地會揀邊間?
go

2間幼兒園, 你地會揀邊間? [複製鏈接]

2間幼兒園, 你地會揀邊間?

A 幼稚園
B 幼稚園
師生比例
1:10.3
1:10.8
N1班人數
教職員人數
書包費
冬季校服
夏季校服
$40
$55
$50
$35
$185
$43
缺點
要乘10分鐘小巴,繁忙時間等車難。
學校對面開始起地鐵站,可能會沙塵滾滾。
優點
師生比例較好
雜費稍為低
因為人較少,學生交叉感染機會應改稍低!
步行10-15分鐘,亦可搭車。
接送較為方便。
較多口碑(好/壞)
   0    0    0    0

原帖由 Teresa 於 10-2-4 00:16 發表
2間幼兒園, 你地會揀邊間?

A 幼稚園
B 幼稚園
師生比例
1:10.3
1:10.8
N1班人數
教職員人數
書包費
冬季校服
夏季校服
$40
$55
$50
$35
$185
$43
缺點
要乘10分鐘小巴,繁忙時間等車難。
學校對面開始起 ...

會唔會考慮埋有無得直升k1? 萬一touchwood出年考k1真係一個offer都無, 原校讀到k3有無問題?

原帖由 TaTa83 於 10-2-4 08:52 發表

會唔會考慮埋有無得直升k1? 萬一touchwood出年考k1真係一個offer都無, 原校讀到k3有無問題?

呢個問題唔大. 因為報番哥哥以前讀既幼稚園, 收番佢既機會都好大. 同埋我bb係大仔.

好似B校好一點

原帖由 Teresa 於 10-2-4 09:11 發表

呢個問題唔大. 因為報番哥哥以前讀既幼稚園, 收番佢既機會都好大. 同埋我bb係大仔.

icic, 既然有backup, 咁我會拺A~

原帖由 TaTa83 於 10-2-4 10:48 發表

icic, 既然有backup, 咁我會拺A~

Choice A seems better, as small class is the main
criteria for choosing nursery where teachers will
pay more attention to yr. baby and less chance can be affected illness.

i would think the opposite,
i like bigger class to let my kid
more easy to get used to k1

各位:

我最後揀左人少D嗰間.  去完INTERVIEW, 發現老師好有愛心, 又參觀過學校, 環境比想像中好. N1班用哂全層, 1X個學生, 有2個老師+1個嬸嬸, 每個小朋友既使用空間大D.
‹ 上一主題|下一主題