用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 是否一定讀劍鳴?
go

是否一定讀劍鳴? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我比仔仔做大仔, 06年12月的, 讀遲左一年, 今年9月先上K1.

劍鳴 - 由PN(英普班)直升上K1. 學術好.  亦近屋企.  但唔可以有太多課外活動, 因學費貴.  

譚歐陽笑芳 - 全英文教學, 但要坐校車, 或屋企附近坐小巴來回亦可.  有學劵, 可以上多小小課外活動.  但老公對印度籍小朋友無咩好感, 怕仔仔近得多會好曳.

禮賢 - 著重聖經教導, 老師出名的好.  半條龍, 有朋友的仔女讀緊/讀過, 讚不絕口. 佢女女入左協恩小學, 有學劵, 近屋企, 步行五分鐘到達.

如果target上傳統小學, 其實係咪一面倒繼續劍鳴原校上K1呢?  我老公係SFA old boy, 係咪好大機會會收仔仔讀小一呢?  如果係的話, 係咪是但一間幼稚園都ok呢?  如果都係的話, 我諗我會選讀禮賢.  如果唔係, 讀劍鳴就穩陣d.

0    0    0    0

SFA 你指係聖方濟各 ?
佢唔係計分架喎
old boy 唔知有無用.

醒目開學勳章

係指聖方濟各啊.  咁即係話old boy未必有著數了.  咁係咪要讀番劍鳴喇?

聖方濟各唔係津校,不過如果爹地係old boy可能都有少少著數,但這點最好由當事人分享。

譚歐陽笑芳賢我唔清楚,不便致評。

聖方濟各出名學術水平高,小一已讀小二英文同小二數,數學和常識是用英文教的,星期六有劍橋course,考小學時要考筆試。從學術方面來看,劍鳴的課程也較深﹝K3讀小一數學及小一英文,中文也深,功課量及程度都是「強勁」的﹞,學生考這小學是有優勢,前年收了很多鳴的學生。如果你囝囝將來要升讀SFA,相信鳴的訓練,可以為他奠下穩固的學術基礎,有助他銜接過渡,讀起上來會輕鬆一點。不過,你也不必擔心「劍」會很「谷」,學校是循序漸進,學生是自少培養,會應府得來的。

據我知道, 今年KM英普班有好幾個考入了SFA.  

醒目開學勳章

回覆 1# meowmeow 的文章

多謝你地的分析及回應.  最近先知原來我有朋友宜家在SFA做校工, 當年有一D教過我老公的老師而家仲在SFA工作, 有D就升左職, 有D就part time教書.  好有趣

原帖由 LMCK 於 10-2-9 00:11 發表
多謝你地的分析及回應.  最近先知原來我有朋友宜家在SFA做校工, 當年有一D教過我老公的老師而家仲在SFA工作, 有D就升左職, 有D就part time教書.  好有趣 ...

如果你target係SFA, 又有d把握入到, 都唔一定要讀KM, 不過如果讀其他學校, 你要自己操練下仔仔, SFA出名深, 入到都要"坐得暖"個位

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 10-2-9 00:30 發表

如果你target係SFA, 又有d把握入到, 都唔一定要讀KM, 不過如果讀其他學校, 你要自己操練下仔仔, SFA出名深, 入到都要"坐得暖"個位

其實都唔係一心要仔仔一定入SFA, 只係佢都好近我屋企同埋我以為爸爸係old boy所以收番的機會會好大, 但原來佢唔係計分的.

但讀KM就進可攻退可守, 考到好小學固之然好, 但考唔到, 起碼仔仔都唔難適應小學的生活.  學你話齋, 入到都要坐得暖先得.

我有朋友的仔仔今年考到SFA的小一, 到時隨時都可以再問下佢有關SFA的事.

I also like KM very much and plan to give up another offer and stay here.  I highly recommend KM.  Though it's not as famous as other traditional kindergarten, the teachers are really caring.  I feel so thankful to them when I see my daughter's improvement after studying there.

我老公個女今年讀聖方濟各小一,上學期派成績表,全班考尾幾,個班主任講差幾分已相差十幾名,耐何老公個朋友老婆雖然係全職主婦,但完全唔“谷“小朋友,結果就搞成甘!所以,個人認爲,選程度深kindergarten,家長可以相對唔使教甘多同埋唔使甘辛苦!

請問係你老公個女定係你老公個朋友個女讀聖方濟各呢?佢之前係咪讀啲玩樂為主定係都有啲功課嘅幼稚園呢?如果差幾分已相差十幾名,咁可能阿女都唔係太差,只是競爭太激烈吧!
原帖由 bobo1314 於 10-2-9 10:40 發表
我老公個女今年讀聖方濟各小一,上學期派成績表,全班考尾幾,個班主任講差幾分已相差十幾名,耐何老公個朋友老婆雖然係全職主婦,但完全唔“谷“小朋友,結果就搞成甘!所以,個人認爲,選程度深kindergarten,家長可以相對唔使教甘多 ...

KM 係我心儀嘅幼稚園之一,會同小朋友去面試。
但我想問清楚KM是由PN直升上K1嗎?
學費每月多少呢?

原帖由 LMCK 於 10-2-3 17:17 發表

劍鳴 - 由PN(英普班)直升上K1. 學術好.  亦近屋企.  但唔可以有太多課外活動, 因學費貴.  

唔係直升㗎,我問過一位KM小朋友的家長,大約70%PN嘅小朋友收番上K1.

原帖由 sofiamama 於 10-2-9 11:41 發表
學費每月多少呢?

醒目開學勳章

原帖由 sofiamama 於 10-2-9 11:41 發表
學費每月多少呢?

PN學費好似係$3,480.  書簿費分上下學期比, 每期千零蚊.  茶點要自己帶, 所以無茶點費.

醒目開學勳章

原帖由 Tabobo 於 10-2-9 10:40 發表
I also like KM very much and plan to give up another offer and stay here.  I highly recommend KM.  Though it's not as famous as other traditional kindergarten, the teachers are really caring.  I feel  ...

tabobo, 你女女係咪Catherine呀, 因為最近睇過學校派的相集, 而家再睇到你女女張大頭相, 所以認得佢, 佢應該同我仔仔同班的(N1CP), 而上summer playgroup佢地都係同一組的. 所以我記得你女女的名.

你問下你女女知唔知邊個係Marcus? 佢應該知的, 我仔仔係好鐘意唱歌果個.

NICE TO MEET YOU MARCUS MAMMY ~

今日你有無去 KM 搞個花市呀 ?

頭先比你仔仔張相比 CATHERINE 睇, 佢叫得出 MARCUS 個名呀 ! 不過 CATHERINE 唔係好識講野, 好少提學校發生的事, 不過佢真係讀得好開心, 今日行完花市更加欣賞老師的心機, 更加唔捨得呢間學校呀 !

所以, 真係好 推介呢間幼稚園 !

醒目開學勳章

原帖由 Tabobo 於 10-2-11 19:47 發表
NICE TO MEET YOU MARCUS MAMMY ~

今日你有無去 KM 搞個花市呀 ?

頭先比你仔仔張相比 CATHERINE 睇, 佢叫得出 MARCUS 個名呀 ! 不過 CATHERINE 唔係好識講野, 好少提學校發生的事, 不過佢真係讀得好開心, 今日行 ...

你係家長義工所以可以去呀?  我無去呀, 學校都無通知家長可以參加.  我o係另一個thread見到有媽咪係做義工所以會去幫手囉. 不過見Marcus帶左好多手作仔返黎, 所以覺得學校同家長都花左好多心思去預備.

Catherine居然認得Marcus呢張大頭相, 好叻女喎.  我仔講野都ok的, 不過都唔多講學校既野, 今日我問佢係學校玩咩, 佢同我講玩pat pat, 玩肚臍, 比佢激死.

你去唔去親子旅行呀(馬灣), 如果去, 到時可以傾下計了.

你今年有無考培正?  如果遲一年先入學, 做大大仔, 我會搵一D一條龍又出名的幼稚園.  

SFA係私校, 每間kg只得幾名考入, 你仔仔要好top先得 (又要睇埋臨場表現和彩數), 而且舊生的仔女不一定有著數.  

你的case, 讀劍鳴較穩陣, 因為你地無宗教分/舊生分 (私校唔計), 報津校無保障, 找間程度較深的kg較安全.

醒目開學勳章

回覆 1# shootingstar 的文章

培正唔收我個仔呀, 但就算收都唔會讀, 因為我老公唔鐘意佢係中文學校, 佢甚至叫我唔好去in添.

你講得啱呀, 所以都係留番係KM穩陣d.

學費每月多少呢?

我地舊年系只要填表留唔留位,不存在學校給不給予學位的問題. 大約70%留下的,應該是自願留下,因為有d同學仔會去左SC, KV,甚至去鑽石山靈糧堂都有.
‹ 上一主題|下一主題