用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正收左. 係咪唔駛再諗….
go

培正收左. 係咪唔駛再諗…. [複製鏈接]

1. 阿女讀緊救世軍, 讀到好開心….. 番全日, 自理真係強左好多, 自己攞校服, 自已著衫同摺衫….
2. 崇真國際班收左
…. LANGUAGE
好強, 又可以開心啲參加多啲課外活動建立自信既性格

3. 培正收左, 品德培養好強. 小一直升. 而且好近屋企. 行番學十五分鐘就到.

係咪唔駛諗揀培正呢….
   0    0    0    0

各花有各眼。

不過我會讀培正。其實都有好多討論、你可以睇睇。

大部份都係話、培正一條龍、中文教學、重品德。

原帖由 TLC123 於 10-2-3 10:28 發表
1. 阿女讀緊救世軍, 讀到好開心….. 番全日, 自理真係強左好多, 自己攞校服, 自已著衫同摺衫….
2. 崇真國際班收左
…. LANGUAGE好強, 又可以開心啲參加多啲課外活動…建立自信既性格…
3. 培正收左, 品德培養好強. ...

我兩個仔都係係救世軍讀完n1然後轉左去培正.

PC又近又好(品德)又有BACK UP, 仲可多D$$$(學劵+行路返學)報外語班

SURE培正啦~~~又近又好~~

多謝各位媽咪既意見.
其實培正係首選. 不過做決定時難免有啲猶疑....

marcusmom,
請問你囝囝由救世軍轉去培正, 難唔難適應呀?

原帖由 TLC123 於 10-2-3 14:27 發表
marcusmom,
請問你囝囝由救世軍轉去培正, 難唔難適應呀?

我大仔而家讀緊k1,佢完全無問題喎,反而初時佢問我,乜咁快就可以放學架拿???

細佬就而家仲讀緊救世軍,黎緊九月就會跟哥哥入埋培正.培幼程度算淺,應該會讀得好興鬆同埋好開心.

marcusmom,

thanks for sharing. 唔知可唔可以再請教少少野呢. has pm to you, thanks again.

培正 小一直升 ?  As from some Bk mums, it is not 100%直升.   Any one knows the details?

我大仔係PC K2 student,我可以證實,至目前為止,所有PCK 畢業生,係100%上小學!
原帖由 juliso 於 10-2-6 00:29 發表
培正 小一直升 ?  As from some Bk mums, it is not 100%直升.   Any one knows the details?

Thanks!

原帖由 Eden_Chit 於 10-2-6 00:33 發表
我大仔係PC K2 student,我可以證實,至目前為止,所有PCK 畢業生,係100%上小學!

個小朋友讀書讀得開心都好重要。我聽過培正幼稚園家長話好多功課做(星期五有11樣), 如果你有時間陪佢做都無乜問題。

『近』都唔係一個太大值得考慮原因, 搭校車都係一種學習。

20/1 : 2.89kg
31/1 : 3.12kg
21/2 : 3.96kg
25/3 : 4.61kg
21/5 : 5.61kg
7/8 : 6.66kg

只是路人甲, 現讀K3, 開学至今, 星期五從來未試過有11樣咁多, 來來去去只不過5-6份, 如果小朋友有心做, 1 小時內都做好, 培幼的功課特式永遠是重質不重量, 比起其他名校幼園, 這些功課簡直當食生菜

原帖由 TAROPIG 於 10-2-7 23:20 發表
個小朋友讀書讀得開心都好重要。我聽過培正幼稚園家長話好多功課做(星期五有11樣), 如果你有時間陪佢做都無乜問題。

『近』都唔係一個太大值得考慮原因, 搭校車都係一種學習。 ...

sure PC 啦!

原帖由 TAROPIG 於 10-2-7 23:20 發表

『近』都唔係一個太大值得考慮原因, 搭校車都係一種學習。 ...

仔仔讀k2喇,至今,未試過11樣,反而星期五功課會少d,幼兒班時(k1)每日一樣,依家k2每日兩樣,星期五少d,最多加多樣親子功課,都係玩玩下,唔係寫字.
‹ 上一主題|下一主題