用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 女強人名校攻略 送寶貝入女拔
樓主: 龍舌蘭
go

女強人名校攻略 送寶貝入女拔 [複製鏈接]

佢仲好意思講出黎, 為左攞獎先去做義工,不知所謂!

原帖由 龍舌蘭 於 10-2-3 10:26 發表
3/2/2010 HKET (文中 highlight 為本人所加)

招數3︰做200小時義工

羅安宜在小六時曾參加「傑出學生獎」,比賽按4個準則評分,包括成績、音樂、體育和義工活動,可惜羅安宜名落孫山,致命傷是義工「零」經驗。

於是羅太安排囡囡參與義工活動,一口氣在一年內當了200小時義工。「公司舉辦甚麼義工服務,我也帶她去;在學校當風紀也計算在內。」結果羅安宜獲得義工金獎,中三那年,更得到全港傑出少年獎

我女升中唯一一樣我指定必要參加嘅就係英辯, 一來迫佢留意時事, 二來可訓練腦根, 口才同英語, 一舉三得!

你就好啦,可以"指定"阿女做嘢。

我嗰两隻,企係同一陣線同我唱反調。

所以讀完中四上學期都可以考得會考 la,所以咪有大把時間捉 d 非常題目,捕 A 率咪高好多。

哇,利害!利害!

醒目開學勳章 王國長老

我識個女拔生, 媽媽係女拔舊生, 律師樓PARTNER (簡單黎講, 一個絕唔簡單既女人), 當然亦一直好努力咁栽培自己個女(包括周圍帶佢識人啦, 去D上流社會圈子出席social function等, 佢個女一出黎做野已經可以做xx總理你就知佢屋企咩料啦)
呢個女仔當年會考6A, 喊到九彩, 打俾親戚喊, 見到看更喊........佢認真覺得自己should be far much better

原帖由 LittleKidult 於 10-2-4 12:40 AM 發表
睇完之後覺得佢囡囡真係只係成績中規中距果類... 咁既資源下都係得5A2B......
冇講佢個女有冇補習?

我看完篇野只係覺得佢的會計真係好出色
樣樣野都係計過先做, 例如做義工, 依D唔係應該敎個小朋友由心出發去幫人, 而唔係為左攞奬。
佢個小朋友想做老師, 佢又要教佢計一計!!!!!
我真係唔識欣賞!!!!!

其他方面如何裁培都沒有問題, 父母都祗是希望子女出人頭地, 盡量為他們舖排.
     唯一不認同的是為了爭取"香港傑出學生獎"而要孩子在一年內做200小時義工,還要滔滔不絕地講出來, 有些令人反感.
     為什麼要做義工, 就是要義務而不計報酬地幫助別人, 但如果用來爭取獎項增加自己的籌碼, 而且還要在短短的時間內不停地去做, 做義工的意義已被歪曲了, 變得毫無意義, 祗是麻木地像機械一般去幫助人, 根本不是發自內心, 完成200小時後都不知道自己有何收獲(除了獎項).
     如果是這樣得到獎項,要是我就一定不會講出來讓人笑話!

再補充一句, 看完這個訪問後, 我祗有一種感覺, 就是感到

悲 哀!!!!!

原帖由 judy 於 10-2-4 09:44 發表

好好嘅啦,我估全港冇1000人考5A或以上!

想當年(80年代), 我會考都有4a2b, 不過我係住公屋, 學校係屋村女校:;pppp: , 如果我阿媽唔駛幫人抺車, 有呢位女士咁有planning, 我諗我做左狀元lu.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-4 11:50 發表
我識個女拔生, 媽媽係女拔舊生, 律師樓PARTNER (簡單黎講, 一個絕唔簡單既女人), 當然亦一直好努力咁栽培自己個女(包括周圍帶佢識人啦, 去D上流社會圈子出席social function等, 佢個女一出黎做野已經可以做xx總理你 ...

標準要係做 10 優生嗎,我都認識一個 9A1B,問極佢點都唔講個B係邊科。

不過最叻係 5A 生,因為口材比較好。

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 15:56 發表

想當年(80年代), 我會考都有4a2b, 不過我係住公屋, 學校係屋村女校:;pppp: , 如果我阿媽唔駛幫人抺車, 有呢位女士咁有planning, 我諗我做左狀元lu.

80年代會考有4a2b己好勁。我記得有同學仔會考5A,己被暫取中大醫科。

不過际遇嘅嘢,冇得話如果咪如果物。啲傳统名校,特別是多活動那些,未過學校期考,学生未定心也。村校有村校之好處:簡單,冇咁多活動,中四、五己可集中精神准備會考,優勢來嘅。

原帖由 judy 於 10-2-4 16:48 發表

80年代會考有4a2b己好勁。我記得有同學仔會考5A,己被暫取中大醫科。

不過际遇嘅嘢,冇得話如果咪如果物。啲傳统名校,特別是多活動那些,未過學校期考,学生未定心也。村校有村校之好處:簡單,冇咁多活動,中四、五己可集中精神 ...

YEAH, 我地個屆半班都暫取入左中大 (包括自己).
咁我又真係名符其實既書虫, 學校亦唔會太多活動, 咁大家心無旁鶩, 就自然專心讀書. 所以我都唔望仔仔讀x沙, x拔, 反而心儀一些屋村band1學校....

原帖由 Imel 於 10-2-3 15:50 發表
咁佢一年內做200hrs 義工後, 第二年係咪有做啦?
咁為咩呢? 為取得獎項?
如果為升學, 我見到呢個學生做義工咁冇恒心, 而且咁功利, 一定唔收佢:;pppp:

我睇到呢到都覺得好恐怖...

為左名...不惜代價, 點解呢D人都可以叫教子女既成功人士? 憑什麼????
不知所謂的價值觀:-x

原帖由 judy 於 10-2-4 09:44 發表

好好嘅啦,我估全港冇1000人考5A或以上!

我六個表兄弟姊妹, 三個都有, 其中一個表妹考8科, 6科A1, 2科A2。都係佢自己讀書, 唔洗咁多資源呀!

原帖由 silvia_ng 於 10-2-4 17:22 發表

我六個表兄弟姊妹, 三個都有, 其中一個表妹考8科, 6科A1, 2科A2。都係佢自己讀書, 唔洗咁多資源呀!

原來親人的影響力咁重要

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 17:08 發表

YEAH, 我地個屆半班都暫取入左中大 (包括自己).
咁我又真係名符其實既書虫, 學校亦唔會太多活動, 咁大家心無旁鶩, 就自然專心讀書. 所以我都唔望仔仔讀x沙, x拔, 反而心儀一些屋村band1學校.... ...

而家無『生活體驗』,可能大學唔收 bor
‹ 上一主題|下一主題