用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

校車問題 [複製鏈接]

仔仔嚟緊九月會入讀K1上午班,會搭校巴,但佢本身夜晚跟我哋瞓,瞓醒返學,放學就去嫲嫲度湊。想問校巴有無可能安排唔同地點上車返學同放學?
   0    0    0    0

thank you 靚太太!

原帖由 dogdogling 於 10-2-3 02:57 發表
仔仔嚟緊九月會入讀K1上午班,會搭校巴,但佢本身夜晚跟我哋瞓,瞓醒返學,放學就去嫲嫲度湊。想問校巴有無可能安排唔同地點上車返學同放學?

可以, 但收費會以長程果程計。

如返學地點來回係 500, 放學地點來回係800, 咁佢就會收你800, 而唔係羅個中位數。

Thank you Silvia
我又有問題呀,如果想上課外活動又點呀?係咪放咗學會比小朋友抖下食d嘢,上完課外活動再坐校車返屋企,因為我都住得幾遠,無可能叫校車送佢返屋企食完飯再上課外活動呀!

我囡囡都係今年9月入讀祟幼K1呀! 我哋住屯門, 以我所知, 校車係無安排接送參加課外活動的學生架, 佢哋只有上學&放學接送, 如果子女要參加課外活動, 好似要自己湊返學放學啦..... .....原本我都諗住有車接, 而家無就唔可以參加課外活動, 因為無人幫我湊女放學.......好可惜呀!!! 希望到時再同學校反映下, 睇下有無可能安排到啦!!!

原帖由 rickyfkm 於 10-2-8 12:42 發表
我囡囡都係今年9月入讀祟幼K1呀! 我哋住屯門, 以我所知, 校車係無安排接送參加課外活動的學生架, 佢哋只有上學&放學接送, 如果子女要參加課外活動, 好似要自己湊返學放學啦..... .....原本我都諗住有車接,  ...

係呀, 屯門太遠, D車唔會去。如果出年多小朋友, 唔知會唔會考慮喎。你小朋友會讀上午/下午/IK?

原帖由 dogdogling 於 10-2-4 22:50 發表
Thank you Silvia
我又有問題呀,如果想上課外活動又點呀?係咪放咗學會比小朋友抖下食d嘢,上完課外活動再坐校車返屋企,因為我都住得幾遠,無可能叫校車送佢返屋企食完飯再上課外活動呀! ...

你要比野佢帶返學校食, 學校會比時間佢食先上課外活動。我通常比一盒小飲品+餅乾。冬天會比D CHOCOLATE佢, 可以多D熱量。

我哋係讀下午班呀, 就係因為地區問題囉, 驚咁遠要一早起身好辛苦, 下午班就岩岩好, 其實真係好想參加課外活動, 反正小朋友都坐咗咁耐車返到學校, 如果參加到課外活動就最理想啦!!!

Silvia ee, 其實之前係祟真既唔同forum都見到妳既蹤影, 多謝妳一直為我哋呢班準祟真家長打氣, 仲提供好多有用既意見&資料......真係好感激有妳呢種咁熱心既家長幫手, 令我哋少咗好多疑慮, 多咗好多信心! :kiss:
Thank you so much !!!!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-2-8 12:59 發表

係呀, 屯門太遠, D車唔會去。如果出年多小朋友, 唔知會唔會考慮喎。你小朋友會讀上午/下午/IK?

原帖由 rickyfkm 於 10-2-9 12:15 發表
我哋係讀下午班呀, 就係因為地區問題囉, 驚咁遠要一早起身好辛苦, 下午班就岩岩好, 其實真係好想參加課外活動, 反正小朋友都坐咗咁耐車返到學校, 如果參加到課外活動就最理想啦!!!

Silvia ee, 其實之前係祟真既唔同 ...

哦...唔好客氣! 因為學校都對我D細路好好呀! 所以見到有人想讀, 我都會幫學校出句聲既!
至於校車問題, 就真係要睇下你果區會係有幾多個小朋友都會學課外活動, 因為就算有小朋友係屯門, 但佢地又未必返呢。不過要提提你, 小朋友剛開學唔好咁快同佢報咁多課外活動。我仔仔以前K1, 一開學係唔喊架, 但去到10月, 課外活動正式開始, 我同佢報足成個星期。雖然係全部都係玩既野, 但佢就喊到飛起, 學都唔想返, 校車唔肯上。後尾老師打比我, 話仔仔應該係見到其他小朋友有得放學, 所以佢以為佢冇得返屋企喎。最後成年K1都冇報過野....
不過你小朋友返下午, 可能冇呢個問題既。你到時想問下小朋友既野, 你可以寫手冊/打返學校聯絡老師架。

請問校車唔係上完 課外活動後, 都會送小朋友回家嗎 ?
我囝囝讀 AM 主流班.
Thank you

原帖由 Agneschoi 於 10-2-9 13:00 發表
請問校車唔係上完 課外活動後, 都會送小朋友回家嗎 ?
我囝囝讀 AM 主流班.
Thank you

會送呀, 不過某d地方太遠, 校車就唔會提供到非正班正點服務囉。
你地住邊?

我住Sham Tseng, 課外活動後, 會送小朋友回家嗎 ?
Thank you

原帖由 Agneschoi 於 10-2-10 13:22 發表
我住Sham Tseng, 課外活動後, 會送小朋友回家嗎 ?
Thank you

深井好似有, 你可以打比蘇生問。

一家三口,
如果你有緣見到呢個post, 你答下啦! (我知你住深井呀麻)

Hi all,

My daughter will study in TT K1 in the coming September.  I also live in Tuen Mun and I am also worried about the transportation.  Just hope we can discuss in details to have a better vehicle arrangement in future.

原帖由 silvia_ng 於 10-2-10 14:34 發表

深井好似有, 你可以打比蘇生問。

一家三口,
如果你有緣見到呢個post, 你答下啦! (我知你住深井呀麻)

silvia_ng ,

妳真係好記性呀....

現在課外活動深井已經冇校車到啦..... 如要join 課外活動, 唯一辦法去荃灣上車/落車咋....

其實係一家四口子

OH 請問會係唔係早上去我屋院接小朋友, 之後有課外活動便要在荃灣落車 ?
Thank you

原帖由 Agneschoi 於 10-3-1 13:16 發表
OH 請問會係唔係早上去我屋院接小朋友, 之後有課外活動便要在荃灣落車 ?
Thank you

如果妳小朋友是讀上午班, 就先乘校巴回校(深井賴生車),然後中午參加課外活動, 跟手到荃灣接放學.

妳住深井邊樹呀?? 我住碧堤呀......
其實係一家四口子

Me too woo........
Thank you for your information

原帖由 Agneschoi 於 10-3-2 13:10 發表
Me too woo........
Thank you for your information

我地唔會唔有機會遇見呢....?????

妳小朋友係咪黎緊K1 主流班呀????

其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題