用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 家長最緊要正音! 入黎睇睇, 唔好教錯細路哥! ...
go

家長最緊要正音! 入黎睇睇, 唔好教錯細路哥! [複製鏈接]

好多時我地都讀錯嘅字, 唔好教錯細路哥!

1)褫奪  (正音:"始"奪,錯誤讀音:"遞"奪)
2)雕刻 (正音:"刁"刻,錯誤讀音:"挑"刻)
3)真諦 (正音:真"帝",錯誤讀音:真"替")
4)骨骼 (正音:骨"格",錯誤讀音:骨"落")
5)栓塞 (正音:"山"塞,錯誤讀音:"全"塞)
6)遏止  (正音:"壓"止,錯誤讀音:"揭"止)
7)迥異  (正音:"炯"異,錯誤讀音:"回"異)
8)模擬  (正音:模"以",錯誤讀音:模"疑")
9)陰霾  (正音:陰"埋",錯誤讀音:陰"里")
10)褻瀆  (正音:"薛獨",錯誤讀音:"薛續")
11)渲染  (正音:"算"染,錯誤讀音:"圈"染)
12)漣漪  (正音:漣"依",錯誤讀音:漣"椅")
13)緋聞  (正音:"非"聞,錯誤讀音:"匪"聞)
14)偌大  (正音:"夜/若"大,錯誤讀音:"落"大)
15)褪色  (正音:"吞「陰去聲」"色,錯誤讀音:"退"色)
16)涮羊肉   (正音:"散/算"羊肉,錯誤讀音:"刷"羊肉)
17)轉捩點 (正音:轉"列"點,錯誤讀音:轉"淚"點)
18)跌打館 (正音:"跌"打館,錯誤讀音:"鐵"打館)
19)一幢大廈  (正音:一"臟"大廈,錯誤讀音:一"洞"大廈)
20)勝任有餘  (正音:"升"任有餘,錯誤讀音:"姓"任有餘)
22)重蹈覆轍 (正音:重"度"覆轍,錯誤讀音:重"滔"覆轍)
22)虛與委蛇 (正音:虛與"威移",錯誤讀音:虛與"委蛇")
23)為虎作倀  (正音:為虎作"昌",錯誤讀音:為虎作"長")
24)汗流浹背  (正音:汗流"接"背,錯誤讀音:汗流"夾"背)
25)死不瞑目  (正音:死不"明"目,錯誤讀音:死不"銘"目)
26)千里迢迢 (正音:千里"條條",錯誤讀音:千里"紹紹")
27)鍥而不捨 (正音:"蝎"而不捨,錯誤讀音:"洩"而不捨)
28)衣錦還鄉 (正音:"意"錦還鄉,錯誤讀音:"依"錦還鄉)
29)同仇敵愾 (正音:同仇敵"概",錯誤讀音:同仇敵"氣")
   0    0    0    0

原帖由 費太太 於 10-2-1 16:33 發表

5)栓塞 (正音:"山"塞,錯誤讀 ...

thanks for sharing!
要記住先得

very interesting, thanks!

Thank you so much.  

I can only read less than 10 correctly.

"遏止  (正音:"壓"止,錯誤讀音:"揭"止)"
http://arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/ 查過其實兩個音都可以, "揭"係異讀字
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

原帖由 費太太 於 10-2-1 16:33 發表

5)栓塞 (正音:"山"塞,錯誤讀 ...

Thanks, 我覺得就算是老師都未必知道正確讀音, 是老師教錯呢!

多謝樓主細心!
即時令我諗起Prof.何文匯

thanks for sharing!

thanks for sharing, 非常同意, 身為香港人, 連自己的語言都講得唔好, 真係確係醜, 但我識好多mama連在家中都不斷跟小朋友講英文, 現在的小朋友真係唔多識講正確的中文了。

何文匯伯伯話, 姓任的任, 應該讀做淫
天惠媽

嘩!真係唔講唔知呀, 咁是否包括「任何」的「任」呀?

另外, 我曾經上過香港大學校外進修粵語正音課程, 才發覺好多好多我們時常講的語音都有問題, 例如
安全的「安」應該是用on發音, 而不是ngon
外套的「外」應該是用鼻發音, 而不是用oi發音
5是開口的, 跟姓氏「吳」一樣, 是開口的, 只有唔知道的「唔」字才是埋口發音。

quote]原帖由 ada1812 於 10-4-21 10:52 發表
何文匯伯伯話, 姓任的任, 應該讀做淫 [/quote]

原帖由 hellosunb 於 10-4-21 13:20 發表
嘩!真係唔講唔知呀, 咁是否包括「任何」的「任」呀?

你冇發覺咩, 所有電視台都服從何博士的教誨, 全部講淫志光, 淫達華, 淫劍輝, 六淫神功......

學者是否一定是對的, 我們對專家, 學者的崇拜究竟到了什麼情度, 是否一定要與別不同, 才顯得自己有識見, 何博士正音運動之"成功", 全靠我們心中"博士啊, 學者啊, 專家啊"的仰慕

我覺得....夠了...夠了
天惠媽

係呀係呀, 我都發覺新聞報導員是這樣講呀!

原帖由 ada1812 於 10-4-21 23:09 發表

你冇發覺咩, 所有電視台都服從何博士的教誨, 全部講淫志光, 淫達華, 淫劍輝, 六淫神功......

學者是否一定是對的, 我們對專家, 學者的崇拜究竟到了什麼情度, 是否一定要與別不同, 才顯得自己有識見, 何博士正音運 ...

來學o野!

‹ 上一主題|下一主題