用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind N1 Interview
樓主: yltung
go

Keen Mind N1 Interview [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 10-2-3 10:24 發表

如果我無記錯,你個bb好似好勁,為了km放棄kv or sc ?? or 決定升kv or sc ???總之有少少印象你張相片,你的小朋友是叻叻bb!! 對了,請問km比你的感覺滿意嗎??我仔仔偏愛睇書及學野(書蟲果隻),所以朋友叫我一定要試下 ...

係呀~ 因為KM唔係100%升到K1, 所以有報多兩三間學校, 知道可以升上去就放棄其他offer喇~

我嗰個都係對文字好敏感, 記性好好, so far, 我唔覺得谷, 因為阿仔自己都handle到, 我相信谷唔谷好睇受嗰個, 同埋屋企人嘅態度~
其實我選擇留低嘅主要原因係唔想阿仔從新適應, 而KM各方面唔見得比人差 (雖然未必係最好)
如果小朋友真係書蟲嘅, 都要睇你想唔想佢繼續書蟲, 我就認為如果佢受嘅, 無防行傳統學校呢條路

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 10-2-3 14:15 發表

多謝你的意見!!請問下年你會轉校嗎??好多家長都話KM好好,不過我又唔明為什麼又有好多人會轉去KV OR SC ... 雖然KV AND SC 是名校D , 但學生甘多...如果KM又好又小班教學,不是更值得留低咩??SORRY , 個人好奇心好重 ...

其實有d家長一心諗住入SC/KV嘅.. 入KM只係當backup
咁呢d你幾好都無用.. 而且有人好信名牌效應 (多多得罪)
咁當然.. 年年都有人選擇留低嘅~

唔....我都好矛盾, 仲未諗定.

我要諗, 因為KM真係唔錯, 如果唔係, 都唔駛點諗啦!
而另外果間, 又真係為左佢個名, 當然, 我有朋友個仔讀過, D英文又真係好好喎! 但中文水平一定係KM好D (因為去果間學校參觀課室時見到K2/3 D 課室貼左D中文字出來....), 自己衡量下最想要D咩囉.....

原帖由 luiflora 於 10-2-3 14:15 發表

多謝你的意見!!請問下年你會轉校嗎??好多家長都話KM好好,不過我又唔明為什麼又有好多人會轉去KV OR SC ... 雖然KV AND SC 是名校D , 但學生甘多...如果KM又好又小班教學,不是更值得留低咩??SORRY , 個人好奇心好重 ...

原帖由 小曳人 於 10-2-3 14:49 發表

係呀~ 因為KM唔係100%升到K1, 所以有報多兩三間學校, 知道可以升上去就放棄其他offer喇~

我嗰個都係對文字好敏感, 記性好好, so far, 我唔覺得谷, 因為阿仔自己都handle到, 我相信谷唔谷好睇受嗰個, 同埋屋企人嘅 ...

其實我都係學你o甘講唔想個女再由頭適應過雖然佢返學只係喊咗頭3日,我雖然都有考好幾間學校,亦都有其中三間收咗我個女(包括KM),我都係會留返底,我個人認為老師方面KM都算唔錯,雖然我每日接同送個女返放學唔一定老師每日都有同我講個女o係學校o既情況,但有時老師打電話俾我時都會發現老師對我個女都好留意,起碼佢o既性格係點老師都知道同清楚,有問題時老師都會主動幫手解決。

雖然KM可能無KV同SCo甘出名但我覺得o係老師方面KM o既老師都好細心,而且我個女返咗1-2個禮拜學,好多老師唔洗望名牌都叫到佢個名,而且教學方法方面我個女又接受到,起碼攞份功課出嚟做都無話唔鐘意,我覺得如果第時都係會俾小朋友入傳統小學KMo既功課量應該無問題。

原帖由 小曳人 於 10-2-3 14:49 發表

我嗰個都係對文字好敏感, 記性好好, so far, 我唔覺得谷, 因為阿仔自己都handle到, 我相信谷唔谷好睇受嗰個, 同埋屋企人嘅 ...

你講得好好,如果仔仔受到,唔應該用谷字來形容,仔仔剛插班4日,老師話佢自己已經大大聲可以讀出成本英文書生字,老師問我幾時教佢??我都唔記得幾時教過....不過佢真係好好記性及對文字好敏感好喜歡睇書...所以我先改變方針,希望佢入到km !!不過今年一定好難入,隨緣啦~~希望我地好運!!
‹ 上一主題|下一主題