用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind N1 Interview
樓主: yltung
go

Keen Mind N1 Interview [複製鏈接]

回覆 2# elmolly 的文章

。。。真係MARCH啊??? 我之前見到FEB中先IN所以報﹐已經話左MARCH啦???

我個女同elmoly個女係同學仔,我睇返好似係3月6日interview呀,因為本來呢日我個女要返學校興趣班,但家下就唔洗,寫明係面試日,祝大家好運。

小曳人: thanks for your very detail answer. My baby is 10/08 so i think there will be little chance but will still try. Thanks

原帖由 tonywy 於 10-2-1 20:09 發表
  。。。真係MARCH啊??? 我之前見到FEB中先IN所以報﹐已經話左MARCH啦???

不嬲都係3月, 舊年亦係3月. 今年我地做家長義工收到既時間都係3月同5月, 其實遲d小朋友大d先in會好d.

謝謝你們。。。打坐電話問﹐真係MARCH。FEB係收信﹐你地消息真係靈通。不過他們話細B會係JUN先INTERVIEW渦。。。我諗應該係後鋪既 INTERVIEW囉。。。睇黎都無咩機啦。 我諗係大B唔要個位加上唔9人先至諗要細B。。。

原帖由 tonywy 於 10-2-2 11:15 發表
謝謝你們。。。打坐電話問﹐真係MARCH。FEB係收信﹐你地消息真係靈通。不過他們話細B會係JUN先INTERVIEW渦。。。我諗應該係後鋪既 INTERVIEW囉。。。睇黎都無咩機啦。 我諗係大B唔要個位加上唔9人先至諗要細B。。。 ...

世事無絕對,你唔好擔心甘多啦!!好似hkps甘,有朋友超大大b(2007年11月)唔收,反而在網上見有家長話自己個女女2008年12月的收了,面試的事真的7成運氣3成實力!!好多bb平事好叻,in時就唔出聲,又有d小朋友明明好可愛,偏偏老師唔合眼緣,就甘被out....所以唔好唸甘多,in左先算!!!

原帖由 小曳人 於 10-2-1 12:35 發表
舊年:
playgroup形式, 6個一組, 入到房一人玩一個玩具, 每個小朋友由一個老師mark分
會問家長屋企用咩語言
然後就全英文~ story time, 小朋友要跟住指眼耳口鼻嗰d..
然後跟老師跳舞, 搖吓手鈴, 之後要穿過條橋還返個 ...

請問請問問家長時,是用咩語言???英文??廣東話??我地報了國際班!!可以父母都入去嗎???只得一個老師比分嗎??

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 10-2-2 12:10 發表

請問請問問家長時,是用咩語言???英文??廣東話??我地報了國際班!!可以父母都入去嗎???只得一個老師比分嗎??

只可以一個家長入去
老師用乜問.. 我無印象, 但係問咗一次, 然後d家長一個個答, 有人用英文答, 有人用中文答
係一對一計分
即係個班房裡面有6個小朋友, 6個家長, 7-8個老師!

我唔清楚係咪分開in喎.. 應該就唔係喇, 甚至唔係跟no., 應該係跟月齡分組, 我同elmolly嗰個爭8日, 佢報pm我報am, 佢早我少少, 令外遇見幾個識嘅小朋友都係差唔多時間in

原帖由 小曳人 於 10-2-2 14:03 發表

只可以一個家長入去
老師用乜問.. 我無印象, 但係問咗一次, 然後d家長一個個答, 有人用英文答, 有人用中文答
係一對一計分

我唔清楚係咪分開in喎.. 應該就唔係喇 ...

多謝你!!一對一計分???唉~~甘又要看仔仔同老師有無緣份了...仔仔係叻叻bb,不過樣子都好串及老成,明明兩歲但睇起上來似三四歲,又超高大,不算可愛果種,祝我地好運啦!!對了,請問結果幾時有??

原帖由 luiflora 於 10-2-2 16:28 發表

多謝你!!一對一計分???唉~~甘又要看仔仔同老師有無緣份了...仔仔係叻叻bb,不過樣子都好串及老成,明明兩歲但睇起上來似三四歲,又超高大,不算可愛果種,祝我地好運啦!!對了,請問結果幾時有?? ...

舊年係大約3星期之後

只可以一個家長入去
係一對一計分

想請教吓面試當日老師會問家長乜嘢問題?Thanks

原帖由 happymami833 於 10-2-2 19:12 發表

想請教吓面試當日老師會問家長乜嘢問題?Thanks

雖然我係c6同個女入去,但以我知道係好似無問題問父母,只係老師睇小朋友o既反應多D。

Is it true that only one parent allow to go in for interview with the kid? Many thanks.

只可以一個家長入去
係一對一計分

如果我無記錯,你個bb好似好勁,為了km放棄kv or sc ?? or 決定升kv or sc ???總之有少少印象你張相片,你的小朋友是叻叻bb!! 對了,請問km比你的感覺滿意嗎??我仔仔偏愛睇書及學野(書蟲果隻),所以朋友叫我一定要試下報km,但是我對佢真的了解不多,因為之前我只想仔仔開開心心甘返學,幫佢找學校都是偏活潑開心的學校,現在才發現仔仔愛書本知識,不想浪費佢的天賦,所以馬上改變方針,想找比較"谷"的學校比佢,將來也應該走如此路線....除非佢性格大變!!

原帖由 wcecilia926 於 10-2-3 09:58 發表
Is it true that only one parent allow to go in for interview with the kid? Many thanks.

係呀,只可以一個家長入去房度in,如果想了解o下學校就可以倆個家長一齊嚟,因為in完可以參觀學校o既課室同設施。

原帖由 Smallpigbb 於 10-2-3 10:24 發表

係呀,只可以一個家長入去房度in,如果想了解o下學校就可以倆個家長一齊嚟,因為in完可以參觀學校o既課室同設施。

請問km比你的感覺滿意嗎??

仲有, 玩玩具要識放手...

上年IN時, 枱面攞滿玩具比D小朋友玩, 但係好快, 就會叫D小朋友坐去matt度聽故事, 有小朋友真係玩住D玩具唔肯放手, 最後, 其中一個mark 分既比佢拎埋玩具去坐.....

原帖由 小曳人 於 10-2-1 17:53 發表

開學嗰刻唔到兩歲.. 真係無乜機喎~
至於準備.. 多d 玩tunnel 會有d幫助, 等小朋友唔怕捐過條橋囉

我又撘咀... KM 有兩層既, 我當時都好concern 條樓梯, 要D小朋友上上落落好似有D危險. 不過, 原來N班係响地下果層上堂. K1 先開始上上層.

其他野我都好滿意, D設施都好新淨. 又有好多地方比佢地玩, 鍛錬下佢地D大肌肉.

原帖由 luiflora 於 10-2-3 10:28 發表

請問km比你的感覺滿意嗎??

原帖由 Ina 於 10-2-3 13:39 發表
我又撘咀... KM 有兩層既, 我當時都好concern 條樓梯, 要D小朋友上上落落好似有D危險. 不過, 原來N班係响地下果層上堂. K1 先開始上上層.

其他野我都好滿意, D設施都好新淨. 又有好多地方比佢地玩, 鍛錬下佢地D大肌 ...

多謝你的意見!!請問下年你會轉校嗎??好多家長都話KM好好,不過我又唔明為什麼又有好多人會轉去KV OR SC ... 雖然KV AND SC 是名校D , 但學生甘多...如果KM又好又小班教學,不是更值得留低咩??SORRY , 個人好奇心好重!!!
‹ 上一主題|下一主題