用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind N1 Interview
go

Keen Mind N1 Interview [複製鏈接]

請問有冇媽咪知道 Keen Mind N1 Interview 是用中文定英文Interview.....因小B是姊姊照顧的只聽得明英語呀!!!很擔心. 前日去方方Interview 老師用中文Interview!!! 小B一句都冇答....只是眼定定望實老師......:(
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊年:
playgroup形式, 6個一組, 入到房一人玩一個玩具, 每個小朋友由一個老師mark分
會問家長屋企用咩語言
然後就全英文~ story time, 小朋友要跟住指眼耳口鼻嗰d..
然後跟老師跳舞, 搖吓手鈴, 之後要穿過條橋還返個手鈴俾老師 (好多小朋友唔得架!)
然後mark分個老師會有份小禮物俾小朋友.. byebye~

所以樓主可以放心, 反而屋企無教英文嗰d會麻煩d.. 我個仔in嗰輪, 有個家長超大聲提水, 好影響其他小朋友!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 froggybb 於 10-2-1 13:25 發表
唔好意思, 請問過橋還鈴這環節父或母可以拖住小朋友一齊做, 還是小朋友自己做, 不可協助??

老師無講可唔可以幫, 不過一個行完到一個 (自己行埋去) 有人唔駛幫, 如果你嗰個要幫 or 點都唔過嘅, 老師會睇到囉!

我就一路都有同阿仔咬耳仔, 行到近橋時佢自己穿過去

原帖由 小曳人 於 10-2-1 13:38 發表

老師無講可唔可以幫, 不過一個行完到一個 (自己行埋去) 有人唔駛幫, 如果你嗰個要幫 or 點都唔過嘅, 老師會睇到囉!

我就一路都有同阿仔咬耳仔, 行到近橋時佢自己穿過去 ...

其實都有d似上pg咁o既形式wor

原帖由 小曳人 於 10-2-1 12:35 發表
舊年:
playgroup形式, 6個一組, 入到房一人玩一個玩具, 每個小朋友由一個老師mark分
會問家長屋企用咩語言
然後就全英文~ story time, 小朋友要跟住指眼耳口鼻嗰d..
然後跟老師跳舞, 搖吓手鈴, 之後要穿過條橋還返個 ...

想問如果小朋友做唔晒所有程序, 仲有冇機會被取錄呢?

回覆 4# 小曳人 的文章

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mianyang_99 於 10-2-1 13:51 發表

想問如果小朋友做唔晒所有程序, 仲有冇機會被取錄呢?

坦白講, 指眼耳口鼻嗰d, 真係個個都識, 但係臨場呢? 個個呆吓呆吓架! 我都因為個傻仔做到一兩樣有d失望, 先明白點解其他家長話睇臨場表現.. 咁我都無乜經驗, 舊年只係報咗屋企附近嗰間(必收)同KM兩間N1

所以.. 大家放心, 唔係要做哂架, 好多小朋友都未必識講嘢啦, 根本唔會講thank you 同 bye bye!
不過聽講.. (真係聽講咋) 無乜人屋企無教過英文嘅入到

原帖由 小曳人 於 10-2-1 14:37 發表

坦白講, 指眼耳口鼻嗰d, 真係個個都識, 但係臨場呢? 個個呆吓呆吓架! 我都因為個傻仔做到一兩樣有d失望, 先明白點解其他家長話睇臨場表現.. 咁我都無乜經驗, 遲年只係報咗屋企附近嗰間(必收)同KM兩間N1

所以.. 大 ...

唔該, 咁要趁呢個月吹谷下之得啦.

可唔可以形容吓條"橋"係點樣架 ?
係要爬過去 or 烏低身穿過去 ? 類似地mtr 入閘咁 ??\

Thanks for your sharing !!

原帖由 小曳人 於 10-2-1 13:38 發表

我就一路都有同阿仔咬耳仔, 行到近橋時佢自己穿過去 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BCLA 於 10-2-1 15:50 發表
可唔可以形容吓條"橋"係點樣架 ?
係要爬過去 or 烏低身穿過去 ? 類似地mtr 入閘咁 ??\

Thanks for your sharing !!

好似d cushion block咁,  屋型 (圓頂)
唔夠一呎深, 好似門咁啦~  印象中阿仔細粒, 唔覺要烏低身

原帖由 小曳人 於 10-2-1 14:37 發表

坦白講, 指眼耳口鼻嗰d, 真係個個都識, 但係臨場呢? 個個呆吓呆吓架! 我都因為個傻仔做到一兩樣有d失望, 先明白點解其他家長話睇臨場表現.. 咁我都無乜經驗, 舊年只係報咗屋企附近嗰間(必收)同KM兩間N1

所以.. 大 ...

係呀, 我個女除左發呆之外, 基本上無乜做到, 收到信果陣, 都係第多次先知 果封係取錄信

回覆 11# 小曳人 的文章

Thanks !!
唔知 interview前可以做d乜嘢準備呢 ?
e.g. 同佢講多d英文 etc...
係唔係唔收細b架 ? 係就唔洗諗咁多.... 唉 !

原帖由 BCLA 於 10-2-1 16:47 發表
Thanks !!

只可以話比你知班上面無乜9-12月生日既小朋友.

我b係9月架 ...
anyway, thanks a lot !!

原帖由 elmolly 於 10-2-1 16:59 發表

只可以話比你知班上面無乜9-12月生日既小朋友.

原帖由 elmolly 於 10-2-1 16:43 發表

係呀, 我個女除左發呆之外, 基本上無乜做到, 收到信果陣, 都係第多次先知 果封係取錄信

咁, 請問你囡囡幾月同埋佢可否原校升k1呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mianyang_99 於 10-2-1 17:33 發表

咁, 請問你囡囡幾月同埋佢可否原校升k1呢?

elmolly同我嗰個都係0703架
都升到K1

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BCLA 於 10-2-1 16:47 發表
Thanks !!

開學嗰刻唔到兩歲.. 真係無乜機喎~
至於準備.. 多d 玩tunnel 會有d幫助, 等小朋友唔怕捐過條橋囉

甘有無人知幾時INTERVIEW呢?? 我女女 09 08 ﹐係唔係好多人IN架? 好擔心啊。。。

原帖由 tonywy 於 10-2-1 17:59 發表
甘有無人知幾時INTERVIEW呢?? 我女女 09 08 ﹐係唔係好多人IN架? 好擔心啊。。。

大b就3月頭, 細b應該係5月
‹ 上一主題|下一主題