用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資與私校
go

直資與私校 [複製鏈接]

can anyone tell me what is the difference between 直資與私校?  i'm so confused...
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

官方說法:
http://www.chsc.hk/primary/tc/explain_a.htm
現時的小學一般分為四類:官立、資助、直接資助(直資)及私立。官立學校直接由教育局管理,資助學校的經費絕大部分來自政府,但其管理則由學校的法團校董會/校董會負責。然而,直資學校由法團校董會/校董會自行管理,可收取學費,並享有一筆按學校合資格學生人數計算的政府津貼。私立學校則由辦學團體自資經營,由校董會自行管理。一般小學的學制分為上午、下午及全日三類。現時,所有官立及資助小學必須參加中學學位分配辦法,而私立及直資小學則可選擇是否申請參加有關辦法,如學校選擇不參加或不獲批准參加,則有關學校的小六畢業學生將不會透過中學學位分配辦法獲分配政府資助中一學位

簡單講法:
直資會收學費, 同時亦接學生人數從政府收取資助, 辦學自由度比津校大, 又比私校少
私校會收學費, 但唔會再從政府得到支助, 係"自負盈虧"
仲有, 直資同私立都係要自己去考, 唔包括O係政府小一派位入面, 由於直資有收政府資助, 學生一去註冊直資就要即時放棄政府派位, 部分私立會唔俾學生JOIN大抽獎, 有D就無所謂, 註冊之前要小心問清楚
升中一樣, 官/津會跟政府派位, 私立/直資就可能會幫學生安排呈分, 亦可能唔呈分, 到時升中就比較麻煩, 每間學校做法唔同, 亦要問清楚

Very good explanations.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-1 11:44 發表
官方說法:
http://www.chsc.hk/primary/tc/explain_a.htm
現時的小學一般分為四類:官立、資助、直接資助(直資)及私立。官立學校直接由教育局管理,資助學校的經費絕大部分來自政府,但其管理則由學校的法團校董會/校董會負 ...

thank you very much, now much clear.

thanks so much=D我都清楚左好多!

我想請問, 這樣說是不是有些私小畢業就無法經學位分配而升其他資助/官立中學? 我一直都以為就算小學唸私校, 到中學時仍可參加大抽獎...... 請問有冇人可以幫忙解答一下?
原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-1 11:44 發表
而私立及直資小學則可選擇是否申請參加有關辦法,如學校選擇不參加或不獲批准參加,則有關學校的小六畢業學生將不會透過中學學位分配辦法獲分配政府資助中一學位

醒目開學勳章 王國長老

我女讀直資, 我都知學校會o係p5幫學生呈分, 而學生亦可以自由參加政府派位, 同一時間一條龍中學亦有簡介會, 如果決定接受直資中學offer就唔可以參加政府派位(政府規定, fair enough), 所以我都一直以為所有私校同直資都係咁安排......原來唔係的, 有個別直資學校唔會幫學生呈分(so far我聽到一間), 即係話學生只可以用校內成績去報出面既中學, 而學生無呈分亦代表唔可以join第2輪大抽獎(中學大抽獎要睇成績的), 咁情形下, 放棄本身一條龍直資, 但出去搵學校又唔湯唔水咁, 學生係要take risk的
每間私校/直資做法唔同, 入讀前要攪清楚喇

醒目開學勳章

邊一間,我暫時打算報的都有呈分
包括你囡囡囝囝的那一間,
所以可否PM給我

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-10 15:22 發表
我女讀直資, 我都知學校會o係p5幫學生呈分, 而學生亦可以自由參加政府派位, 同一時間一條龍中學亦有簡介會, 如果決定接受直資中學offer就唔可以參加政府派位(政府規定, fair enough), 所以我都一直以為所有私校同直 ...

醒目開學勳章 王國長老

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2176890&extra=page%3D1&page=1
自己睇, 好似最後有講埋其他tko直資學校安排

我女果間有呈分喇 , 不過我都係打算直升費事煩
原帖由 ziyi 於 10-2-10 03:33 PM 發表
邊一間,我暫時打算報的都有呈分
包括你囡囡囝囝的那一間,
所以可否PM給我

醒目開學勳章

嘩,搞到我好亂
究竟EC未有呈分是因為未有小5生定決定了不呈分
那究竟LOGOS是否沒有呈分試

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-10 15:45 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2176890&extra=page%3D1&page=1
自己睇, 好似最後有講埋其他tko直資學校安排

我女果間有呈分喇 , 不過我都係打算直升費事煩
...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-10 15:22 發表
我女讀直資, 我都知學校會o係p5幫學生呈分, 而學生亦可以自由參加政府派位, 同一時間一條龍中學亦有簡介會, 如果決定接受直資中學offer就唔可以參加政府派位(政府規定, fair enough), 所以我都一直以為所有私校同直 ...

可否分享一下,有邊間係可呈分既直資小學?
‹ 上一主題|下一主題