用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網
go

41校網 [複製鏈接]

本人41校網...
剛剛看到報章,比對之前報告,41校網可能只得67%上下學童獲派首三志願學校,排尾三成功率極低,有八百多小一生嘅九龍塘41校網,可能有百多名學童被派到首十志願以外小學,呢個好似係之前嘅報告,而家真係要等到六月公布先知啦...好心急呢...
   0    0    0    0

Yes!  But it's not the worst.  I guess the worst is Net 31.  It's not many schools choice.

Why? Net 31 also have some good schools, much better than other nets. The number of applicants are not too big, no need to "borrow" schools from other nets.

原帖由 parentslove2 於 10-1-30 22:56 發表
Yes!  But it's not the worst.  I guess the worst is Net 31.  It's not many schools choice.

醒目開學勳章

係呀,好驚呀,如果攪唔中,去左借位既43網就慘喇,亞女仲有一年時間,而家都係谷谷佢先,萬一攪得唔好,都可以去叩門嘛,唔係咩都冇係手,真係搵鬼收

回覆 4# natalielin 的文章

好似今年加咗黃大仙入去呢...
上次好似唔係黃大仙...
叩門呢個問題...我有朋友一次過搞掂
又有朋友搵好多間都唔得...
仲難過買六合彩...

No, 2009 is also "黃大仙", but borrow less places than 2010 only...  the competition in net 41 is big, really great pressure to the parents... So, must has one private school on hand or will be frighten and sleepless till 5-6-2010 lou...

原帖由 winsorip 於 10-2-4 11:15 發表
好似今年加咗黃大仙入去呢...
上次好似唔係黃大仙...
叩門呢個問題...我有朋友一次過搞掂
又有朋友搵好多間都唔得...
仲難過買六合彩...

原帖由 natalielin 於 10-2-4 02:24 發表
係呀,好驚呀,如果攪唔中,去左借位既43網就慘喇,亞女仲有一年時間,而家都係谷谷佢先,萬一攪得唔好,都可以去叩門嘛,唔係咩都冇係手,真係搵鬼收

41網既家長,你哋揀既次序係進取丫?定係穩陣?我就係進取喇 ......你哋呢?

I am "進取丫".

原帖由 kcityma 於 10-2-5 08:51 發表

41網既家長,你哋揀既次序係進取丫?定係穩陣?我就係進取喇 ......你哋呢?

通常都會進取, 我聽過很多41區家長的意見都是: 如果入不到心儀學校大不了去讀私校, 絕不會吝嗇那些學費....

醒目開學勳章

其實我下年先報架,你地係點排架?
其實程序係點架,我知d唔知d,第2輪係咪分甲乙填架?點分架呢?多謝解答先~
‹ 上一主題|下一主題