用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞囡D(小一)中文差,讀嘜野班有幫助?
go

亞囡D(小一)中文差,讀嘜野班有幫助?

如题.

我個仔都係, 上左小一就發覺佢認識中文字少, 而家一有時間叫佢讀圖書, 一唔識d字解釋比佢聽, 由上次測驗到今次考試, 進步中, 開始明白多d生字, 之前做閱讀理解錯好多, 而家好多時都明白問題問咩, 間中要佢做吓補充, 可以改善答題技巧!

原帖由 WINLEG 於 10-1-29 12:13 發表
如题.

唔該晒,我係working mami,無太多時間去跟.所以想搵吓D中文班比佢. 如學林.....但唔知好唔好!

原帖由 bro_and 於 10-1-29 14:12 發表
我個仔都係, 上左小一就發覺佢認識中文字少, 而家一有時間叫佢讀圖書, 一唔識d字解釋比佢聽, 由上次測驗到今次考試, 進步中, 開始明白多d生字, 之前做閱讀理解錯好多, 而家好多時都明白問題問咩, 間中要佢做吓補充,  ...

中文唔好,作文都呱得

講真,語文係無捷徑,唯一方法是小朋友同本中文書成為朋友,常常溝通,(唔係公仔書)。

坊間的課程如果有趣味兒童故事書班都幾好。

叫佢試下開聲讀故事書, 等佢習慣下讀通順的句子, 呢d野都要慢慢等佢適應, 無得心急架

醒目開學勳章 王國長老

唯一方法係睇書加讀書, 剩係叫佢睇係無用, 一定要佢讀出聲.

我由 k.3 開始都係由囡囡讀出黎, 唔識既字我先教佢, 一段時間之後佢已經讀得唔錯, 而家佢都叫做可以自己睇晒一本圖書.

我都問中文老師囡囡中文掂唔掂, 佢話係成班入面佢比較強, 認字能力好好, 老師知道我係用由佢讀書比我聽呢個方法教囡囡中文, 佢都話係好架, 叫我繼續 keep 住咁做.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

如果肯睇書既,真係睇書先最有用
我囡囡k2開始睇,而家P2睇到兒童版四大名著
(冇公仔only字)
D中文好好,作文科全級第一,全靠佢肯睇書
所以,呢方面培養下,真係好大幫助

原帖由 小木偶媽咪 於 10-2-1 12:04 發表
(冇公仔only字)
所以,呢方面培養下,真係好大幫助 ...

會唔會問紅樓夢裹面 d 野呀,我就買左,不過叫佢唔好睇住,驚唔知問起點答

原帖由 小木偶媽咪 於 10-2-1 12:04 發表
(冇公仔only字)
所以,呢方面培養下,真係好大幫助 ...

但仔抗拒肯睇中文書,點好

原帖由 ernestchow 於 10-2-1 23:44 發表

1) 自組同學/鄰居/ 親友閱讀班
2) 家長身體力行去閱讀 & 伴讀
3) 形做家居讀書氣氛 (多放圖書, 書架, 書櫃)
4) 多去書社/圖書館
5) 尋找坊間閱讀班
6) 列定靜態活動時間 -  
7) 約小朋友的好友去看書/買書/借書

當小朋友有了好奇心&興趣時, 多鼓勵.
由於閱讀路途漫長, 家長要有耐心, 不放棄.

醒目開學勳章

囡囡只睇左西遊記同三國
佢勁鐘意西遊記,睇左三,四次
我冇睇過紅樓夢裹面 d 野,不過我想,既然係兒童版
應該唔會咁露骨既,不過若果佢問,我會照直解釋

原帖由 happyvalley 於 10-2-1 16:36 發表

會唔會問紅樓夢裹面 d 野呀,我就買左,不過叫佢唔好睇住,驚唔知問起點答

醒目開學勳章

你儘量吸引佢囉,開始時睇D趣味性大d既
你講得風趣鬼馬d,試下得唔得

原帖由 ernestchow 於 10-2-1 23:44 發表

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 小木偶媽咪 於 10-2-2 12:13 發表
你儘量吸引佢囉,開始時睇D趣味性大d既
你講得風趣鬼馬d,試下得唔得

係丫, 我開頭同囡囡睇中文書時, 差唔多張床上面既毛公仔拎晒用黎扮書入面既角色, 重要玩變聲黎講, 咁樣玩住黎睇中文書佢好投入, 間唔中重話等佢黎扮, 囡囡既睇中文書生涯就係由呢埋公仔幫佢架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我同我老公都要返工, 我都係每晚晚飯後對功課同溫書, 如果重有時間就要佢讀圖書比我聽, 有少少公仔多多字果d, 一唔識讀就教佢讀同叫佢認, 通常出現兩三次讀兩三次之後, 個仔就會記得, 真係有效, 但就一定要伴住佢, 呢樣唔懶得, 開始時要比d短少少, 兩三版完果d, 慢慢可以比d五版完, 選d有趣d, 例如三隻小豬, 白雪公主, 小紅帽等等, 呢d經典故事一定要識, 能夠幫助佢作文多d幻想空間, 星期六日唔駛返學就一定要讀圖書同做閱讀理解, 一定幫到佢!!

原帖由 WINLEG 於 10-1-29 14:39 發表
唔該晒,我係working mami,無太多時間去跟.所以想搵吓D中文班比佢. 如學林.....但唔知好唔好!

系呀,中文要好,多閱讀很有幫助的。現在我囡囡讀小一,她自行每天看一本中文故事書,不懂的詞語問我。可以擴大詞匯量。

原帖由 bro_and 於 10-2-2 14:09 發表
我同我老公都要返工, 我都係每晚晚飯後對功課同溫書, 如果重有時間就要佢讀圖書比我聽, 有少少公仔多多字果d, 一唔識讀就教佢讀同叫佢認, 通常出現兩三次讀兩三次之後, 個仔就會記得, 真係有效, 但就一定要伴住佢,  ...

如果想佢書不離手,睇書就等如休緊息,故事書就是故事書,不要當作為教科書。

原帖由 miriam 於 10-2-2 13:20 發表

係丫, 我開頭同囡囡睇中文書時, 差唔多張床上面既毛公仔拎晒用黎扮書入面既角色, 重要玩變聲黎講, 咁樣玩住黎睇中文書佢好投入, 間唔中重話等佢黎扮, 囡囡既睇中文書生涯就係由呢埋公仔幫佢架. ...

所以咪就來毛公仔訓晒成張壯 la…

原帖由 漂亮媽媽 於 10-2-2 15:11 發表
系呀,中文要好,多閱讀很有幫助的。現在我囡囡讀小一,她自行每天看一本中文故事書,不懂的詞語問我。可以擴大詞匯量。

還有,通常學校本中文教科書派左,三日到已經睇完晒

原帖由 小木偶媽咪 於 10-2-2 12:11 發表
囡囡只睇左西遊記同三國
佢勁鐘意西遊記,睇左三,四次
我冇睇過紅樓夢裹面 d 野,不過我想,既然係兒童版
應該唔會咁露骨既,不過若果佢問,我會照直解釋

...

我本是『一本通』出版,『三國』就要讀比佢聽,和有點歷史人物及背景要介紹,如『草船借箭』,聽得好開心。