用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 備 戰 叩 門... ...
go

備 戰 叩 門... ... [複製鏈接]

請問大家,還有幾個月就到叩門時,有些甚麼準備功夫可以造呢?又有甚麼事要留意呢?謝謝!
   0    0    0    0

努力加油!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

舊年呢個時候, 我就KEEP住每1~2個月SEND信去入O左WAITING LIST O個間直資, 另外留意O下自己網D學校O既情況, 如有冇OPEN DAY, 最近有D乜O野主題活動咁.

其實呢個時候都冇乜實質O野好做, 都係要等到5月尾, 做好自己份PORTFOLIO, 多D上TARGET 學校WEBSITE睇O下有冇講叩門安排, 如果冇講就放榜前一個星期打去問定咁啦!

大家要加油努力呀!

如果無乜校外活動,這樣Profile內容會否失色少少,對叩門印象會否欠佳?又只得黑白資料內容又是否會差DD呢?請大家比D意見

蝕底好多囉!
彩色影印一紋張之嘛.

有d人會偽造/自制一d獎狀來叩門,希望佢地收手啦!
eg. 劍僑十個盾改十五盾,
畫畫乜乜獎,圍棋物物獎,
朗誦xx獎.........

乜都夠膽死

原帖由 中英數常 於 10-2-1 13:36 發表
如果無乜校外活動,這樣Profile內容會否失色少少,對叩門印象會否欠佳?又只得黑白資料內容又是否會差DD呢?請大家比D意見
無知是福

偽造文件? 可以係刑事罪行...咁都得..

原帖由 brian61950 於 10-2-1 14:25 發表
蝕底好多囉!
彩色影印一紋張之嘛.

乜都夠膽死

...

原帖由 brian61950 於 10-2-1 14:25 發表
蝕底好多囉!
彩色影印一紋張之嘛.

乜都夠膽死

...

太離普啦,居然有這種人

原帖由 中英數常 於 10-1-29 10:54 發表
請問大家,還有幾個月就到叩門時,有些甚麼準備功夫可以造呢?又有甚麼事要留意呢?謝謝!

叩門一定要對自巳有信心.叩唔到唔好無咗d氣勢,同自己講要加油.

醒目開學勳章

其實portfolio是否真的要好靚??你們有沒有讀小一面試班﹐可否推介下???

我個仔舊年去叩門, 我認為portfolio只是一個入門介紹自己工具, 唔需要太多太厚, 有d學校表明太厚冇時間睇晒, 精簡就可以, 你唸吓每間學校可能收一百幾十個, 有d會有二三百人叩門, 每人都一兩寸厚, 學校邊有咁多時間睇, 我舊年叩左六間, 有一間直情唔收portfolio, 只收出世紙, 校長信都唔要, 要你之前果張選校表, 睇你排佢第幾位, 果間我排第三, 寫左個時間面試同考筆, 本來個個都有機會面試, 但舊年學期尾忽然停課, 佢話要再揀先有得面試, 最後係冇得見!

又有兩間好勁嘅學校, 兩間都有得見, 去到先知有成二百幾人分唔同時間見, 呢d我唸又係有冇portfolio都見, 因為佢地係想揀d精英中精英, 考佢認字, 對話(用英語同普通話), 又會見埋父母!

所以嚟緊呢幾個月應該同個小朋友認吓字, 上吓d英文會話班同普通話班都啱, 因為好多學校都普通話上中國語文課, 同做定d高年班練習, 可以去書局買, 幫助佢早d適應小學每日5,6樣功課, 亦要計吓加減數, 如果唔係開左學你同佢都好辛苦!!

好過浪費金錢去上面試班, 實際識多d野著數d!!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

bb-bu-bu
好多謝你的意見,好有實質的指導,謝謝:

原帖由 bb-bu-bu 於 10-2-3 09:33 發表
我個仔舊年去叩門, 我認為portfolio只是一個入門介紹自己工具, 唔需要太多太厚, 有d學校表明太厚冇時間睇晒, 精簡就可以, 你唸吓每間學校可能收一百幾十個, 有d會有二三百人叩門, 每人都一兩寸厚, 學校邊有咁多時間 ...

中英数常,

你好像已在自行有奉基在手, 你打算再叩邊類型學校??

原帖由 中英數常 於 10-2-3 10:40 發表
bb-bu-bu
好多謝你的意見,好有實質的指導,謝謝::" />

:-)  :-P

係咪大多學校也要睇排位紙,如果已有直資收取,從無申請官津學位,係咪凍過水?  有無家長試過有直資學位在手,然後在六月叩門成功?

叩門真係一個心理戰多過游擊戰...
大家家長為小朋友加把勁!!!
努力加油!
祝成功!!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

PIGPIGMA
我有考慮過叩奉基,但是對此校又一知半解,未知是否係一間好學校,我也好想問問自行收生已被取錄的媽咪,可惜未有一個回應,你了解此校嗎?

原帖由 PIGPIGMA 於 10-2-3 12:18 發表
中英数常,

你好像已在自行有奉基在手, 你打算再叩邊類型學校??

中英数常,

以前有登過奉基升中資料, 所以有睇過派得唔錯, 比較宣道我自己覺得奉基派得好些, 校外比賽成績唔差

奉基家長好小來BK , 你在自行是否已分配了學位嗎??

原帖由 中英數常 於 10-2-3 13:55 發表
PIGPIGMA
我有考慮過叩奉基,但是對此校又一知半解,未知是否係一間好學校,我也好想問問自行收生已被取錄的媽咪,可惜未有一個回應,你了解此校嗎?

...
:-)  :-P

PIGPIGMA
嗚嗚!我正備戰叩門,依你意思是否知到有人在自行已分配了學校又會去叩門嗎?會有人這樣做嗎?

原帖由 PIGPIGMA 於 10-2-3 14:44 發表
中英数常,

以前有登過奉基升中資料, 所以有睇過派得唔錯, 比較宣道我自己覺得奉基派得好些, 校外比賽成績唔差

奉基家長好小來BK , 你在自行是否已分配了學位嗎??

...
‹ 上一主題|下一主題